Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Η OilOne ζητάει επέκταση των εγκαταστάσεών της στη Δραπετσώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η OilOne ζητάει επέκταση των εγκαταστάσεών της στη Δραπετσώνα

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου προκαλεί η απαίτηση της εταιρείας πετρελαιοειδών Oil One να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στην περιοχής της Δραπετσώνας. Η εταιρεία διατηρεί στην περιοχή πετρελαιοδεξαμενές, οι οποίες, κατά δήλωση των κατοίκων, προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος διεκδικεί την απομάκρυνσή τους. Κόντρα σε αυτή την απαίτηση και για λόγους εκφοβισμού του δημάρχου, η Oil One κατέθεσε εις βάρος του Χρ. Βρεττάκου μήνυση και αγωγή αξιώνοντας αποζημίωση 500.000 ευρώ και προσωποκράτηση ενός έτους. Η υπόθεση δικάστηκε και αναμένεται η απόφαση.

Στο μεταξύ, η εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη επανέρχεται στο αρχικό αίτημά της, που δεν αφορά μόνον την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των πετρελαιοδεξαμενών στη Δραπετσώνα. Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος, η εταιρεία έχει στείλει εν μέσω πανδημίας αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο ζητάει την τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, «με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή μας».

«Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας απαιτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση της νέας δραστηριότητας που ζητάει η εταιρεία», τονίζει με ανακοίνωσή του ο Χρ. Βρεττάκος και καλεί τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη «να ακούσει την απαίτηση των κατοίκων της πόλης για την άμεση απομάκρυνση των εργοστασίων από τον οικιστικό ιστό».

Την ίδια ώρα, ο Χρ. Βρεττάκος είναι αναγκασμένος να συνεχίσει τον αγώνα μαζί με τους κατοίκους για την απομάκρυνση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Για το ζήτημα, ο δήμαρχος προχώρησε σε κινητοποιήσεις, τις ημέρες που στη Βουλή συζητείτο το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και περιελάμβανε ρύθμιση για την παράταση κατά πέντε χρόνια της προσωρινής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Η πληγή των σκουπιδιών

«Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο Δήμος Πειραιά, με νόμο ή χωρίς, δεν θα μετατρέψει την πόλη μας σε σκουπιδότοπό του. Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό. Να είναι όλοι βέβαιοι», είπε προ ημερών ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης χθες, δηλαδή μια ημέρα αφότου η νομοθετική ρύθμιση για την προσωρινή αδειοδότηση του ΣΜΑ Σχιστού είχε ψηφιστεί στη Βούλή. Ο Γ. Μώραλης επιτέθηκε μάλιστα στον Χρ. Βρεττάκο. Και αφού είπε ότι ο ΣΜΑ Σχιστού είναι «ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά και όχι μόνον», καθώς εκεί «μεταφορτώνουν ήδη εδώ και χρόνια τα απορρίμματά τους 19 δήμοι», ο Γ. Μώραλης τόνισε την απαίτησή του ο Δήμος Πειραιά να αποκτήσει έναν νέο ΣΜΑ δικής του αποκλειστικής ιδιοκτησίας σε απόσταση ενός (1) χιλιομέτρου από τον ΣΜΑ του Σχιστού.

Σε επιβαρυμένη περιοχή

Αυστηρή ήταν η απάντηση του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Ο Δήμος Πειραιά πρέπει να έχει -αφού αυτό θεωρεί σωστό- ΣΜΑ για δική του χρήση. Αρκεί αυτός ο σταθμός να βρίσκεται στα δικά του όρια», τόνισε ο Χρ. Βρεττάκος. Υπενθυμίζοντας ότι «η περιοχή του Σχιστού είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη, γιατί θεωρούνταν για πολλά χρόνια ‘η πίσω αυλή όλης της Αττικής’», υπογράμμισε ότι «αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο μοναδικός ΣΜΑ στην Αττική που εξυπηρετεί πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες βρίσκεται στο Σχιστό». «Στη δική μου αντίληψη, είναι δεδομένο ότι αν ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχε στην ιδιοκτησία του εκτάσεις εντός των ορίων οποιουδήποτε άλλου δήμου, πριν προβεί σε οποιασδήποτε αξιοποίησή τους, θα διαβουλευόταν με την τοπική δημοτική αρχή και το τοπικό δημοτικό συμβούλιο», καταλήγει ο Χρ. Βρεττάκος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL