Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Πειραιάς για Όλους: Πρωτοτυπεί ο Δήμος Πειραιά με... ανειδίκευτους “επιστήμονες”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πειραιάς για Όλους: Πρωτοτυπεί ο Δήμος Πειραιά με... ανειδίκευτους “επιστήμονες”

Πρωτοτύπησε ο Δήμος Πειραιά ο οποίος ανακοίνωσε νέα γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα με αυτισμό σε συνεργασία με φορέα που δεν έχει καμία εξειδίκευση.

Ενώ ο δήμος ανήκει στον τομέα Ψυχικής Υγείας όπου έχει αναπτυχθεί το πυκνότερο στην Ελλάδα  Δίκτυο Υπηρεσιών για τον αυτισμό, εν τούτοις επέλεξε να εμπιστευθεί έναν φορέα που έχει αδειοδοτηθεί για δημιουργική απασχόληση ατόμων με αναπηρίες και υλοποίηση θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων.

Πρόκειται περί λάθους ή για κάτι άλλο;

Ο δημοτικός σύμβουλος του Πειραιάς για Όλους και Πρόεδρος Ελληνικού Επιστημονικού Δικτύου για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Παναγιώτης Βουτυράκος, έστειλε σχετική επιστολή προς τον Γιάννη Μώραλη.

Αναλυτικά η επιστολή:

Πειραιάς, 22 Απριλίου 2020
Προς: Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη

Κοινοποίηση:
- Αντιδήμαρχο Παιδείας & δια Βίου Μάθησης, κα Ασπασία Αλιγιζάκη
- Δημοτικές Παρατάξεις

ΘΕΜΑ: Νέα γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα με αυτισμό

Κύριε Δήμαρχε,

Ο Δήμος Πειραιά, ένας από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που δεν έχει δημιουργήσει καμία απολύτως δομή για άτομα με αναπηρία και ψυχιατρικές διαταραχές, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, θυμήθηκε ξαφνικά τον αυτισμό. Ακόμα και έτσι θα το επικροτούσαμε, όπως επικροτούμε και συμπορευόμαστε με κάθε πρωτοβουλία δράσεων που έχουν στο επίκεντρό τους τον Άνθρωπο και τη βελτίωση των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών.

Όμως, με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης (16-4-20), η Δημοτική Αρχή, προτάσσοντας τις εντυπώσεις και παραμερίζοντας την ουσία, ανήγγειλε πανηγυρικά τη λειτουργία γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης για τον αυτισμό, την υλοποίηση της οποίας αναλαμβάνει φορέας που όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του έχει έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια και ουδεμία αδειοδότηση, εξειδίκευση  ή πιστοποίηση έχει για τέτοιες υπηρεσίες. Η μόνη αδειοδότηση που φαίνεται να διαθέτει είναι η δημιουργική απασχόληση για άτομα με αναπηρίες και η υλοποίηση θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων.

Με την παρούσα επιστολή, η καθυστέρηση της οποίας οφείλεται αποκλειστικά στην «εκεχειρία» που επιβάλλουν οι μέρες των Παθών και της Ανάστασης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τη Δημοτική Αρχή και τις Κοινωνικές της Υπηρεσίες για αυτά που όφειλαν να γνωρίζουν.

Ο Δήμος μας ανήκει στον τομέα Ψυχικής Υγείας όπου έχει αναπτυχθεί το πυκνότερο στην Ελλάδα  Δίκτυο Υπηρεσιών για τον αυτισμό. Στο  Δίκτυο των Υπηρεσιών  εντάσσονται ένα Κέντρο Ημέρας για νήπια, ένα για έφηβους και νέους ενήλικες, Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης για την εργασιακή ένταξη ατόμων με αυτισμό και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, ενώ σύντομα εγκαινιάζεται το οικοτροφείο για άτομα με αυτισμό στο κέντρο της  πόλη μας. Οι Υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν για όλους.

Η εντυπωσιακή άγνοια της Δημοτικής Αρχής για το τι συμβαίνει στην πόλη   και η αγωνιώδης προσπάθεια της να απαντήσει με μια ομοβροντία δράσεων για να  ανατραπεί η κοινή στους πολίτες πεποίθηση πως για τους αόρατους συμπολίτες μας (άστεγους, άτομα με αναπηρία κλπ) έχει παντελώς αδιαφορήσει, εύλογα πιστεύουμε ότι εγείρει τα παρακάτω ερωτήματα:

• Από πού προκύπτει ότι ο φορέας, τη συνεργασία με τον οποίο αναγγείλατε με τυμπανοκρουσίες, έχει κάποιου είδους εξειδίκευση ή νομιμοποίηση στο να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με αυτισμό; Με τη δημιουργική απασχόληση ανθρώπων με όλων των ειδών τις αναπηρίες και με κατασκηνωτικά προγράμματα ασχολείται έως σήμερα. Έχει κάποιου είδους αδειοδότηση που δεν αναφέρεται  στην ιστοσελίδα του, αυτοχρίστηκε ή τον χρίσατε εσείς  ως ειδικό;

• Ποια είναι η επιστημονική ιδιότητα της Προέδρου του φορέα, η οποία δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση σας, ούτε στην ιστοσελίδα του; Τα μόνα ονόματα (άνευ επιστημονικής ιδιότητας) που αναφέρονται σε αυτή είναι των τριών μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου (τα δύο εκ των οποίων συνεπώνυμα).

• Θα αναθέτατε ως  Δημοτική αρχή   την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που δεν έχουν κάποιου είδους αναπηρία σε φορέα που ασχολείται με τη δημιουργική απασχόληση και τα κατασκηνωτικά  προγράμματα ή απλώς τα άτομα με αναπηρία είναι για εσάς πολίτες δεύτερης κατηγορίας με μειωμένα δικαιώματα ακόμα και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας;

• Γιατί ο Δήμος ουδέποτε απευθύνθηκε στις Δομές για τον αυτισμό της πόλης μας, τις οποίες το Υπουργείο Υγείας αδειοδοτεί, χρηματοδοτεί και εποπτεύει και οι Υπηρεσίες τους παρέχονται δωρεάν;

Ρωτάμε  τέλος του γιατρούς της παράταξης σας και των λοιπών Δημοτικών παρατάξεων καθώς  και τον Διευθυντή των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά: Είναι δυνατόν υπηρεσίες (ψυχικής) υγείας να παρέχονται  υπό τη θεσμική σκέπη της Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης;

Κύριε Δήμαρχε,

Μιας και σωστά αποφασίσατε να ασχοληθείτε έστω και τώρα  με την ψυχική υγεία, κρατήστε σαν υποθήκη για το υπόλοιπο της θητείας σας το εξής:

Ο ανθρώπινος πόνος και ο αποκλεισμός δεν προσεγγίζονται  με όρους επικοινωνίας, άλλα με όρους σεβασμού και με γνώση. Ενσκήψτε λοιπόν με σοβαρότητα, απευθυνθείτε στους επιστήμονες, σχεδιάστε με ουσία, αποφεύγοντας  τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η Δημοτική μας παράταξη  «Πειραιάς για όλους» και οι άνθρωποί της είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής και της ΚΟΔΕΠ για να συνδράμουν με την εξειδικευμένη γνώση τους και σε αυτό το πολύ ευαίσθητο πεδίο.

Για τη δημοτική παράταξη «Πειραιάς για όλους»

Παναγιώτης Βουτυράκος

Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά

Πρόεδρος Ελληνικού Επιστημονικού Δικτύου για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Επιστημονικά Υπεύθυνος Πλόες ΕΨΥΜΕ

Διευθυντής Δομής Ψυχικής Υγείας Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL