Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ο εκπρόσωπος της "Ανοιχτής Πόλης" Ρήγας Αξελός προς τον Κ. Μπακογιάννη / Ρήγας Αξελός: Εθνικός Κήπος και λόφος Φιλοπάππου πρέπει να παραμένουν δημόσιοι χώροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο εκπρόσωπος της "Ανοιχτής Πόλης" Ρήγας Αξελός προς τον Κ. Μπακογιάννη / Ρήγας Αξελός: Εθνικός Κήπος και λόφος Φιλοπάππου πρέπει να παραμένουν δημόσιοι χώροι

Την έντονη αντίδρασή του στη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Κήπου και του λόφου του Φιλοπάππου από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη εκφράζει εκ νέου ο Ρήγας Αξελός μεταφέροντας τη θέση της δημοτικής παράταξης Αθηναίων «Ανοιχτή Πόλη». Πρόκειται για θέση που είχε υπερασπιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή όταν βράδυ της 6ης Μαρτίου εισήχθη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μια τροπολογία σκοτεινής έμπνευσης που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και επίσημα κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, όπως ο λόφος Φιλοπάππου.

Αποκαλύπτοντας τη μεθόδευση Μπακογιάννη, ο Ρήγας Αξελός επισήμανε χθες (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι «η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Αθηναίων θέλει να ελέγξει πλήρως τον λόφο Φιλοπάππου και τον Εθνικό Κήπο προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει καμία σχέση με οποιονδήποτε έλεγχο της ανώνυμης εταιρείας» στην οποία πρόκειται να περιέλθει η διαχείριση των δύο χώρων για τουλάχιστον σαράντα χρόνια! Να σημειωθεί ότι στο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρείας τα επτά μέλη θα προέρχονται από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Αθηναίων.

Ξεκάθαρο το ΣτΕ για τον λόφο Φιλοπάππου

Ο Ρ. Αξελός υπογράμμισε ότι ως προς τον δημόσιο χαρακτήρα του λόφου Φιλοπάππου έχει αποφανθεί ρητά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρει ότι «ο λόφος του Φιλοπάππου είναι δημόσιος και ελεύθερος χώρος και ο Δήμος Αθηναίων έχει την υποχρέωση να τον φροντίζει». «Η απόφαση του ΣτΕ δεν λέει πουθενά ότι επιτρέπεται η περίφραξη, πολλώ δε μάλλον η εκχώρηση σε ανώνυμη εταιρεία» τόνισε ο Ρ. Αξελός, προσθέτοντας: «Όμως, ο Δήμος Αθηναίων, διά της ανωνύμου εταιρείας, αμέσως αποστερεί από το δημοτικό συμβούλιο κάθε δυνατότητα πρόσβασης και προσέγγισης».

Τακτική "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι"

Όσο για τον Εθνικό Κήπο, ο Ρ. Αξελός επέκρινε τη διοίκηση Μπακογιάννη λέγοντας: «Παρότι ο Εθνικός Κήπος είχε τα χάλια του, αντί να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάτι, επιλέχθηκε η τακτική του ‘πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι’». «Αντί να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες του δήμου, ειδικά την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη επιλέγει την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Κήπου μέσω της ίδιας ανώνυμης εταιρείας», στηλίτευσε ο Ρ. Αξελός.

Το παιχνίδι με τα μεγάλα συμφέροντα

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «στον Εθνικό Κήπο είχαν παιχτεί πολύ μεγάλα συμφέροντα ακόμη και μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών». Βέβαια, όπως τόνισε ο Ρ. Αξελός, «το ζήτημα είναι ο Εθνικός Κήπος να ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και αποκλειστικά σε αυτόν και όχι σε κάποιο νομικό πρόσωπο του δήμου, ούτε, βέβαια, σε κάποια ανεξέλεγκτη ανώνυμη εταιρεία που το δημοτικό συμβούλιο δεν θα έχει καμία πρόσβαση σε αυτή και δεν θα δικαιούται να την ελέγξει».

Τέλος, ο Ρ. Αξελός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά του νόμου που ορίζει την ιδιωτικοποίηση των δύο δημόσιων χώρων, ενώ, όπως είπε, «σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία των κατοίκων είναι τόσο δυναμική, που νόμοι δεν εφαρμόζονται εν τοις πράγμασι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL