Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ / Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενώπιον των «επιλογών» του για το ΕΣΠΑ της Αυτοδιοίκησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ / Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενώπιον των «επιλογών» του για το ΕΣΠΑ της Αυτοδιοίκησης

Αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια όλων των δημάρχων της χώρας έχει βρεθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι αντιδρούν στην επιλογή του να προχωρήσει εν κρυπτώ και άνευ διαβούλευσης στη συγκρότηση νέου «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος».

Προηγουμένως, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αιφνιδιαστικά καταργήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», το οποίο είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχαιρε ευρείας αποδοχής από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Σφοδρή ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ήταν από τους βασικούς σχεδιαστές του προγράμματος «Φιλόδημος Ι». Επέκρινε τον διάδοχό του στο υπουργείο Εσωτερικών για «παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις», «εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε, με την κοινωνία και το σύστημα Υγείας να δοκιμάζονται καθημερινά».

Στην απομόνωση...

Το ζήτημα της εν κρυπτώ συγκρότησης του νέου «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος» τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου ο απών Τάκης Θεοδωρικάκος έλαβε, διά του παρόντος στη συνεδρίαση υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, την έντονη δυσαρέσκεια των αιρετών.

Την ίδια ώρα, απομονωμένος βρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος εισέπραξε τη δυσφορία σύσσωμης της «γαλάζιας» παράταξης, αλλά και όλων των παρατάξεων. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου επέλεξε, λοιπόν, να μεταφέρει απλώς τη θέση της ΚΕΔΕ, παρότι αρχικά ο ίδιος είχε εμφανιστεί θετικά διακείμενος στην επιλογή Θεοδωρικάκου αναφορικά με το νέο πρόγραμμα.

Από την προβοκάτσια στη μεθόδευση

Υπενθυμίζουμε ότι οι αιρετοί όλων των πολιτικών αποχρώσεων είχαν αντιδράσει στην αιφνιδιαστική απόφαση Θεοδωρικάκου να καταργήσει το πρόγραμμα. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγοι αυτοί που κατηγόρησαν τον υπουργό Εσωτερικών για επιχείρηση «προβοκάτσιας», καθώς ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» την 29η Νοεμβρίου του 2019..., ημέρα διεξαγωγής των εκλογών της ΚΕΔΕ, λίγα λεπτά προτού ανοίξουν οι κάλπες για την ψηφοφορία.

Μόνο για τους «αρεστούς»;

Επίσης, δεν ήταν λίγοι οι δήμαρχοι οι οποίοι εντόπισαν τη μεθόδευση Θεοδωρικάκου που αποσκοπούσε στο να καταστεί ο ίδιος «γενικός κουμανταδόρος» της χρηματοδότησης, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, «για να περνάμε από το γραφείο του και να δηλώνουμε την υποταγή μας». Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εντόπισαν ότι η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται με διαφανείς όρους, αλλά με κριτήριο το ποιοι θα είναι «αρεστοί» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήρθαν αντιμέτωποι όχι μόνο με την αιφνιδιαστική στάση πληρωμών, αλλά με τους εργολάβους, οι οποίοι απαιτούσαν και απαιτούν την εξόφλήσή τους για τις εργασίες που είχαν ήδη εκτελέσει και παραδώσει.

Θολές υποσχέσεις...

Έχοντας, μάλιστα, εντοπίσει ότι οι υποσχέσεις Θεοδωρικάκου για το νέο «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» είναι κάτι περισσότερο από θολές, οι δήμαρχοι είχαν θέσει μετ' επιτάσεως το θέμα, χωρίς όμως να λάβουν σαφή απάντηση. Η αιφνιδιαστική, λοιπόν, κίνηση του Τ. Θεοδωρικάκου να θεσμοθετήσει μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΠΝΠ) το νέο πρόγραμμα επανέφερε στους κύκλους των αιρετών τα ίδια ακριβώς ερωτήματα. Έτσι, λοιπόν, στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ οι αιρετοί ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προσδιορίσει τη δομή του νέου προγράμματος, όπως και τα κριτήρια ένταξης σ' αυτό, πράγματα που δεν προσδιορίζονται στην ΠΝΠ.

Ποιος θα δανείζεται για τους δήμους;

Οι αιρετοί ζήτησαν να μάθουν τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς δεν είναι σαφές εάν θα συμπεριλαμβάνονται πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως συνέβαινε με το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Επίσης, οι αιρετοί ζήτησαν να μάθουν για την οικονομική συμμετοχή των δήμων. Εξέφρασαν δε μεγάλη αγωνία για τη διάταξη της ΠΝΠ που ορίζει ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να συνομολογεί απευθείας δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ΟΤΑ!

Χωρίς τους αυτοδιοικητικούς

Κι ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι δήμαρχοι δεν είχαν λάβει σαφείς απαντήσεις, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την αποδοκιμασία τους στη μεθόδευση Θεοδωρικάκου να συστήσει ένα νέο πρόγραμμα αγνοώντας παντελώς τους εμπειρογνώμονες του Δημοσίου και τους πολύπειρους αυτοδιοικητικούς από την πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης και την τριμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου προγράμματος. Αντ' αυτών, ο υπουργός αποφάσισε μέσω της ΠΝΠ να τοποθετήσει ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Βέβαια, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος παραδέχθηκε ενώπιον του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι το ζήτημα της στελέχωσης των δύο επιτροπών χρίζει επανεξέτασης.

«Φρένο στην ανάκαμψη»

Για «παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις» κάνει λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίες «θα οδηγήσουν τα έργα σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις ή σε ματαίωση έργων, η οικονομία θα στερηθεί σημαντικές επενδύσεις και οι δήμοι θα οδηγηθούν σε απόγνωση!». «Σε μια στιγμή, μάλιστα, που ένα πετυχημένο πρόγραμμα όπως ο 'Φιλόδημος' έπρεπε να αποτελεί μία από τις κεντρικές επιλογές για την ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης υπενθυμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών σε όλους τους δήμους της χώρας».

Δίπλα στις πραγματικές ανάγκες

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθυμίζει ότι «στην αρχή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι ο 'Φιλόδημος' θα συνεχιστεί. Ήταν, εξάλλου, ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί σε συνεργασία με τους Δήμους και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Που αποτελούσε, κατά γενική ομολογία, βέλτιστη πρακτική». Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «μέσω του 'Φιλόδημου' σε λιγότερο από έναν χρόνο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 1,24 δισ. ευρώ για 502 έργα. Έργα που όχι μόνο θα τόνωναν τις τοπικές οικονομίες, αλλά θα αγκάλιαζαν τις πραγματικές ανάγκες των δήμων και των πολιτών τους».

Προς τι η κατάργηση του «Φιλόδημου»;

«Και ενώ βλέπαμε τον υπουργό Εσωτερικών να φωτογραφίζεται με δημάρχους για την ένταξη των έργων τους στο 'Φιλόδημο' και να βγάζει διθυραμβικά δελτία Τύπου, μετά από κάποιους μήνες 'ανακάλυψε' ότι δήθεν ο 'Φιλόδημος Ι' δεν είχε πόρους» προσθέτει ο Αλ. Χαρίτσης και συνεχίζει: «Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την κατάργησή του βυθίζοντας σε απελπισία τους δήμους, που είδαν τα έργα τους να κινδυνεύουν μόνο και μόνο επειδή είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ένα πρόγραμμα ταυτισμένο στη συνείδηση όλων με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Με αμφίβολη χρηματοδότηση

«Το νέο 'πρόγραμμα' προς αντικατάσταση του 'Φιλόδημου', με αμφίβολους πόρους, υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο τον Ιανουάριο του 2020. Όμως φαίνεται πως ήταν πιο εύκολο για την κυβέρνηση να το περάσει τώρα, εκμεταλλευόμενη τις έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας» επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης. «Πέρα όμως από τη συνήθη πλέον παράκαμψη της κανονικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, το νέο 'πρόγραμμα' του υπουργείου Εσωτερικών εγείρει κρίσιμα ερωτήματα» τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης. Αναφερόμενος δε στο σκέλος της χρηματοδότησης, ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να μάθει τον προϋπολογισμό του νέου προγράμματος και τις πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και εάν έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες χρηματοδότησης.

Εύλογες απορίες...

Ως προς την επιτροπή που θα ασχολείται με την ένταξη των δήμων στο νέο πρόγραμμα, ο Αλ. Χαρίτσης ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να μάθει γιατί «εκχωρείται σε πενταμελή εξωτερική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και δύο εμπειρογνώμονες - ιδιώτες με απροσδιόριστη εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα έργα». «Είναι απορίας άξιο γιατί δεν ακολουθήθηκε η πεπατημένη του ΕΣΠΑ, όπου οι αξιολογήσεις γίνονται από εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη των διαχειριστικών αρχών και ελέγχονται στη συνέχεια από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου» καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL