Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών - Με προσωπικό ασφαλείας οι υπηρεσίες * Κατόπιν ραντεβού οι επισκέψεις των πολιτών / Με ραντεβού οι πολίτες στο Δημόσιο και τους δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών - Με προσωπικό ασφαλείας οι υπηρεσίες * Κατόπιν ραντεβού οι επισκέψεις των πολιτών / Με ραντεβού οι πολίτες στο Δημόσιο και τους δήμους

Σε «καραντίνα» μπαίνουν σταδιακά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι έχουν κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοΐό λόγω της μεταξύ τους επαφής σε μικρούς χώρους και της επαφής με τους πολίτες. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζεται η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις με προσωπικό ασφαλείας. Οι δε πολίτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους και των εκκρεμοτήτων τους. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι 332 δήμαρχοι και οι 13 περιφερειάρχες της χώρας δίνουν σαφείς εντολές στις υπηρεσίες τους για τον περιορισμό της προσέλευσης του κοινού.

Με προσωπικό ασφαλείας

Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών εναπόκειται στην κρίση του αρμόδιου υπουργού ή της διοίκησης του φορέα να προσδιορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να παρίστανται καθημερινά στην υπηρεσία, με δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας ή και με τον ορισμό κατ’ εξαίρεση προσωπικού ασφαλείας.

Επίσης υπό προϋποθέσεις προβλέπεται ευελιξία με εξ αποστάσεως εργασία για τους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους. Στην περίπτωση πλήρους αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας προβλέπεται ο ορισμός προσωπικού ασφαλείας με ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων ανά ειδικότητα.

Αλλαγές στο ωράριο

Για τις υπηρεσίες όπου οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με πολίτες η εγκύκλιος προβλέπει τον περιορισμό ή και τη διεύρυνση των ωρών εισόδου του κοινού έως 50% για συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται κατά περίπτωση. Το ωράριο για την εξυπηρέτηση του κοινού σταθμίζεται από τη διοίκηση με βάση την προστασία των υπαλλήλων και του εξυπηρετούμενου κοινού.

Κριτήριο γι’ αυτή την απόφαση είναι η αποφυγή του συνωστισμού, του συγχνωτισμού και του συγχρωτισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ), που από σήμερα σε όλη την επικράτεια λειτουργούν κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Προτάσεις από την «Ανοιχτή Πόλη»

Ιδίως στον Δήμο Αθηναίων, όπου τα ΚΕΠ εξυπηρετούν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, ηχηρή παρέμβαση έκανε η «Ανοιχτή Πόλη» καταθέτοντας σειρά προτάσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σοβαρή ανησυχία των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα η «Ανοιχτή Πόλη» ζήτησε την άμεση αναστολή για τουλάχιστον 14 ημέρες της λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών υποδοχής κοινού.

Επισημαίνοντας ότι «τα ΚΕΠ είναι καταστήματα με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα», την ίδια ώρα που «η δυνατότητα των καταστημάτων να ανταποκριθούν βρίσκεται σε οριακά σημεία», η «Ανοιχτή Πόλη» ζητά προσωρινή αναστολή της επίσκεψης των πολιτών στα ΚΕΠ γι’ αυτό το κρίσιμο διάστημα και η εξυπηρέτησή τους να γίνει ηλεκτρονικά ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Πρόκειται για μια θέση που ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και πλέον πανελλαδικά τα ΚΕΠ εξυπηρετούν το κοινό ύστερα από τηλεφωνικό ραντεβού.

Πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες

Τέλος, λόγω ανησυχίας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων για το ποιοι θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ορίζει πως σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όσοι είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Αυτοί μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια από την υπηρεσία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL