Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Στρίβειν διά της σιωπής" η τακτική του υπουργού Εσωτερικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στρίβειν διά της σιωπής" η τακτική του υπουργού Εσωτερικών

Το μονοπάτι της σιγής ασυρμάτου επί της ουσίας, όπως κάνει πάντα η κυβέρνηση, επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προκειμένου να αποφύγει τις καταγγελίες που κατέγραψε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Αυγής" με τίτλο "Κράτος Θεοδωρικάκου στην Αυτοδιοίκηση"...

"Ύστερα από τη θετική ψήφο των 288 στο νόμο που εισηγηθήκαμε, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σημερινή ‘Αυγή’ για τον έπαινο που μου απένειμε!" έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός, που μιλά συνεχώς για... φιλαλήθεια, πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας με τους δημάρχους και χρηστή διοίκηση τη στιγμή που:

1. Επιλέγει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της νέας σύνθεσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), να τοποθετήσει στη διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τους εκλεκτούς του συνεργάτες παρακάμπτοντας τους αιρετούς της πλειοψηφούσας παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕΤΑΑ είναι διαχειριστική αρχή που διαχειρίζεται κοινοτικούς πόρους και παρέχει τεχνική βοήθεια στους δήμους.

Εκεί, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών επέλεξε, μια ημέρα πριν από τις εκλογές της ΚΕΔΕ, να συγκαλέσει γενική συνέλευση μετόχων για να τοποθετήσει στη θέση του προέδρου τον νομικό του σύμβουλο Ηλία Γιάτσιο και σε αυτήν του αντιπροέδρου τον Γιάννη Σκάλκο, που είναι διευθυντής του πολιτικού του γραφείου.

Και δεν είναι μόνον αυτό, αφού στο ενδεκαμελές Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ τις έξι θέσεις καταλαμβάνουν πρόσωπα που δεν είναι αιρετοί. Μαζί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, ο υπουργός τοποθέτησε ως μέλη του Δ.Σ. τον Δημήτρη Καρακώνη με την ιδιότητα του συνταξιούχου, τον Γιώργο Ζαφείρη με την ιδιότητα του συμβούλου επιχειρήσεων, τον Άδωνι Ιορδανίδη (πολιτικό μηχανικό) και τον Κωνσταντίνο Δεντάκο (τοπογράφος μηχανικός).

Αιρετοί της αρεσκείας τουλάχιστον

2. Επιλέγει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της νέας σύνθεσης της ΚΕΔΕ, αλλά και τις προτάσεις των κομμάτων, να τοποθετήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών αιρετούς της αρεσκείας του εξαιρώντας άλλους. Συγκεκριμένα στις 12 θέσεις (έξι τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη) ο υπουργός τοποθέτησε 11 αιρετούς προερχόμενους από τη Ν.Δ., ύστερα από συνεννόηση που αποκάλυψε πως είχε με τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του αυτοδιοικητικού οργάνου. "Υπουργός είναι, όχι αυτοκράτος" σχολίασε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο α' αντιπρόεδρος Λαζ. Κυρίζογλου, εξέχων στέλεχος της Ν.Δ.

Δεν φτάνει που η εκπροσώπηση των άλλων πολιτικών δυνάμεων είναι σχεδόν μηδαμινή, η λίστα που έχει συντάξει ο υπουργός Εσωτερικών έχει λάθη, αφού ως αναπληρωματικό μέλος ορίζεται η Κατερίνα Χρυσοπούλου, η οποία εμφανίζεται ως δήμαρχος Βριλησσίων, αλλά στις τελευταίες εκλογές κατήλθε και εξελέγη ως δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αργ. Ντινόπουλου. Αντίστοιχα, ο Νίκος Χιωτάκης παρουσιάζεται ως δήμαρχος Κηφισιάς, ενώ είναι δημοτικός σύμβουλος από το 2014 που απέτυχε να επανεκλεγεί.

Επίσης, αυθαίρετη είναι η τοποθέτηση του Δημήτρη Καλογερόπουλου, στελέχους της Ν.Δ. και επιτετραμμένου επί των αυτοδιοικητικών. Για το ζήτημα η ΚΕΔΕ μετά από ομόφωνη απόφασή της θα αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να τον αναγκάσει να αποστείλει σε συμφωνία με τη νέα διοίκηση νέα λίστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών.

Συνεπώς, ο υπουργός θέτει εν αμφιβόλω τις δεσμεύσεις του περί διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και αποτελεσματικότητας. Προωθεί ένα συγκεντρωτικό μοντέλο με τη συμμετοχή των εκλεκτών του.

Βόμβα μεγατόνων

3. Επιλέγει, προκαλώντας την αντίδραση όλων των δημάρχων, να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” συστήνοντας νέα διαχειριστική αρχή υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Εν τω μεταξύ βόμβα μεγατόνων συνιστά η τελευταία του εξαγγελία ότι από τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποπληρώσει έργα με δαπάνη 83 εκατ. ευρώ. Πληροφορούμαστε ότι αυτή η εξαγγελία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, καθώς πρόκειται για στάση πληρωμών προς μελετητικά γραφεία, γραφεία τεχνικών συμβούλων και εργολάβων με ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL