Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ανοιχτή Πόλη: Η υπονόμευση του προγράμματος «Φιλόδημος» από τον ΥΠΕΣ δημιουργεί τρύπα 20 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αθηναίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτή Πόλη: Η υπονόμευση του προγράμματος «Φιλόδημος» από τον ΥΠΕΣ δημιουργεί τρύπα 20 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αθηναίων

Την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος», την κατασκευή 10όροφου ξενοδοχείου στο οικόπεδο Πατησίων και Μάρνη, την τύχη του κτήματος της Πάτμου και Καραβία καθώς και το Παζάρι Ρακοσυλλεκτών έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Ανοιχτή Πόλη».

Συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη αναφορικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» τόνισε ότι η «υπονόμευσή του από τον υπουργό Εσωτερικών, δημιουργεί "τρύπα" στο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων που προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ», ενώ για την κατασκευή του 10όροφου ξενοδοχείου στο οικόπεδο Πατησίων και Μάρνη υπογραμμίστηκε ότι «πρόκειται για σχεδιασμό που αλλοιώνει το αστικό τοπίο της περιοχής».

Παράλληλα, για το κτήμα της Πάτμου και Καραβία τονίστηκε από την «Ανοιχτή Πόλη» ότι «ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να πάρει τις ευθύνες της διεκδικώντας το χώρο από την ΚΤΥΠ». Τέλος, για το Παζάρι Ρακοσυλλεκτών η ίδια δημοτική παράταξη, έθεσε ζήτημα για το γεγονός ότι δεν εισήχθη στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατάργηση προγράμματος «Φιλόδημος»

«Η υπονόμευση του προγράμματος “Φιλόδημος” από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, δημιουργεί μια τρύπα στο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων που προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

» Ολοκληρωμένα έργα που βρίσκονταν σε αναμονή εκταμίευσης, όπως εκείνα που αφορούν τη συντήρηση των αύλειων σχολικών χώρων και τις παιδικές χαρές, αλλά και έργα που ανέμεναν την ένταξή τους στο πρόγραμμα και που αφορούν αποκαταστάσεις κτιρίων, έργα πυροπροστασίας και εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, βρίσκονται ξαφνικά στον αέρα. Προκύπτει αυτονόητα το ερώτημα για το μέλλον αυτών των χρηματοδοτήσεων. Το πρόγραμμα “Φιλόδημος” είναι ένα κατά γενική ομολογία επιτυχημένο χρηματοδοτικό εργαλείο που η τοπική αυτοδιοίκηση ήδη αξιοποιεί δημιουργικά.

» Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσουμε τη συνέχισή του, καθώς και ακόμα περισσότερους πόρους για τις ανάγκες των δημοτών».

Κατασκευή 10όροφου ξενοδοχείου στο οικόπεδο Πατησίων και Μάρνη

«Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να πάρει θέση σχετικά με τα υφιστάμενα σχέδια για κατασκευή δεκαόροφου ξενοδοχείου απέναντι από τα εμβληματικά κτήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δίπλα στο ιστορικό Ακροπόλ.

» Για την Ανοιχτή Πόλη, πρόκειται για σχεδιασμό που αλλοιώνει το αστικό τοπίο της περιοχής, ακόμα περισσότερο καθώς γειτνιάζει με εμβληματικά κτίρια, όπως όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».

Πάτμου και Καραβία

«Για μια ακόμη φορά ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να πάρει τις ευθύνες της απέναντι στην τύχη του κτήματος της Πάτμου και Καραβία, διεκδικώντας το χώρο από την ΚΤΥΠ και επιτρέποντας στους κατοίκους της περιοχής να συνεχίσουν να του δίνουν ζωή, όπως συμβαίνει με υποδειγματικό τρόπο εδώ και τριάντα χρόνια.

» Τέτοιες πρωτοβουλίες, με τις οποίες οι δημότες αναλαμβάνουν δράση βελτιώνοντας την καθημερινότητα στις γειτονιές τους, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται θετικά από τον Δήμο, αντί να υιοθετούνται κατασταλτικές πρακτικές σε βάρος τους».

Παζάρι Ρακοσυλλεκτών - Πεζογέφυρα Αγίου Νικολάου

«Θέσαμε δύο ζητήματα που αν και το ζητήσαμε δεν εισήχθηκαν στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου: την εύρεση χώρου για το παζάρι ρακοσυλλεκτών, όπως ζητά και το σωματείο τους “Πρόοδος”, καθώς και το θέμα της επισκευής και επαναλειτουργίας της πεζογέφυρας του Αγ. Νικολάου Αχαρνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL