Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Προβοκάτσια Θεοδωρικάκου με το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” στις εκλογές της ΚΕΔΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβοκάτσια Θεοδωρικάκου με το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” στις εκλογές της ΚΕΔΕ

φωτό: αρχείου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Με προβοκάτσια εις βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε από το βήμα της εκλογικής γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την πλήρη αποκαθήλωση του προγράμματος “Φιλοδημος Ι”. Το πρόγραμμα αφορά την χρηματοδοτική κάλυψη πληθώρας έργων υποδομών για τους δήμους όλης της χώρας με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) και αποπληρωμή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι διαθέσιμοι πόροι εκ μέρους της ΕΤΕπ από 200 εκατ. ευρώ έχουν μειωθεί στα 134 εκατ. ευρώ και με βάση αυτό το ποσόν η προηγούμενη κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε υπερεντάξεις 1,235 δισ. Ευρώ. Ο ίδιος έκανε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία “θα μπορούσαν να τινάξουν κανονικά στον αέρα την ίδια λειτουργία των δήμων, την λειτουργία της αυτοδιοίκησης και την αξιοπιστία της χώρας”. Ως εναλλακτική πρόκρινε την ένταξη των ώριμων έργων είτε στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, δηλαδή τα προγράμματα των περιφερειών που αξιοποιούν πόρους μέσω του ΕΣΠΑ, είτε στα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, δηλαδή προγράμματα που αξιοποιούν πόρους μέσω του ΕΣΠΑ και υπάγονται στις διαχειριστικές αρχές των υπουργείων.

Στο θέμα τοποθετήθηκαν με κοινή δήλωσή του οι διατελέσαντες υπουργοί Εσωτερικών, που είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης. “Ο «ΦιλόΔημος» δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μόνη απειλή η πολιτική της κυβέρνησης”, τονίζουν επισημαίνοντας ότι “όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές”.

Οι δυο πρώην υπουργοί Εσωτερικών υπενθυμίζουν ότι: “Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων”. “Έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, Δήμοι σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο”, προσθέτουν.

“Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται δυναμικά με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ”, εξηγούν οι κ.κ. Σκουρλέτης και Χαρίτσης.

Στην κοινή τους δήλωση στηλιτεύουν το γεγονός ότι επί θητείας Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών “η πορεία εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί τόσο δραματικά το 2ο εξάμηνο του 2019 με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που μάλλον δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του ‘ΦιλόΔημος’”. Σημειώνουν μάλιστα, ότι “θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα”.

Οι δυο εξηγούν ότι “η δυνατότητα μεταφοράς έργων του «ΦιλόΔημος» ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του Υπουργού Εσωτερικών”. Καταλήγουν, λοιπόν, λέγοντας ότι: “Αντί λοιπόν ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση η βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL