Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σύσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες / Σύσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες: Περισσότερα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα ενόψει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες / Σύσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες: Περισσότερα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα ενόψει

Την αλληλεγγύη των περιφερειαρχών στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος απαίτησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσιάζοντάς τους ως λύση την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κεντρών, αλλά και την αποσυμφόρηση των νησιών του Β. Αιγαίου. “Παρά την εγκληματική καθυστέρηση που οδήγησε την κατάσταση στο προσφυγικό στο σημερινό μπάχαλο, καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στην πραγματικότητα” ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του διερωτάται: “Δεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικά μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έκαναν ανένδοτο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ‘η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση’;”.

Κατά τη συνάντησή του με τους 13 περιφερειάρχες, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο καλώντας τους να συνδράμουν. “Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας”, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: “Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας”. Αναφερόμενος στο στίγμα της πολιτικής του, σημείωσε: “Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων”. “Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στους περιφερειάρχες. Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αφού είπε ότι “ποσοτικά δεν είναι μεγάλο το ζήτημα”, υπογράμμιζε ότι “κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς”. Ανέφερε δε ότι δρομολογούνται οι προσλήψεις 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι 13 περιφερειάρχες για τη δέσμη μέτρων. Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε ισότιμο καταμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού μεταξύ των υπολοίπων 12 περιφερειών. Ο δε περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αφού υπενθύμισε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ζήτησε την αποσυμφόρηση της Μόριας και την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή γύρω από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων.

Παράλληλα, κατά την πολύωρη σύσκεψη, επί τάπητος βρέθηκε το ζήτημα του ΕΣΠΑ αφενός για την ολοκλήρωση των έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αφετέρου για τον σχεδιασμό της νέας περιόδου 2022-2027. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες να καταθέσουν τα σχέδιά τους για τα νέα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Τους υπενθύμισε, μάλιστα, ότι τον Ιανουάριο η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο εταιρικής σχέσης και έως τον Ιούνιο τα σχέδια για τα νέα ΠΕΠ.

Εν όψει μάλιστα, της νέας προγραμματικής περιόδου, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους περιφερειάρχες ότι  κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια πια θα συνδέονται. “Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις” είπε ο πρωθυπουργός. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για τεχνική βοήθεια, τεχνικά εργαλεία προς τις περιφέρειες, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις χωρίς να προσδιορίζει το περιεχόμενό τους. Ο δε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε για νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και θα αφορά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα

Σχετικά με τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν το εξης σχόλιο: «Μαθαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αλληλεγγύη, μετά από τους βουλευτές του, και από τους περιφερειάρχες της Ν.Δ. για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Δεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικά μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έκαναν ανένδοτο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως 'η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση'; Για πολλοστή φορά, παρά την εγκληματική καθυστέρηση που οδήγησε την κατάσταση στο προσφυγικό στο σημερινό μπάχαλο, καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στην πραγματικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL