Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Στην κρίση των κομμάτων το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην κρίση των κομμάτων το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σε αναζήτηση ευρείας συναίνεσης βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων που διαβιούν εκτός επικράτειας να γίνει νόμος του κράτους. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε στα κόμματα της Βουλής το νομοσχέδιο, παρά τις έντονες διαφωνίες από εκπροσώπους της Ομογένειας στην ειδική συνεδρίαση της Πέμπτης στη Βουλή, αφενός για τον χρόνο αποχώρησης από τη χώρα, αφετέρου ως προς το σκέλος της ταυτοποίησης των εκλογέων με το ΑΦΜ. Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να φτάσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στο σύνταγμα και την ευρωπαϊκή πρακτική.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν αυτοπροσώπως και μόνον για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας. Κριτήριο για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη στη χώρα κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Επίσης, πρέπει να έχουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους ή άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης ελληνικό ΑΦΜ.

Κατά την ηλεκτρονική αίτηση του εκλογέα, ο ίδιος πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση φοίτησης από ελληνικό σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο αυτή διαρκεί.

Σε περίπτωση που ο σύζυγος ή το μέλος τους συμφώνου συμβίωσης ή το τέκνο δεν μπορεί να πιστοποιήσει τις ανωτέρω προϋποθέσεις, αυτές μπορούν να πιστοποιηθούν με τη χρήση των ανωτέρω δικαιολογητικών είτε του άλλου συζύγου είτε του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης για τον χρόνο μετά τη σύναψη του γάμου ή του συμφώνου και για όσο αυτό παραμένει σε ισχύ, είτε του ενός εκ των δυο γονέων τέκνου αντίστοιχα, εφόσον αυτός έχει την επιμέλεια. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών καθορίζεται η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής της αίτησης, ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα και κάθε άλλη απαραίτητη τεχνική λεπτομέρεια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η αίτηση της εγγραφής οριστικοποιείται μόλις γίνει έλεγχος των δικαιολογητικών του εκλογέα.

Στα εκλογικά τμήματα των Ελλήνων του εξωτερικού οι εγγεγραμμένοι δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 40 και δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους 600. Τα εκλογικά κέντρα συστήνονται στην έδρα της ελληνικής διπλωματικής αρχής και μπορεί να είναι πρεσβείες, προξενεία, αλλά και ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτήρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων. Εάν τα εν λόγω κτήρια είναι ακατάλληλα, τότε οι αρμόδιες αρχές του κράτους όπου ζουν οι Έλληνες του εξωτερικού παραχωρούν κτήρια για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Οι εκλογές στο εξωτερικό γίνονται μεταξύ της τέταρτης και της προηγούμενης ημέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας εντός της ελληνικής επικράτειας. Η ψηφοφορία εκτός επικράτειας δεν επιτρέπεται να διεξάγεται εφόσον έχει ολοκληρωθεί εντός επικράτειας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει έντονη διαφωνία επί του νομοσχεδίου. Θέτει ζήτημα απόδειξης του πραγματικού δεσμού των αποδήμων με τη χώρα, διαφωνεί με την εφάπαξ εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, μιλά για αδιαφανή και ευάλωτη διαδικασία πιστοποίησης των προϋποθέσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό και αντιτίθεται στις ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις στον υπουργό Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL