Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Φραγμό στο τσιμέντωμα του Ποδονίφτη από το ΣτΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φραγμό στο τσιμέντωμα του Ποδονίφτη από το ΣτΕ

Φραγμό στο τσιμέντωμα του Ποδονίφτη βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, όπως είχε εκπονηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Ως εκ τούτου, αυτή η απόφαση συνιστά το πρώτο βήμα που δικαιώνει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και τις δημοτικές αρχές που υπερασπίζονται τα ανοιχτά ρέματα εντός του αστικού ιστού για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διαμόρφωση μικροκλίματος με σκοπό την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Να σημειωθεί ότι την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχαν καταθέσει οι δημοτικές αρχές Άρη Βασιλόπουλου (Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα), Γιώργου Καμίνη (Αθήνα) και ο σύλλογος “Ροή - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων”.

Συγκεκριμένα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις τρεις προσφυγές και έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου, πράγμα που σημαίνει ότι απορρίπτεται ο σχεδιαζόμενος εγκιβωτισμός του ρέματος που θα μειώσει την κοίτη και κάθε άλλο παρά αντιπλημμυρική θωράκιση στην περιοχή θα προσφέρει. Για “δικαίωση του αγώνα ενάντια στον εγκιβωτισμό του ρέματος” κάνει λόγο η "Δύναμη Πολιτών" με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη του έργου που έγινε από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ήταν “αναχρονιστικής λογικής για την υποτιθέμενη αντιπλημμυρική προστασία”. Η μελέτη, λοιπόν, δεν έλαβε υπόψιν ότι το ρέμα μήκους 771 μέτρων είναι χαρακτηρισμένο ως υγρότοπος “ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος” και στηρίχθηκε σε μια προηγούμενη, με την οποία επετράπη κατά τη δεκαετία του 1990 ο εγκιβωτισμός του ανοιχτού αγωγού από το τμήμα της γέφυρας της Χαλκίδος έως τη συμβολή με τον Κηφισό. Να σημειωθεί ότι από τη δεκαετία του 1960 είχαν ξεκινήσει οι μελέτες διευθέτησης του Ποδονίφτη.

Παρότι στο ρέμα πέφτουν αγωγοί αποχέτευσης και κατά περιόδους υπάρχει έντονη οσμή ή έχουν αναπτυχθεί παράνομες κατασκευές στις όχθες του, ο υγροβιότοπος παραμένει ζωντανός. Μαζί με τον παραπόταμο Γιαμπουρλά ο Ποδονίφτης είναι το τελευταίο ποτάμιο οικοσύστημα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και ένα από τα τελευταία στον αστικό ιστό. Πρόκειται για ένα ρέμα μικρό σε έκταση, αλλά κατάφυτο με πυκνή πανίδα και χλωρίδα και προστατευόμενα είδη. Αυτή η πράσινη ζώνη, που αναπτύσσεται κατά μήκος του Ποδονίφτη και φτάνει μέχρι το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας μέσω του παραποτάμου Γιαμπούρλα, που διατηρεί κι αυτός τη φυσική του κοίτη σε μήκος 250 μέτρων, συνθέτουν μια έκταση 520 στεμμάτων.

Η προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου ήταν και ο λόγος των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση συνιστά σταθμό στον τρόπο διαχείρισης των ρεμάτων εντός του αστικού ιστού. Η “Δύναμη Πολιτών”, λοιπόν, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, καλεί τόσο την Περιφέρεια Αττικής όσο και την παρούσα δημοτική αρχή Γ. Βούρου (σ.σ.: παρότι δεν υπερασπίστηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης την προστασία του ρέματος), αλλά και τον Δήμο Αθηναίων μαζί με περιβαλλοντικούς φορείς και κινήματα πολιτών να χαράξουν από κοινού τις απαιτούμενες δράσεις ώστε ο Ποδονίφτης να αποτελέσει μια πραγματική όαση αναψυχής και χώρο περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL