Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ / Ψάχνουν χώρους για ανήλικους πρόσφυγες οι δήμαρχοι της Κρήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ / Ψάχνουν χώρους για ανήλικους πρόσφυγες οι δήμαρχοι της Κρήτης

Μήνυμα ανθρωπιάς στέλνουν οι αιρετοί των δήμων της Κρήτης αναζητώντας δομές για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων που είτε προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές είτε έχουν υποστεί το σοκ της απώλειας των γονιών τους μπροστά στα μάτια τους. Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιμονή της “γαλάζιας” δημάρχου Πεντέλης να προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τη δημιουργία δομής σε ανενεργή πτέρυγα νοσοκομείου, μακριά από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου “Αμαλία Φλέμινγκ”.

“Έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε όσο μπορούμε” τονίζει στην “Α” ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός αναφορικά με τη δημιουργία δομών για ασυνόδευτους ανήλικους, γιατί, όπως αναγνωρίζει, “το πρόβλημα είναι μεγάλο”. “Υπάρχουν παιδιά που έχουν έρθει από εμπόλεμες ζώνες χωρίς τους γονείς τους ή έχουν χάσει στη διαδρομή μέχρι εδώ” υπογραμμίζει ο Β. Λαμπρινός. “Μέλημά μας, λοιπόν, είναι να φτιάξουμε δομές φιλικές σ' αυτά τα παιδιά, ώστε να νιώσουν σαν το σπίτι τους” προσθέτει.

Έτσι, η απόφαση του έλαβε η ΠΕΔ Κρήτης σε ειδική συνεδρίαση με παρουσία της διοίκησης της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Ε. και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη ήταν να αποδεχθούν περί τους διακόσιους ασυνόδευτους ανήλικους υπό τον όρο ότι το υπουργείο Εργασίας θα εξασφαλίσει επαρκή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση. Οπότε η ΠΕΔ Κρήτης ανάθεσε στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Ε. να αναζητήσει ακίνητα είτε του Δημοσίου είτε ιδιωτών που θα είναι ικανά να φιλοξενήσουν μικρό αριθμό παιδιών. Παράλληλα, η ΠΕΔ ζητάει τη στήριξη της φιλοξενίας με ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών. Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη ήδη φιλοξενούνται 1.100 πρόσφυγες σε σπίτια μέσω του προγράμματος “Εστία”, που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, “χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα”, όπως διαβεβαιώνουν οι αιρετοί.

Στον αντίποδα αυτού, βλέπουμε τις εικόνες έντονων αντιδράσεων για τη φιλοξενία προσφύγων στα Βρασνά Βόλβης, αλλά και της δημάρχου Πεντέλης Δ. Κεχαγιά. Η ίδια υποστηρίζει ότι διαφωνεί με την εγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ανενεργή πτέρυγα νοσοκομείου από 2013, απομακρυσμένη από το υπόλοιπο κτηριακό συγκρότημα, γιατί είναι “χαρακτηρισμένη ως δομή Υγείας”. Ετοιμάζει, μάλιστα, δικαστική προσφυγή για την ακύρωση της παραχώρησης του χώρου από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο μεταξύ, κάλεσε και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να τη στηρίξει και ο ίδιος σαν να μη θέλει να αναμειχθεί ιδιαίτερα στην κόντρα της “γαλάζιας” δημάρχου με την κυβέρνηση, αποκρίθηκε πως πρέπει να προηγείται διάλογος και συνεννόηση μεταξύ των τοπικών κοινωνικών και των κυβερνητικών στελεχών. Η ίδια, πάντως, φαίνεται να στυλώνει ακόμη περισσότερο τα πόδια μετά τον βανδαλισμό του δημαρχείου με κόκκινες μπογιές και τρικάκια που τη χαρακτηρίζουν “ρατσίστρια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL