Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ / Μπροστά σε δυσκολίες για τον προσδιορισμό του εκλογικού σώματος του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ / Μπροστά σε δυσκολίες για τον προσδιορισμό του εκλογικού σώματος του εξωτερικού

Σε κινούμενη άμμο η χθεσινή διαβούλευση των κομμάτων με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία θα επαναληφθεί σήμερα, στις 7 μ.μ. Οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης για τη στήριξη του νομοσχεδίου με 300 ψήφους φαίνεται να φθίνουν, με τον πήχη να κατεβαίνει στις 200. Αφορμή για το χαμήλωμα του πήχη στάθηκε η χθεσινή αντιπαράθεση για τον χρόνο απουσίας από τη χώρα των μελών του εκλογικού σώματος που ζουν στο εξωτερικό, τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση για την ταυτοποίηση. Μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων προκρίθηκε το ΑΦΜ (σ.σ.: πρόταση του ΚΚΕ) ως μέσο ταυτοποίησης του εκλογέα, παρότι δεν καλύπτει υποχρεωτικά το σύνολο των εκλογέων του εξωτερικού.

Η διαφωνία...

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τέθηκε προς συζήτηση το χρονικό περιθώριο για την καταγραφή του χρόνου απουσίας από τη χώρα ώστε οι ψηφοφόροι να περιλαμβάνονται ή να αποκλείονται από τους εκλογικούς καταλόγους. Ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να υιοθέτησε την πρόταση του ΚΚΕ για τα 30 χρόνια απουσίας, που θα ισχύουν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Φέρεται, μάλιστα, να είπε ότι επειδή δεν υπάρχει τρόπος να βεβαιωθεί ο χρόνος απουσίας κάποιου από τη χώρα, πρέπει να αναζητηθεί μέσο για το μέλλον, πράγμα που θα συζητηθεί στη σημερινή διακομματική συνεδρίαση. Ο Γ. Κατρούγκαλος, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, προλαμβάνοντας τυχόν κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, έθεσε ως προϋπόθεση για την καταγραφή της απουσίας του εκλογέα τα 30 χρόνια πριν και τα 30 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

“Δεν νοείται να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν” τόνισε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο Γ. Κατρούγκαλος, στηλιτεύοντας την υπαναχώρηση της κυβερνητικής πλευράς από τα τέσσερα σημεία που είχε αποστείλει στα κόμματα την περασμένη Παρασκευή. “Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα” υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος, εγκαλώντας τον Τ. Θεοδωρικάκο, που “υποστήριξε ότι η όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους”. “Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει τον χαρακτήρα κινούμενης άμμου και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα” τόνισε.

Στήριξη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής, τόνισε: “Επιμείναμε να θέτουμε μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη εγγραφής τους στα δημοτολόγια να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους με επιστολική ψήφο και τη δυνατότητά τους να εκλέξουν και δικούς τους αντιπροσώπους. Δυστυχώς, κάποια κόμματα θεωρούν την εθνική αυτή υπόθεση πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα του φαίνεται διατεθειμένο να διευκολύνει με την ψήφο του τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές, ενώ καλεί “έστω και την ύστατη ώρα την κυβέρνηση και τα κόμματα να συμβάλουν θετικά ώστε να υπάρξει λύση”.

Διαφωνία από το ΜέΡΑ25

Στην πρότασή του για τη χρήση του ΑΦΜ ως μέσο για την ταυτοποίηση των εκλογέων του εξωτερικού και τα 30 χρόνια απουσίας από τη χώρα επέμεινε το ΚΚΕ εκπροσωπούμενο από τον Γ. Γκιόκα. Ο Ν. Πολίτης από την Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να οριστικοποιήσει τις προτάσεις τους για τον προσδιορισμό του εκλογικού σώματος στην επόμενη συνεδρίαση. Παρότι συμμετείχε στη συζήτηση η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα δεσμευόμενη να ξανακαθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του κόμματός της, που εκδόθηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Το ΜέΡΑ25 ζητά καθολική διευκόλυνση όλων των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό χωρίς τον προσδιορισμό του χρόνου απουσίας από την χώρα, όπως και δημιουργία εκλογικών περιφερειών του εξωτερικού.

Στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 κατηγορούσε για “δρομολογούμενο εμπαιγμό” και “καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων του εξωτερικού” όχι μόνον το κυβερνών κόμμα, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την πρόταση των τεσσάρων σημείων που είχε αποστείλει ο υπουργός Εσωτερικών στα κόμματα την περασμένη Παρασκευή.

Συζήτηση με χαμηλωμένο πήχη

Να σημειωθεί ότι η πρόταση των τεσσάρων σημείων αφορούσε, πρώτον, τη συμμετοχή στις εκλογές των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, εφόσον διασταυρωθεί η εγγραφή τους. Δεύτερον, την ταυτοποίηση των εκλογέων με τη χρήση ΑΦΜ ή όποιου άλλου μέσου. Τρίτον, την τοποθέτηση καλπών σε πρεσβείες και προξενεία και σε συμφωνημένους χώρους. Τέταρτον, να αυξηθούν από 12 σε 15 οι έδρες Επικρατείας με συμμετοχή υποψηφίων βουλευτών από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Πάντως, φαίνεται ότι τώρα η συζήτηση μπήκε στην ουσία και θα ακολουθήσει και στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, τον πήχη των 300 βουλευτών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αναγκάζεται να κατεβάσει ο υπουργός Εσωτερικών, την ίδια ώρα που αναζητά κοινή συνισταμένη με τους εκπροσώπους των κομμάτων. “Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους τους Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους” είπε στη λιτή δήλωσή του ο υπουργός για να καταλήξει: “Όμως, για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές και, όπως ξέρετε, η Ν.Δ. έχει μόνον 158. Για τον σκοπό αυτό συζητάμε με πολύ υπεύθυνο τρόπο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να βρεθεί μια λύση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL