Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Στη Ριτσώνα / Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών μετά από 23 χρόνια στη Ριτσώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Ριτσώνα / Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών μετά από 23 χρόνια στη Ριτσώνα

 Το πρώτο για την Ελλάδα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών λειτουργεί πλέον από την 30ή Σεπτεμβρίου σε μια έκταση 11 στρεμμάτων, εντός της βιομηχανικής ζώνης της Ριτσώνας, που γειτνιάζει με δάσος. Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε μέσα σε έναν χρόνο είναι συνολικού εμβαδού 1.500 τ.μ. και το συνολικό κόστος της, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, ανήλθε σε 4 εκατ. ευρώ.

Εκεί συναντήσαμε τον Αντώνη Αλακιώτη, ο οποίος, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης, μας ξενάγησε σε έναν χώρο πολύ διαφορετικό από τα τυπικά νεκροταφεία, όπου όμως νιώθει κανείς τον ίδιο σεβασμό προς τον νεκρό που αποχωρίζεται τον μάταιο τούτο κόσμο. “Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα ασχολούμουν με τη διαδικασία αποτέφρωσης νεκρών” λέει ο Αντ. Αλακιώτης και συνεχίζει: “Είχα το μαγαζί μου, το χαρτοπωλείο μου. Πουλούσα βιβλία, τετράδια, μολύβια... Μέχρι που ένας αγαπημένος μου φίλος μου ζήτησε, όταν πεθάνει, να μετατραπεί η σορός του σε τέφρα. Του έδωσα την υπόσχεση χωρίς να ξέρω τι δυσκολίες θα συναντήσω”. “Ο φίλος μου πέθανε. Κι εγώ εδώ και 23 χρόνια μαζί με άλλους συνοδοιπόρους της ζωής μου παλέψαμε να πείσουμε ανθρώπους που ήταν βουλευτές ή δήμαρχοι να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για να φτάσουμε μέχρι εδώ” υπογραμμίζει ο Αντ. Αλακιώτης. Με δάκρυα στα μάτια και κόμπιασμα στη φωνή, μας λέει: “Σήμερα, λοιπόν, εγώ εκπλήρωσα με 23 χρόνια καθυστέρηση την επιθυμία του Παύλου”.

Κι όταν η συγκίνηση υποχωρεί, ο Αντ. Αλακιώτης μας εξηγεί πως “η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ε.Ε. χωρίς αποτεφρωτήριο. Πλέον έχει!”. Η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης είναι διαθέτει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που λειτουργεί την εγκατάσταση από την 30ή Σεπτεμβρίου στη Ριτσώνα. Η σχετική άδεια δόθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις 19 Σεπτεμβρίου του 2019.

Μέσα στη φύση

"Διαλέξαμε την εγκατάσταση εντός της βιομηχανικής περιοχής της Ριτσώνας. Κι όπως βλέπετε, είμαστε μέσα στους αγρούς και στη φύση" επισημαίνει ο Αντώνης Αλακιωτης. "Θα προτιμούσαμε να είμαστε εντός αστικού ιστού, αλλά αυτό στη χώρα μας θα μπορέσει να συμβεί ύστερα από τριάντα ή σαράντα χρόνια" προσθέτει, υπενθυμίζοντας τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν στον Δήμο Αθηναίων επί διοίκησης Γιώργου Καμίνη ακόμη και από μέλη της παράταξής του σχετικά με τη χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα.

Αφού διευκρινίζει ότι οι αέριοι ρύποι ούτε είναι ορατοί, ούτε έχουν οσμή και καταγράφονται από ηλεκτρονικό σύστημα, ο Αντώνης Αλακιώτης υπογραμμίζει ότι τα φίλτρα αέρος είναι έξι φορές πιο ακριβά από τον κλίβανο. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι είναι συχνοί και πως όχληση δεν υπάρχει για τους κατοίκους, αφού το τελευταίο σπίτι βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. Αναφερόμενος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξηγεί ότι το αποτεφρωτήριο νεκρών βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, όπως στη Βαρκελώνη ή στο Αμβούργο, όπου η εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα σε αθλητικό κέντρο και σε απόσταση 150 μέτρων από σχολικό συγκρότημα.

Με κόστος 600 ευρώ

Έτσι, λοιπόν, και στη χώρα μας, οι συγγενείς θα μπορούν να υλοποιούν την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος τους χωρίς την ταλαιπωρία της μεταφοράς της σορού του αγαπημένου τους στη Σοφία της Βουλγαρίας. Στη εγκατάσταση της Ριτσώνας το αποκλειστικό κόστος της αποτέφρωσης ανέρχεται στα 600 ευρώ.

Το δε συνολικό κόστος της κηδείας εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι συγγενείς θα επιλέξουν να αποχαιρετίσουν τον εκλιπόντα.

Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας παρέχει τη δυνατότητα για αποτέφρωση οστών που προέρχονται από τα οστεοφυλάκεια των νεκροταφείων. Η εγκατάσταση έχει την δυνατότητα δέκα αποτεφρώσεων ανά βάρδια.

Η σορός εισέρχεται στον κλίβανο μέσα σε φέρετρο που αποτελείται από γυμνό ξύλο και αναπτύσσεται θερμοκρασία 800 βαθμών Κελσίου για 72 λεπτά της ώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL