Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων - Καμιά αντίρρηση από Πατούλη, αντιδράσεις από δημάρχους * Ρ. Δούρου: Ο ήδη ψηφισμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία / Στη "χωματερή" στέλνει την ανακύκλωση το υπ. Περιβάλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων - Καμιά αντίρρηση από Πατούλη, αντιδράσεις από δημάρχους * Ρ. Δούρου: Ο ήδη ψηφισμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία / Στη "χωματερή" στέλνει την ανακύκλωση το υπ. Περιβάλλοντος

Στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και κατ’ επέκταση των περιφερειακών σχεδίων προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κρίνοντας ανέφικτη την επίτευξη του στόχου της ανακύκλωσης στο 50% των υλικών έως το 2020 προσανατολίζεται στην παράταση της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η χώρα μας σε βάθος δεκαετίας, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα την ενεργειακή αξιοποίηση. Αυτό μετέφερε στον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και στους 66 δημάρχους της Αττικής ο γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος κατά τη χθεσινή σύσκεψη, όπου οι αιρετοί εξέφρασαν την αγωνία τους για την επίτευξη στόχων αύξησης της ανακύκλωσης και μείωσης του υπολειπόμενου οργανικού που θα οδηγείται στην ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Παρότι όλοι οι αιρετοί παραδέχθηκαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανακύκλωση και σε αυτή την κατεύθυνση πρόκριναν τις λεγόμενες “ήπιες” δράσεις, με δημιουργία κέντρων ανακύκλωσης και πράσινων σημείων, κανείς δεν έκανε αναφορά στην ανάγκη αποκέντρωσης και χωροθέτησης των μεγάλων μονάδων εκτός της Φυλής και του Σχιστού. Το ζήτημα της χωροθέτησης των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και σε άλλες περιοχές πλην Σχιστού έθεσε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης χωρίς να λάβει απάντηση.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος έθεσε το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Όπως είπε, ενώ έχει εντοπίσει χώρο για την επεξεργασία μεγαλύτερων ποσοτήτων βιοαποδομήσιμων που θα μπορούν να παράξουν καλής ποιότητας κομπόστ, πέλετ, βιοαέριο ικανό για την κίνηση οχημάτων, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει την αγοραπωλησία ελλείψει εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ήδη από το 2016 έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για τη χωριστή διαλογή και αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, που σκοπεύει να το επεκτείνει από τα 1.000 νοικοκυριά στα 7.000 νοικοκυριά. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά καθώς ήδη το απορριμματοφόρο που συλλέγει τα βιοαπόβλητα κινείται με παραχθέν από αυτά βιοαέριο.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χωρίς να μπαίνει στην ουσία της διαχείρισης απορριμμάτων, χαιρέτισε την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για επανασχεδιασμό του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού. Πρόκρινε την εμπλοκή και των ιδιωτών στη διαχείριση απορριμμάτων μέσω των μονάδων που θα κατασκευαστούν, χωρίς να προσδιορίζει το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Ανακοίνωσε πως το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με αφετηρία τα σχολεία. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα των δημάρχων για διευκολύνσεις στην έγκριση χωροθέτησης πράσινων σημείων. Ο ίδιος εξέφρασε τη βούληση να παρέχει τεχνική υποστήριξη στην ωρίμανση μελετών των δήμων για την ένταξη έργων διαχείρισης απορριμμάτων στο ΠΕΠ Αττικής.

“Με φοβίζει ο ανασχεδιασμός του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), γιατί θα χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια. Το καλύτερο θα ήταν να γίνουν κάποιες προσθήκες στο υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του”, τόνισε ο Πέτρος Φιλίππου, νυν δήμαρχος Σαρωνικού και πρώην αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής με τη διοίκηση της Ρ. Δούρου.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Γ. Πατούλη, η επικεφαλής της “Δύναμης Ζωής”, Ρ. Δούρου υπενθύμισε ότι “έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του ψηφισμένου ΠΕΣΔΑ, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία”. Υπογραμμίζοντας ότι ο ΠΕΣΔΑ δίνει προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών, τόνισε ότι συνιστά “έναν σχεδιασμό φιλικό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, που απαγορεύει τους ΧΥΤΑ”. Σημείωσε ότι υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονικά πρόταση για την αξιοποίηση των εξαντλημένων λατομείων της Αττικής για την απόθεση καθαρού οργανικού υπολείμματος με διασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η Ρ. Δούρου δεσμεύτηκε ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης “η ‘Δύναμη Ζωής’, με σοβαρότητα, μακριά από καταστροφολογίες και παραπληροφόρηση, είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια συνέχισης μιας περιβαλλοντικής πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί πρόκειται για υπόθεση δημοσίου συμφέροντος, όπου δεν έχουν θέση κινήσεις εντυπωσιασμού ή μικροπαραταξιακού συμφέροντος”.

Δάνειο από την ΕΤΕΠ: 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου

Νέο, εικοσιπενταετές δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα έργων μείωσης του πλημμυρικού κινδύνου, ύψους 355 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η υλοποίηση, μέσα στην επόμενη τετραετία, δέκα αντιπλημμυρικών έργων, εκ των οποίων επτά στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πελοπόννησο.

Κατά τη σχετική ανακοίνωση, τα σχεδιαζόμενα έργα εξυπηρετούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και "προβλέπεται η υπερύψωση αναχωμάτων ποταμών, η εκβάθυνση ποταμών, η βελτίωση της αποστράγγισης ομβρίων υδάτων και η αύξηση της ικανότητας συγκράτησης των πλημμυρικών υδάτων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης γεγονότων πλημμύρας στο μέλλον στις πόλεις που έχουν αναγνωριστεί ως πιο ευάλωτες".

Σημειώνεται ακόμη ότι "από το 2000 οι πλημμύρες στην Ελλάδα έχουν πλήξει άμεσα πάνω από 16.000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει ζημίες σε οικονομικές δραστηριότητες ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ".

H δανειακή σύμβαση υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων A. McDowell.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL