Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ενώ ακόμα δεν έχει καταθέσει επίσημη πρόταση - Κ. Πουλάκης: Συζήτηση με βάση το πόρισμα και όχι με διάσπαρτες ιδέες του υπ. Εσωτερικών * Δ. Τζανακόπουλος: Η Ν.Δ. να μην δημιουργεί εντυπώσεις ή να προεξοφλεί συγκρούσεις / Επίθεση Θεοδωρικάκου στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ ακόμα δεν έχει καταθέσει επίσημη πρόταση - Κ. Πουλάκης: Συζήτηση με βάση το πόρισμα και όχι με διάσπαρτες ιδέες του υπ. Εσωτερικών * Δ. Τζανακόπουλος: Η Ν.Δ. να μην δημιουργεί εντυπώσεις ή να προεξοφλεί συγκρούσεις / Επίθεση Θεοδωρικάκου στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σύγχυση μεταξύ Ελλήνων του εξωτερικού και αποδήμων επιχειρεί να δημιουργήσει η Ν.Δ. με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο να προπαγανδίζει στους κύκλους της ομογένειας των ΗΠΑ ότι θα τους δώσει δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Παρότι ο ίδιος δεν αναφέρει τον όρο “απόδημος”, σκιαγραφεί το εύρος της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού, βάζοντας τη συζήτηση σε λεπτομέρειες αναφορικά με την κατανομή των εδρών. Επιτίθεται, μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δική του πρόταση, ενώ ο ίδιος ακόμη δεν την έχει εκθέσει υπό μορφή νομοσχεδίου, αλλά σπεύδει να προκαταλάβει την κοινή γνώμη περί υπερκομματικής στήριξης που θα συγκεντρώνει την ψήφο 300 βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα την πρότασή του (πρόταση Επιτροπής υπό τον τότε γ.γ. Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη) και μιλά για προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις έδρες Επικρατείας, που μπορούν να κυμαίνονται ανάλογα με την συμμετοχή σε 3 -15 ο Τ. Θεοδωρικάκος θέλησε να θίξει μια πτυχή όπου ακόμη και οι συνταγματολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους. Επέκρινε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δεν υπερασπίζεται την ισοτιμία της ψήφου, αφού δεν προκρίνει την προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. “Η κατάθεση προτάσεων που υποτιμούν τους Έλληνες του εξωτερικού και τους διαχωρίζουν καταργώντας την ισοτιμία της ψήφου ουσιαστικά παραβιάζει ένα δημοκρατικό δικαίωμα σε Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους”, σχολίασε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Θέτοντας ως βάση συζήτησης το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής και “όχι διάσπαρτες ιδέες που ακούμε στα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του (σ.σ.: υπουργού Εσωτερικών) ο Κ. Πουλάκης (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) πρότεινε “να υπάρχουν βουλευτές Επικρατείας ‘εξωτερικού’ που θα τους ψηφίζουν με βάση το κόμμα που επιλέγουν, χωρίς να βάζουν σταυρό, καθώς πολιτικά, νομικά, συνταγματικά και οργανωτικά δεν ήταν ορθό να ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται δεκαετίες εκτός συνόρων”.

“Η Ν.Δ. να μην δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις με την ψήφο των αποδήμων”, σχολίασε (Κανάλι της Βουλής) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας: “Δεν είναι δίκαιο Έλληνες πολίτες που ζουν για δεκαετίες στο εξωτερικό να μπορούν να διαμορφώσουν τον πολιτικό συσχετισμό. Πρέπει να διαμορφώνεται από εκείνους που τον υφίστανται. Πρόκειται για πάγια ευρωπαϊκή πρακτική”. Κάλεσε, μάλιστα, τη Ν.Δ. “εφ’ όσον θέλει πραγματικά να δημιουργηθούν όροι συναίνεσης”, “να συζητήσει επί τη βάσει αυτού του πορίσματος και να μην χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα για να δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις ή για να προξενεί συγκρούσεις που θα οδηγήσουν σε μη τελεσφόρηση αυτής της διαδικασίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL