Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Εργα υποδομών, αναπλάσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις - Άκης Κατωπόδης (δήμαρχος Βύρωνα) στην “Α”: Η περιοχή έχει μεγάλα προβλήματα. Το έργα πέρασε από πολλές δυσκολίες / Αλλάζει όψη η περιοχή των προσφυγικών κατοικιών του Καρέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργα υποδομών, αναπλάσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις - Άκης Κατωπόδης (δήμαρχος Βύρωνα) στην “Α”: Η περιοχή έχει μεγάλα προβλήματα. Το έργα πέρασε από πολλές δυσκολίες / Αλλάζει όψη η περιοχή των προσφυγικών κατοικιών του Καρέα

Όψη αλλάζει η περιοχή 25 στρεμμάτων των προσφυγικών κατοικιών της περιοχής του Καρέα στα διοικητικά όρια του Δήμου Βύρωνα με τη δημιουργία πράσινου οικοσυστήματος, υδάτινων στοιχείων και εγκαταστάσεων τόσο για την βελτίωση των υποδομών, όσο και για την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που πέρασε από σαράντα κύματα από το 2006 έως τον Μάιο του 2018 οπότε εντάχθηκε στο ΠΕΠ - Αττικής μετά από εισήγηση της τότε αντιπεριφερειάρχη Αττικής Ερμ. Κυπριανίδου υπό την διοίκηση της Ρ. Δούρου.

“Η περιοχή είχε μεγάλα προβλήματα καθώς δεν διέθετε αύλειους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους αναψυχής. Το οδικό δίκτυο ήταν υποτυπώδες, χωρίς πεζοδρόμια και ελάχιστο φωτισμό, πράγμα που αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων”, σχολιάζει στην “Α” ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι “το έργο ανάπλασης πέρασε από πολλές δυσκολίες μέχρι να εγκριθεί η χρηματοδότησή του και να δρομολογηθεί η εκτέλεση της μελέτης”. Είχαν προηγηθεί δυο απεντάξεις. Η μια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η δεύτερη από το ΕΣΠΑ, μέχρι που ημερών Δούρου το έργο εντάχθηκε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 3,9 εκατ. ευρώ.

Έτσι, στην έκταση των 25 στρεμμάτων, όπου βρίσκονται από το 1956 οι προσφυγικές πολυκατοικίες, που αποτελούνται από 350 διαμερίσματα με τους πρώτους κατοίκους να είναι επαναπατρισθέντες Έλληνες από τη Ρουμανία και Ρωσοπόντιοι πλέον υλοποιούνται έργα υποδομών, ανάπλασης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εγκατάσταση νέου αποχετευτικού δικτύου, υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων, όπως και η ολοκλήρωση της τοποθέτησης γεωεναλλακτών, δηλαδή ενός συστήματος «ψυχρού» αέρα με σωλήνες που τοποθετούνται υπογείως και μεταφέρουν από την επιφάνεια της γης αέρα, ο οποίος ψύχεται και επανέρχεται στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη θερμοκρασία. Στους κοινόχρηστους χώρους τοποθετούνται κυβόλιθοι για τη διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, λιχνίες τύπου LED για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανεμογεννήτριες μικρού ύψους στο όριο της περιοχής που πραγματοποιείται η ανάπλαση και του δάσους. Τέλος, έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση συντριβανιών και 120 νέων δέντρων και 11.670 θάμνων, δημιουργώντας ένα «πράσινο» οικοσύστημα.

“Επί ημερών μας υλοποιείται μια μελέτη πρότυπο, που συνδυάζει τη βελτίωση των υποδομών και την ενεργειακή αναβάθμιση. Σκοπός μας ήταν η συνολική αναβάθμιση αυτής της γειτονιάς του Καρέα μετατρέποντας την περιοχή σε πρότυπο”, τονίζει ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL