Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Γκρίζες ζώνες στην πρόταση Θεοδωρικάκου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκρίζες ζώνες στην πρόταση Θεοδωρικάκου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Διεύρυνση του εκλογικού σώματος με τη συμμετοχή των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό προωθεί η κυβέρνηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο να δεσμεύεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη τον Οκτώβριο ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει γίνει νόμος του κράτους. Ο υπουργός χωρίς να προσδιορίζει τον αριθμό των πολιτών που θα συγκροτούν το επιπλέον εκλογικό σώμα, υποστηρίζει ότι το απαρτίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η δε ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή “ανεξάρτητα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου”, υπογραμμίζει (ρ/σ ΣΚΑΪ) ο υπουργός Εσωτερικών με την προσδοκία υπερψήφισης και από τους 300 βουλευτές!

Υπενθυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε πραγματοποιηθεί η σχετική επεξεργασία και εκδόθηκε υπό μορφή πορίσματος από την επιτροπή με επικεφαλής τον τότε γενικό γραμματέα Εσωτερικών Κ. Πουλάκη. Η επιτροπή που είχε αναλώσει χρόνο στον προσδιορισμό των Ελλήνων του εξωτερικού, είχε καταλήξει πως σύμφωνα με το σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες εκλογείς να έχουν “υπαρκτούς και ενεργούς δεσμούς με τη χώρα” και προφανώς να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, των δήμων που ανήκουν και κατ’ επέκτασιν στους εκλογικούς καταλόγους.

Βασιζόμενος στο πόρισμα της επιτροπής Πουλάκη, ο υπουργός Εσωτερικών θέτει ως μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εκλογικό σώμα την προϋπάρχουσα εγγραφή στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους, ανεξαρτήτως των χρόνων απουσίας του πολίτη από τη χώρα. Μαζί με την αυτοπρόσωπη ψήφο στις κατά τόπους πρεσβείες, ο υπουργός ανοίγει και το θέμα τις επιστολικής ψήφου, χωρίς όμως να δίνει διευκρινίσεις. “Έχει έλθει η ώρα η Ελλάδα να μπει στο κλαμπ των πολιτισμένων και αναπτυγμένων χωρών σε ό,τι αφορά και την εκλογική διαδικασία. Και αυτό θα επιτευχθεί μέσα στο 2019, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός” είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία και οι 300 βουλευτές της εθνικής αντιπροσωπείας να στηρίξουν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και αποσυνέδεσε την τυχόν υπερψήφιση από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Βέβαια, ανακύπτει ζήτημα αφενός πως θα προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό σώμα αφετέρου πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ισοτιμία της ψήφου. Στην επιτροπή Πουλάκη είχε τεθεί αυτός ο προβληματισμός, με τους πλειοψηφούντες της επιτροπής να υποστηρίζουν ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται ως προς την εκλογή βουλευτών επικρατείας.

Ωστόσο, ο Τ. Θεοδωρικάκος απέφυγε να μπει στη συγκεκριμένη συζήτηση, για την αποτύπωση δηλαδή της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που εκ των πραγμάτων θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Περιορίστηκε, μόνο, να αναφερθεί στο μήνυμα που σχετίζεται με την επικείμενη επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας λέγοντας: “Δεν μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση της πατρίδας μας χωρίς την αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού. Οι Έλληνες έχουμε τεράστια δύναμη. Πολλά εκατομμύρια Ελλήνων ζουν σε πολλές χώρες και έχουν τεράστια επιρροή...”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL