Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Θα φύγουν 9.000 θέσεις από Υγεία, Παιδεία, Αυτοδιοίκηση;

Τι κρύβει η επιμονή Θεοδωρικάκου για περιορισμό του έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο - Ν. Σαντορινιός: "Δημόσιο και δήμοι έχουν ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού γι' αυτό εμείς καταργήσαμε το 1 προς 5 και επαναφέραμε το 1 προς ένα

Ερωτήματα γεννά η επιλογή του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου να περιορίσει τον αριθμό του έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ στους 48.000 εργαζόμενους, τη στιγμή που δεν διευκρινίζει πώς θα ικανοποιούνται οι ανακύπτουσες ανάγκες και δεν ξεκαθαρίζει εάν η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού.

Άλλωστε τα στοιχεία της απογραφής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου δείχνουν περισσότερες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε τομείς που αποδεκατίστηκαν τα χρόνια της κρίσης. Πρόκειται κυρίως για τους τομείς της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού αναγκάστηκε χθες (ρ/σ Real FM) να διευκρινίσει ότι “προφανώς δεν έρχονται απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο” και πως οι 9.000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που κατά την γνώμη του είναι υπερβάλλουσες επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, θα λυθούν με τη λήξη τους, επέλεξε να επιτεθεί στην “Αυγή”, που εξέθεσε τη στρατηγική του για τον περιορισμό του προσωπικού στις 48.000.

Αυτή ακριβώς η στρατηγική του, που κατά τα λεγόμενά του θα εξυπηρετηθεί με τον κεντρικό προγραμματισμό των έκτακτων προσλήψεων, δεν απαντά στην ικανοποίηση των αναγκών του Δημοσίου με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών.

“Όταν ο κ. Θεοδωρικάκος μιλάει για 9.000 παραπάνω συμβασιούχους που λέει ότι βρήκε, δεν εξηγεί ότι η συμφωνία για το όριο των προσλήψεων αφορά το κάθε έτος. Έτσι το 2018 έκλεισε με 49.000 συμβασιούχους, εντός του ορίου δηλαδή, και το ίδιο νούμερο θα υπάρξει και φέτος” σχολίασε χθες (OPEN) ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός και συνεχίζει: “Τα επιπλέον νούμερα στα οποία αναφέρεται αφορούν το 2019, αφού οι προσλήψεις στους δήμους στη χώρα μας γίνονται κατά κύριο λόγο καλοκαίρι που αυξάνονται οι ανάγκες τους, όπως π.χ. στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Επίσης δεν αναφέρεται ότι το 2014 οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου ήταν 576.000 και το 2018 ήταν 565.000”.

“Οι υπηρεσίες του Δημοσίου και οι δήμοι έχουν ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς. Για τον λόγο αυτό εμείς ήμασταν αυτοί που καταργήσαμε το 1 προς 5 και επαναφέραμε το 1 προς 1” τόνισε ο Ν. Σαντορινιός προσθέτοντας: “Εμείς προγραμματίσαμε τη μόνιμη πρόσληψη 3.000 πενταετών πυροσβεστών, 3.200 εργαζομένων στο πρόγραμμα 'Βοήθεια στο Σπίτι', 4.500 καθηγητών Ειδικής Αγωγής, 10.500 καθηγητών Γενικής Παιδείας και 10.000 εργαζομένων στην Υγεία”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις