Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Αναχρονιστικές αντιλήψεις από τη Ν.Δ. αντί για ενίσχυση της θέσης της γυναίκας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναχρονιστικές αντιλήψεις από τη Ν.Δ. αντί για ενίσχυση της θέσης της γυναίκας

Αναχρονιστικές ιδεοληψίες καταλογίζει η πρώην γ.γ. Ισότητας Φύλων, Φ. Κούβελα στην εξαγγελία της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου αναφορικά με την επιδότηση κατά 2.000 ευρώ όσων γυναικών κάτω των 30 χρόνων τεκνοποιήσουν. Εξηγεί, μάλιστα, ότι η σύγχρονη κανονικότητα φέρνει τις γυναίκες να θέτουν σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την επαγγελματική αποκατάσταση -στο πλαίσιο της επιδίωξής τους για κοινωνική χειραφέτηση- και ακολούθως τη δημιουργία οικογένειας. Συνεπώς, η εξαγγελία αφενός εξαιρεί πολλές νέες γυναίκες, αφετέρου δεν συμβάλλει στην πορεία προς την κοινωνική χειραφέτηση, υποτασσόμενη σε συντηρητικές αντιλήψεις, εκ διαμέτρου αντίθετες προς τις πολιτικές ισότητας των δυο φύλων και άρα παρεμβάσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Προκρίνοντας μέτρα και πολύμορφες πολιτικές ισότητας των φύλων, που σχετίζονται με “κοινωνικές παροχές και μόνιμα επιδόματα ως συστατικά στοιχεία του κράτους πρόνοιας που θα αφορούν όλους και όλες και θα στηρίζουν όλες τις σύγχρονες μορφές οικογένειας, χωρίς οποιασδήποτε μορφής διακρίσεις και διαχωρισμούς”, η Φ. Κούβελα υπενθυμίζει ότι “το φεμινιστικό κίνημα και οι γυναικείες οργανώσεις διαχρονικά έχουν δώσει αγώνες για το δικαίωμα της αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών και απέδειξαν ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά είναι ένα σύγχρονο θέμα που αφορά όλη την κοινωνία”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Ειρ. Αγαθοπούλου υπογραμμίζει ότι “η περισσότερη ισότητα -στον επαγγελματικό αλλά και τον ιδιωτικό βίο- μεταξύ των φύλων είναι αυτή που μπορεί να αυξήσει τη γεννητικότητα και όχι το αντίθετο”. Καλεί, λοιπόν, την υφυπουργό Εργασίας να λάβει δραστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας “πολιτικές χωρίς έμφυλα στερεότυπα και ηλικιακές διακρίσεις και φυσικά να ελέγξουν την εργοδοτική αυθαιρεσία εν συνόλω, αλλά και αυτή που σχετίζεται με τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών”.

Επικαλούμενη το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής, που εκδόθηκε στις 5.3.2019, καθώς από το 1993 έως το 2015 δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου κάλεσε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εστιάσει στην “σημερινή κατάσταση των γυναικών, τόσο ως προς τις συνθήκες του εργασιακού τους βίου όσο και ως προς τις νέες μορφές νοικοκυριών (μονογονεϊκές οικογένειες, σύμφωνο συμβίωσης, αναδοχή και υιοθεσία)”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL