Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Δήμους - εισπράκτορες του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζει η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήμους - εισπράκτορες του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζει η Ν.Δ.

Την αντικατάσταση της τακτικής επιχορήγησης των δήμων από τον ΕΝΦΙΑ σε βάθος τετραετίας αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, εντάσσοντας την αρμοδιότητα στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων, αφού θα προηγηθεί η κατάργηση της απλής αναλογικής. Η εξαγγελία, βέβαια, της κυβέρνησης για μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους είναι αρκετά θολή εάν συνυπολογίσουμε την επικείμενη μείωσή της για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, που συνήθως πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους. Επίσης, μένει να αποδειχθεί εάν ο ΕΝΦΙΑ προς τους δήμους θα είναι ισόποσος των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

Έντονες αμφιβολίες επ’ αυτού εξέφρασε ο Π. Σκουρλέτης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, χαρακτηρίζοντας “αντισυνταγματική” τη μεταφορά της φορολογικής εξουσίας στους ΟΤΑ, που, “σε συνδυασμό με την εξάλειψη των κεντρικών αυτοτελών πόρων και την αναλογία με το 1 προς 5 στις προσλήψεις”, θα οδηγήσει στον “μαρασμό” της Αυτοδιοίκησης. Ο Π. Σκουρλέτης εξήγησε, μάλιστα, ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση χωρίς μηχανισμό αναδιανομής “δημιουργεί και εμπεδώνει δύο ταχύτητες” με “φτωχούς, περιφερειακούς δήμους που αποτελούν τα δύο τρίτα της χώρας και δεν έχουν ακίνητα στον χώρο τους για να έχουν τα αντίστοιχα έσοδα”. Αυτή η επιλογή “ευνοεί τους μεγάλους δήμους”, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης.

Αναγνωρίζοντας τις αποκλίσεις μεταξύ των δήμων, ο Τ. Θεοδωρικάκος παρέπεμψε στην “καλή” προετοιμασία της ρύθμισης, γιατί, όπως γενικόλογα είπε (ρ/σ Θέμα 104,6), “εμείς δεν θέλουμε να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν δήμο, σε καμία περιοχή”. Άνοιξε, με αυτόν τον τρόπο, μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα άσκησης φορολογικών αρμοδιοτήτων, που ανήκουν στο κράτος, από τους δήμους. Ενώ έκανε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως οι δήμοι “ασφαλώς θα έχουν λόγο στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ”.

Στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό του ο Τ. Θεοδωρικάκος ετοιμάζει να καταθέσει έως την ερχόμενη Δευτέρα ρύθμιση για την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας στους ΟΤΑ όπου η διοικούσα παράταξη δεν έχει πλειοψηφία. Πρόκειται για ρύθμιση που θα ορίζει την ενισχυμένη παρουσία της διοικούσας παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Παράλληλα, ο υπουργός φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση της ΚΕΔΕ για προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ των συμπραττουσών παρατάξεων, που θα υποστηρίζουν τη διοικούσα παράταξη και πιθανότητα μέλη τους θα καταλαμβάνουν θέσεις αντιδημάρχων. “Διαφορετικά, εάν δεν γίνει η σύμπραξη, θα είναι πρακτικώς αδύνατον να λειτουργήσουν τα 2/3 των δήμων”, σημείωσε ο υπουργός περιοριζόμενος να πει: “Θα λύσουμε όσα προβλήματα μπορούν να λυθούν”.

Ανοίγοντας το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε αγαστή συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Τ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ Φυλής ως “ωρολογιακή” βόμβα, με τον ισχυρισμό ότι εξαντλείται η χωρητικότητα της εγκατάστασης μέχρι τα τέλη του 2019. Για “ανακρίβειες”, που αποσκοπούν στην καταστροφολογία, έκανε λόγο η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρ. Δούρου. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την απαντητική επιστολή του ΕΔΣΝΑ προς τον Γ. Πατούλη ότι “με σχετικές ενέργειες στον ΧΥΤΑ Φυλής διασφαλίζεται χρόνος λειτουργίας της ώς τα τέλη του 2020, ενώ υπάρχουν δυνατότητες, στη βάση επεμβάσεων εντός του ΧΥΤΑ, για παράταση της διάρκειας ζωής του για όσο διάστημα (από ένα ως όσα χρόνια) αποφασίσει σχετικά η νέα Διοίκηση”. “Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να λάβει η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας σχετικά με την παράταση του χρόνου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής”, επισήμανε η Ρ. Δούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL