Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Ρ. Δούρου για την τραγωδία στη Μάνδρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Ρ. Δούρου για την τραγωδία στη Μάνδρα

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, η οποία κλήθηκε χθες στον ανακριτή για να καταθέσει αναφορικά με τυχόν ευθύνες της για την τραγωδία που προκάλεσε η έντονη νεροποντή στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017. Η υπόθεση πλέον μεταφέρεται στο ακροατήριο και θα οριστεί δικάσιμος.

“Η απλή έκφραση συλλυπητηρίων υπολείπεται της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών” τόνισε εξερχόμενη από γραφείο του ανακριτή η Ρ. Δούρου, υπενθυμίζοντας ότι τη νύχτα της εθνικής τραγωδίας προσήλθε αυτοπροσώπως στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γιατί, όπως είπε: “Πιστεύω ότι ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών και στην οδύνη των οικείων τους απαιτεί πράξεις και όχι λόγια. Απαιτεί τη διερεύνηση των πραγματικών αιτίων και επιβάλλει να μπει επιτέλους τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας”.

“Την ίδια στιγμή, οι δικονομικές διαδικασίες δεν θα πρέπει να εξυπηρετούν οιεσδήποτε σκοπιμότητες. Και εξαρχής με τη στάση μου έδειξα ότι πράγματι πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη δεν τις εξυπηρετεί. Και πράγματι απέδειξε ότι δεν τις εξυπηρετεί” υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής, για να καταλήξει: “Όμως εκφράζω την ιδιαίτερη ανησυχία μου για την τύχη όσων ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση, γιατί η γενίκευση τέτοιου είδους κατηγορητηρίων θα μπορούσε να καταστήσει οποιονδήποτε από αυτούς, οποτεδήποτε, κατηγορούμενο, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Τι έδειξαν οι πραγματογνωμοσύνες

Επισημαίνοντας ότι επί θητείας της τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας πενταπλασιάστηκαν, αριθμώντας πλέον τα 163, και ο προϋπολογισμός τους οκταπλασιάστηκε ανερχόμενος στα 500 εκατ. ευρώ, η Ρ. Δούρου κατά την ανακριτική διαδικασία, απέρριψε τις κατηγορίες περί αμέλειας. Ενώ ειδικά για το σφοδρό πλημμυρικό φαινόμενο στη Μάνδρα, που κατέληξε σε τραγωδία, η ίδια επικαλέστηκε επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν ότι τέτοιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται ανά 200 ή 500 χρόνια. “Όπως περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο” φέρεται να ανέφερε η Ρ. Δούρου.

Η ίδια επικαλέστηκε τις δύο πραγματογνωμοσύνες, τη μία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και την άλλη από μηχανικούς που ορίστηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι “καμία από τις δύο δεν επιρρίπτει ευθύνες στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειάρχη”. “Ωστόσο, τα βασικά σημεία των πορισμάτων αυτών αγνοήθηκαν από την έρευνα, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014” φέρεται να επισήμανε η Ρ. Δούρου, δείχνοντας τον προκάτοχό της Γ. Σγουρό, παρότι ισχυρίστηκε πως γνωρίζει για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ενδεχομένως να τον βάρυναν.

Ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς

Η Ρ. Δούρου απαρίθμησε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί από την ανάληψη των καθηκόντων της έως σήμερα αναφορικά με την κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στη Μάνδρα, το οποίο πλέον βαίνει προς υλοποίηση. Η ίδια ανέφερε ότι, ενώ από το 1993 είχαν εκπονηθεί διάφορες μελέτες για τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων από τα ρέματα Αγ. Αικατερίνης και Σούρες, το 2003 με την τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου στη Μάνδρα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό και στη συνέχεια μπαζώθηκαν.

Μόλις στα τέλη του 2010 ελήφθη η απόφαση να κατασκευαστεί έργο διευθέτησης των υδάτων και 19 μήνες αργότερα υπογράφηκε σύμβαση με τον μελετητή, ώστε αυτός να παραδώσει τη μελέτη έως την 13η Οκτωβρίου του 2013. “Δυστυχώς όμως, η μελέτη δεν μπορούσε να παραληφθεί την ημερομηνία αυτή, αφού δεν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε δόθηκε παράταση συνολικά δέκα μηνών για την παραλαβή της. Τελικά, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014” εξήγησε η Ρ. Δούρου.

Ράλι για τις “σφραγίδες”…

Καλύπτοντας το κενό της καθυστέρησης, η περιφερειάρχης με την ανάληψη των καθηκόντων της ενέκρινε άμεσα την τοπογραφική και κτηματολογική μελέτη, την οριστική μελέτη υδραυλικών έργων, τη μελέτη οριοθέτησης, τη μελέτη ανάλυσης κόστους - οφέλους, τα τεύχη δημοπράτησης και τον φάκελο ασφάλειας και υγείας για το εν λόγω έργο. Δυόμισι χρόνια αργότερα, την 29η Ιανουαρίου του 2016 επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την έκδοση ΦΕΚ η μελέτη οριοθέτησης και στις αρχές Φεβρουαρίου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής παρέλαβαν τη βεβαίωση περαίωσης της μελέτης.

Τη δρομολόγηση προς υλοποίηση του έργου μπλόκαρε ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, με τη Ρ. Δούρου να εξηγεί κατά την ανάκρισή της ότι “τέθηκε ως προϋπόθεση να έχουν συντελεστεί οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και να έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες για την εκτέλεση του έργου”. “Η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί μια απαλλοτρίωση είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ειδικά αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της περιοχής” επισήμανε η περιφερειάρχης αναφερόμενη στην εμπλοκή του Δασαρχείου, που απαιτούσε την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Έτσι, από την 20ή Φεβρουαρίου του 2017 ξεκίνησε μια νέα διαδικασία, που απαιτούσε τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών ή μη. Με την ολοκλήρωση όλης αυτής της πολυδαίδαλης γραφειοκρατικής διαδικασίας δρομολογήθηκε η κατασκευή του έργου διευθέτησης των ρεμάτων, που πλέον βαίνει προς ολοκλήρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL