Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
"Η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο την εργασία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο την εργασία"

Πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας να παραμείνουν στο υπουργείο Εσωτερικών και να μην υπαχθούν τελικά στο υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνουν η Φωτεινή Σιάνου και η Ελένη Πορτάλιου.

Στο κείμενό τους υπογραμμίζουν ότι “η ένταξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υποβαθμίζει και απαξιώνει τα δύο βασικά και εθνικά κεντρικά θεσμικά όργανα της Πολιτείας για την ισότητα των φύλων”. Εξηγούν, μάλιστα, ότι “η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο τον τομέα της εργασίας, αλλά, επίσης, τη βία κατά των γυναικών, τη διακίνηση και εμπορία γυναικών, τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τη φτώχεια, την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον”. Στο κείμενό τους, η Φωτεινή Σιάνου και η Ελένη Πορτάλιου υπογραμμίζουν ότι “η προσέγγισή μας αυτή εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τις γυναίκες, τουλάχιστον από την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη το 1995, που εντάσσουν την οπτική της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές, στρατηγικές, πρακτικές και τα σχετικά μέτρα”.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της ΓΓΙΦ, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι με τη μεταφορά της Γραμματείας στο υπουργείο Εργασίας αφενός “υπάρχει σοβαρός κίνδυνος της μη εφαρμογής στην πράξη των δύο πολύ σημαντικών νομοθετημάτων Ν. 4531/2018 'Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας' και του Ν.4604/2019. Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας'". Αφετέρου, "η μεταφορά αυτή ενδέχεται να προκαλέσει πολλά διαχειριστικά προβλήματα (π.χ. προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από την Επιτελική Δομή του υπουργείου Εσωτερικών και τώρα βρίσκονται στον αέρα, με ορατούς κινδύνους όπως το να μείνουν απλήρωτοι πολλοί εργαζόμενοι)” αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL