Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ / Συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης σε δήμους και περιφέρειες επεξεργάζεται ο Τ. Θεοδωρικάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ / Συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης σε δήμους και περιφέρειες επεξεργάζεται ο Τ. Θεοδωρικάκος

Την ενίσχυση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων της διοικούσας παράταξης σε δήμους και περιφέρειες προωθεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος. Προτάσσοντας, μάλιστα, το ζήτημα της κυβερνησιμότητας στις περιπτώσεις όπου η διοικούσα παράταξη δεν έχει πλειοψηφία, ο υπουργός φαίνεται να επεξεργάζεται ένα ακόμη πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη για συνεργασίες και συναινέσεις και εν τέλει υπονομεύει ευθέως το πνεύμα της απλής αναλογικής. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη τις επόμενες “δύο ή τρεις ημέρες”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες.

“Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την απλή αναλογική” είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος, ενστερνιζόμενος την άποψη των περιφερειαρχών -που στην πλειονότητά τους πρόσκεινται στη Ν.Δ.- και είχαν έρθει σε πλήρη ρήξη με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, αντιδρώντας στο εκλογικό σύστημα με το επιχείρημα ότι δεν παρέχονται δικλείδες ασφαλείας ως προς τη διοίκηση σε περίπτωση μη συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων.

“Η ρύθμιση είναι άμεσης προτεραιότητας, ώστε από 1η Σεπτεμβρίου δήμοι και περιφέρειες να μπορούν να λειτουργήσουν” σημείωσε ο υπουργός, επιδιώκοντας αυτή να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο την 23η Ιουλίου. Σκιαγραφώντας τη νέα φόρμουλα διοίκησης, ο υπουργός φαίνεται να προσανατολίζεται στην ενίσχυση της παρουσίας της διοικούσας παράταξης στην οικονομική επιτροπή, αποδίδοντας ακόμη και ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Βέβαια, η όλη δυσκολία έγκειται στο ότι η λαϊκή βούληση, που αποτυπώνεται στην κατανομή εδρών στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, δεν πρέπει να παρακάμπτεται από ένα χαμηλότερης αξίας εκτελεστικό όργανο, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Το ζήτημα που τίθεται είναι εάν για χάρη της αποτελεσματικότητας τα εκτελεστικά όργανα θα έχουν αυξημένη πολιτική ισχύ έναντι των κατεξοχήν πολιτικών οργάνων, που είναι τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Προς το παρόν, η μόνη διαβεβαίωση που δίνει ο υπουργός Εσωτερικών είναι πως “η νέα ρύθμιση δεν προσκρούει στο σύνταγμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL