Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένας θαυμαστός, ανήσυχος κόσμος

Είναι παράξενα, μα όμως πέρα ως πέρα αληθινά. Τα περιστατικά των διηγημάτων του κορυφαίου παραμυθά του ρεαλισμού Τζον Τσίβερ, βαδίζουν πάνω στην κληρονομιά του Τσέχωφ και πολλές φορές τον ξεπερνούν.

Είναι παράξενα, μα όμως πέρα ως πέρα αληθινά. Τα περιστατικά των διηγημάτων του κορυφαίου παραμυθά του ρεαλισμού Τζον Τσίβερ, βαδίζουν πάνω στην κληρονομιά του Τσέχωφ και πολλές φορές τον ξεπερνούν. Μικρές διαθλάσεις της πραγματικότητας, χωρίς συγκατάβαση, που εκτρέπονται από τον χρυσό κανόνα του μέσου όρου.

Τα κύρια πρόσωπα των αφηγήσεων του συγγραφέα με τον βασανισμένο βίο, εκκινούν από τις χαραμάδες των αδιέξοδων επιθυμιών: Μεσοαστοί των προαστίων, επαρχιώτες τυχοδιώκτες, αγαθοί μελετητές της απομόνωσης, εργαζόμενοι του ενός δολαρίου, καταραμένοι εραστές, δραπέτες μιας υπόσχεσης. Η μεταπολεμική Αμερική των απέραντων δυνατοτήτων. Μέσα, όμως, από το αστραφτερό μανικιούρ, ξεπροβάλλει η βρώμα του εφήμερου. Οι μικρές πυρηνικές καταστροφές της αξιοπρέπειας.

Οι εννέα ιστορίες του παρόντος τόμου, που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά και μάλιστα με την εξαιρετική φροντίδα του Κωστή Καλογρούλη, φωτίζουν τα σκιώδη μέρη της ανθρώπινης αδυναμίας. Διλήμματα υπαρξιακού βάθους, σαρώνουν τους αμυντικούς μηχανισμούς των ηρώων. Τα ερείσματα για πραγμάτωση των ονείρων, στον πλανήτη του θαυμαστού Νέου Κόσμου ουσιαστικά είναι νεκρά. Πλανεύτρες σειρήνες τραγουδούν εδώ κι εκεί, μόνο που οι ευχές αποδεικνύονται στάχτη. Κι όμως ο Τζον Τσίβερ, περνά τα περιστατικά του, με την πατίνα του μαύρου χιούμορ και της ειρωνείας. Η πένα του ελαφριά, σφάζει με το βαμβάκι. Ξεκινά από τον χώρο του ανώδυνου και καταλήγει στη μέθεξη μιας διονυσιακής τελετής.

Σε πρώτο στάδιο το κάθε διήγημα ξεχωριστά, φαίνεται παγερό. Όσο περνά η ώρα της ανάγνωσης, και τα εννοιολογικά επίπεδα πέφτουν σαν πέπλα, τόσο η κλιμάκωση του δράματος αφήνει τον αναγνώστη άναυδο. Η καθαρή πλοκή υποχωρεί και τη θέση της παίρνει, ο εσωτερικός μονόλογος του ήρωα. Με τόνο πλάγιο στο τρίτο πρόσωπο. Με ευθύτητα σοκαριστική, που ταλανίζει την αλήθεια μέσα στον χυλό της. Ευτυχισμένες μάσκες μιας βραδυφλεγούς τραγωδίας, αποτελούν τους καμβάδες του Τζον Τσίβερ. Κάθε λέξη και ένας τόπος. Κείμενα που παραφυλούν τη νομοτέλεια της ορθότητας, για να της καταφέρουν θανάσιμα χτυπήματα.

Ένας σπάνιος συγγραφέας, θεμελιωτής του σύγχρονου διηγήματος, ξεδιπλώνει όρκους απιστίας προς τους θρησκευτικούς κανόνες της καθημερινότητας. Η υποτιθέμενη ρουτίνα λάμπει μέσα στο γαλαζωπό φως ενός κρύου πρωινού. Εκεί που οι ψυχές κατεργάζονται τους πόθους τους και εκμαυλίζουν την αθωότητά τους. Τα ορμέμφυτα σε πλήρη διάταξη. Ο άγνωστος κώδικας των υπερφυσικών κλεψύδρων, που περικλείουν τη θέληση του ανθρώπου, σε πλήρη ανάπτυξη.

Πεζογραφήματα, ιχνηλάτες των ελάχιστων συνειρμών. Ο κανόνας του παιχνιδιού, είναι ένα κατάστιχο μυστικό όπου η φόρμουλα, ανανεώνεται συνεχώς. Η Αμερική της χρυσόσκονης, διαφθείρεται από τη συναλλαγή με την υποκρισία. Η νεωτερικότητα, δεν είναι παρά μια κούφια ρήση πεταμένη στο πηγάδι.

Ο Τζον Τσίβερ ανακατεύει την τράπουλα και περιμένει πότε θα εμφανιστεί ο καταλύτης που θα ανατρέψει τις ισορροπίες. Καλοζυγισμένες προτάσεις υψιπετούς συνειδησιακού φορτίου. Ρυθμισμένες έτσι, ώστε, το τρένο της μικροϊστορίας να ενώνεται με τον ευρύτερο πολιτικό σιδηρόδρομο τού τότε και τού τώρα. Οι σχέσεις μαρτυρικές και στενές, παιχνιδίζουν βάναυσα με την πραγματογνωμοσύνη τους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο