Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Κλαδεύουν" τις δασικές υπηρεσίες

Τα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται ως κοινό οικόπεδο σε μια χώρα όπου αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους φυσικούς πόρους, είτε απ' τη σκοπιά της οικολογικής ισορροπίας, είτε απ' τη σκοπιά της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Χαριστική βολή στη δυνατότητα των δασικών υπηρεσιών να διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως εγγυητές των δασών, δηλαδή ενός προστατευτέου αντικειμένου και δημόσιας περιουσίας, έναντι οποιουδήποτε καταπατητή, αποτελεί το νέο σχέδιο οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ...

Χαριστική βολή στη δυνατότητα των δασικών υπηρεσιών να διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως εγγυητές των δασών, δηλαδή ενός προστατευτέου αντικειμένου και δημόσιας περιουσίας, έναντι οποιουδήποτε καταπατητή, αποτελεί το νέο σχέδιο οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ που προβλέπει την κατάργηση της Γραμματείας Δασών και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση των βουλευτών της ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρ. Διώτη, Αφρ. Θεοπεφτάτου, Κ. Ιγγλέζη και Χ. Καφαντάρη, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, με αφορμή το οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρθηκε από τις δασικές υπηρεσίες: "Αφαιρούνται de facto τα καθήκοντα - αρμοδιότητες της δασοπροστασίας, του σχεδιασμού των δασικών χαρτών και της διαχείρισης των δασών. Η κατάρτιση δασικών χαρτών πέρασε ήδη στην ΕΚΧΑ Α.Ε., ο έλεγχός τους στην ουσία πέρασε επίσης στην ΕΚΧΑ Α.Ε., η λαθροθηρία εποπτεύεται από κυνηγετικούς συλλόγους (που επιδοτούνται από το κράτος!) και όχι από τη Θηροφυλακή, η οποία διαλύθηκε, το δασικό φυτώριο, το πιο κομβικό για τις προοπτικές αναδάσωσης, οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο, πράγμα που προφανώς σημαίνει κι άλλες απολύσεις κ.ο.κ.".

Οι δασολόγοι έθεσαν για άλλη μια φορά την ανάγκη εφαρμογής δασικής πολιτικής μέσω της συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων για τα δάση σε μία δημόσια κάθετη διοικητική δομή, διεπιστημονικής στελέχωσης, ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς σε όλες τις ανάγκες διαχείρισης και προστασίας ανάλογα με τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες.

Τα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται ως κοινό οικόπεδο σε μια χώρα όπου αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους φυσικούς πόρους, είτε απ' τη σκοπιά της οικολογικής ισορροπίας, είτε απ' τη σκοπιά της κλιματικής αλλαγής, είτε απ' τη σκοπιά της ποιότητας ζωής, είτε απ' τη σκοπιά της δασοπονίας και της σχέσης τους με παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του. Ταυτόχρονα στηλιτεύει και το πρωτοφανές "σε μια χώρα στην οποία τα δάση, με βάση το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου, αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της ελληνικής επικράτειας, το κράτος να απομειώνει τον εαυτό του ως προς την υπευθυνότητά του γι' αυτή του την πολύτιμη περιουσία".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο