Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΝΕΡΙΤ: Η παρωδία σε πλήρη εξέλιξη

Η ανομία διορθώνεται μόνο με ανομία. Αυτή τη θεμελιώδη αρχή ακολουθούν ευλαβικά οι αρχιτέκτονες της ΔΤ, με αποτέλεσμα να αυτοακυρώνονται και να ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τους.

Η ανομία διορθώνεται μόνο με ανομία. Αυτή τη θεμελιώδη αρχή ακολουθούν ευλαβικά οι αρχιτέκτονες της ΔΤ, με αποτέλεσμα να αυτοακυρώνονται και να ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τους. Όλα δείχνουν ότι ανακρούουν πρύμναν και πρόσω ολοταχώς για τη ΝΕΡΙΤ... Εξάλλου έρχεται φθινόπωρο, οι κοινωνικές αντιδράσεις θα πυκνώσουν, δεν μπορεί να παραμένει μουγκή η δημόσια ραδιοσυχνότητα, σταθερή αξία στον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό. Άρα όσοι προσελήφθησαν, προσελήφθησαν. Αδίκως, μάλλον, 8.000 δημοσιογράφοι κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που προόριζε 1.500 εξ αυτών για τον «μεταβατικό» φορέα. Οι διαδικασίες - εξπρές της συγκρότησης του Εποπτικού Συμβουλίου, με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Νομικής Αθηνών, Θεόδωρο Φορτσάκη, στη θέση του προέδρου, και η αναζήτηση προσώπων για την πλήρωση των θέσεων του Δ.Σ. και του διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, προδίδουν πρεμούρα για να μπει τέλος στην παρωδία που τιτλοφορείται ΔΤ.

Παρανομία 1η: Η εγκυρότητα του διαγωνισμού είναι στον «αέρα». Ενώ η «Πρωινή Ενημέρωση» της ΔΤ μεταδίδεται, το αρμόδιο υπουργείο για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στέλνει e-mail προς τους ενδιαφερόμενους και τους καλεί να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για τυχόν λάθη και παραλείψεις που έκαναν. Άλλοι εργάζονται και άλλοι «επαιτούν» ακόμη μια διμηνίτικη θέση, υπό τον εκκαθαριστή Γκίκα Μάναλη. Δικαίως οι συνδικαλιστικοί φορείς των δημοσιογράφων και των εργαζομένων καλούν το ΑΣΕΠ, που κατά δήλωση του Παντελή Καψή ήταν εποπτεύουσα αρχή, να απαντήσει στη σωρεία των καταγγελιών για την εσφαλμένη ή δόλια μοριοδότηση και τη συνέχιση της διαδικασίας, ενώ το πρόγραμμα ήταν στον αέρα.

Παρανομία 2η: Η ΔΤ, ως δημόσιος φορέας, δεν όφειλε να αναρτήσει τα ονόματα αυτών που τελικώς προσελήφθησαν, και όχι μόνο περί τα 25 που "ανέβηκαν" στη «Διαύγεια»; Αυτή η λίστα έχει γίνει λάστιχο...

Παρανομία 3η: Είχαν υπογραφεί Συμβάσεις Εργασίας στην πρεμιέρα της ΔΤ ή έδωσαν τα χέρια, έδωσαν λόγο τιμής -λόγω γνωριμιών- προϊστάμενοι και υφιστάμενοι; Μήπως αυτό λέγεται «μαύρη» εργασία με φορέα το Ελληνικό Δημόσιο; Και η Επιθεώρηση Εργασίας με τι αντανακλαστικά ανταποκρίθηκε για να εντοπίσει τυχούσες... παρανομίες σε σχετικό αίτημα των σωματείων; Φάκελο με πλήρη στοιχεία για την «κατάφωρη παραβίαση της εργασιακής και ασφαλιστικής νομιμότητας από το Ελληνικό Δημόσιο» κατέθεσαν την Πέμπτη στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Κολιοκώστα ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης. Η εισαγγελία δεσμεύτηκε να διερευνήσει τις σοβαρότατες καταγγελίες και τα συνοδευτικά αποδεικτικά στοιχεία...

Το έντυπο της σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν δημοσιογράφοι και τεχνικοί ορίζει ως εργοδότη τον Γκίκα Μάναλη, άρα το υπουργείο Οικονομικών, είναι δίμηνης διάρκειας και ως μισθό ορίζει ότι βάση αποτελεί η περιβόητη επικαιροποιημένη ΚΥΑ, παραλλαγή του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων για τους δημοσιογράφους. Στους τεχνικούς υπόσχονται «λαμπρές» αποδοχές... 600 ευρώ. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η υπογραφή αυτής της σύμβασης σημαίνει αποδοχή της απόλυσης από την ΕΡΤ. Μάλιστα δεν επιτρέπει στον υπογράφοντα να βάλει την έκφραση «με κάθε νόμιμη επιφύλαξη». Όσο για την ασφαλιστικά κάλυψη, άλλοι μιλούν για ΙΚΑ και άλλοι για ΤΣΠΕΑΘ... Δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη ο αριθμός και τα ονόματα των εργαζομένων που έχουν τελικά προσληφθεί από τη λίστα των 577 επιτυχόντων. Πολλοί εργαζόμενοι, όταν βλέπουν τους όρους της σύμβασης, λένε «όχι, ευχαριστώ»...

Ισχύει ότι στην αναζήτηση προσώπων που θα στελεχώσουν το δελτίο ειδήσεων στέλνουν δικαστικούς επιμελητές για τον εντοπισμό των... επιτυχόντων; Άλλοι βέβαια -αποτυχόντες του κατ' ευφημισμόν διαγωνισμού- ανταποκρίνονται στα καλέσματα των επικεφαλής -που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε- να επιστρέψουν άρον-άρον από τις διακοπές τους για να πιάσουν δουλειά. Και έχει ο Θεός. Υποσχέσεις για αποκατάσταση είχαν και τεχνικοί που εργάστηκαν στην Κατεχάκη για το «στήσιμο» της ΔΤ. Όμως μάλλον τα μεροκάματα ήταν «κόκκινα» ή εθελοντική προσφορά στην ιδέα της ΔΤ... και οι αντιδράσεις των τεχνικών ακούστηκαν μέχρι τη Λεωφόρο Μεσογείων.

Προφανώς και υπάρχει προσωπική ευθύνη και στον εργαζόμενο που συμμετέχει σ' αυτήν την παρωδία. Όμως δεν μπορεί να υπάρχει συμψηφισμός. Η μεν κυβέρνηση εκβιάζει. Ο άνεργος είναι ευάλωτος και υπό καθεστώς πίεσης. Όφειλε αυτό το μόρφωμα που λέγεται ΔΤ, ως προάγγελος ενός νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, να τηρεί τουλάχιστον τη νομιμότητα.

Πάντως, τόσο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όσο και στην ΕΤ3 οι «καταληψίες» και οι «πειρατές», κατά τον Σ. Κεδίκογλου, εργαζόμενοι της ΕΡΤ επιμένουν και συνεχίζουν, παρά την απόφαση της EBU να αποδυναμώσει τα τεχνικά μέσα μετάδοσης του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος. Όσοι «αγάπησαν» τη σημερινή ΝΕΤ, μπορούν να τη βλέπουν και να την ακούνε πλέον μόνο διαδικτυακά (ertopen.com και pressproject). Μπορούν, όμως, να ακούν κανονικά την ΕΡΑ και από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς. Όσο για τη σύγκριση; Αν και έχουν το κράτος αρωγό εκεί στη ΔΤ, απεδείχθησαν ανεπαρκείς και ελλιπείς. Ήρθαν και τα νούμερα της τηλεθέασης (2,5% στον μέσο όρο την πρώτη μέρα της «Πρωινής ενημέρωσης») και επέτειναν την γκρίνια και την κατήφεια στη Κατεχάκη.

Η κοινωνία δεν τους επιβραβεύει. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν την κοινωνία των πολιτών δίπλα τους. Είναι αλληλέγγυοι. Και η μεγάλη ανταπόκριση στην τηλεθέαση είναι δέσμευση για το «Συνεχίζουμε»... Χωρίς υποσημειώσεις.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τώρα αρχίζει η πολιτική

Δυστυχώς, ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε στη δευτερολογία του χρόνο να απαντήσει σε ερωτήματα που του τέθηκαν. Έτσι, δεν είπε κουβέντα για το αφορολόγητο - παρ’ όλο που προεκλογικά είχε καταθέσει τροπολογία για τη διατήρησή του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο