Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Βασανιστήριο η κράτηση στην Αμυγδαλέζα". Συνέντευξη τύπου του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών οργανώσεων

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, με αφορμή την άγρια καταστολή της εξέγερσης στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και την για πολλοστή φορά αρνητική απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, με αφορμή την άγρια καταστολή της εξέγερσης στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και την για πολλοστή φορά αρνητική απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο αίτημα του για επίσκεψη στο χώρο.  

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι η πολιτεία έχει ξεχάσει ότι οι μετανάστες κρατούμενοι στα κέντρα κράτησης είναι άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και όχι μια απροσδιόριστη μάζα. Είναι "άνθρωποι των οποίων η ψυχική κατάσταση έχει πληγεί από τις συνθήκες κράτησης",  τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ανέφερε ότι η επιχείρηση "Ξένιος Δίας" έχει πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με τη μαζική κράτηση μεταναστών, κατάσταση την οποία ούτε οι αστυνομικοί αντέχουν.  Σχετικά με την εξέγερση των κρατουμένων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα ανέφερε ότι ήταν κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κρατούμενοι και συνεχίζουν να κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες σε κοντέινερ χωρίς κλιματισμό. Έκλεισε δηλώνοντας ότι "εμείς τέτοιου είδους πολιτεία δεν την ανεχόμαστε, η κρίση δεν μπορεί να γίνει πρόσχημα μη επίλυσης του ζητήματος καθώς είναι χρέος της πολιτείας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους."

Η Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, όπου "μπαίνεις υγιής και βγαίνεις άρρωστος, καθώς δίνεται ένα μόνο σαπούνι τον μήνα, μια οδοντόκρεμα για 4 άτομα και ένα ξυραφάκι για 8 άτομα". «Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη και οι κρατούμενοι εμφανίζουν σημάδια υποσιτισμού», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατο θάνατο του Χασάν Μοχάμεντ στο Σισμανόγλειο, όπου μεταφέρθηκε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση από το κέντρο κράτησης της Κορίνθου, αλλά και στις αυτοκτονίες μεταναστών κρατουμένων στα ΑΤ Γρεβενών και Σέρβιων Κοζάνης. Όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "για τους θανάτους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την δικαστική διερεύνηση τους". Επιπλέον, η Α. Σταμπουλή αναφέρθηκε σε πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, βάσει της οποίας πλέον κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ίδρυση δομών φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων.  

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονται για δομές φιλοξενίας προκειμένου να φτιάξει κι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, αφού στις διατάξεις της τροπολογίας αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθούν παλαιά στρατόπεδα και ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, όπως γίνεται σήμερα στα κέντρα κράτησης», είπε. Αναφέρθηκε τέλος σε ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την μετανάστευση, οι οποίες δεν έχουν λάβει καμία επί της ουσίας απάντηση, δεδομένου ότι από τα κείμενα των απαντήσεων απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.  

Η Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος και μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, περιέγραψε γλαφυρά τον ελλειπή τρόπο με τον οποίο σιτίζονται οι μετανάστες στα στρατόπεδα και τις εκκλήσεις τους για περισσότερο ψωμί ώστε να καταπολεμούν το διαρκές αίσθημα της πείνας που τους δημιουργείται,  ενώ τόνισε ότι μετά την εξέγερση της Αμυγδαλέζας οι μετανάστες κρατούνται διαρκώς κλεισμένοι μέσα σε κοντέινερ, χωρίς προαυλισμό, γεγονός που νομικά εξομοιώνεται με βασανισμό τους. Δήλωσε επίσης ότι η αστυνομία παρεμποδίζει την επικοινωνία με δικηγόρους, προβάλλοντας στους τελευταίους διάφορα προσκόμματα. Τέλος αναφέρθηκε στην περίπτωση μετανάστη που κρατούνταν επί ένα μήνα στην Πέτρου Ράλλη μαζί με το 3μιση χρονών κοριτσάκι του στον χώρο που κρατούνται οι άντρες.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί  12 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και συγκεκριμένα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων. Το ζήτημα, είπε η Γ. Κούρτοβικ, είναι ότι ουσιαστικά η κράτηση αυτών των ανθρώπων είναι παράνομη,  καθώς παραβιάζεται ο νόμος που αναφέρει ρητά ότι  κράτηση μπορεί να επιβάλλεται με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία οι αρχές δεν τηρούν.

Παρέμβαση έκανε ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, λέγοντας ότι «το ζήτημα της κράτησης μας αφορά όλους, καθώς δεν είναι μόνο μετανάστες που κρατούνται πλέον, αλλά και τοξικοεξαρτημένοι και φτωχοί άστεγοι, για λίγες ώρες μέχρι στιγμής. Η μόνη λύση είναι να τους ανατρέψουμε»

Ο Γιονούς Μοχαμεντί, πρόεδρος του Φόρουμ Προσφύγων, μίλησε για την αστυνομική βία που έχει ενταθεί όχι μόνο στα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα, αλλά και στα σύνορα, όπου μετανάστες υποβάλλονται σε εξευτελισμούς και βασανιστήρια, ακόμα και σεξουαλικά. «Οι κρατούμενοι βρίσκονται στα όρια της αυτοκτονίας και παρουσιάζουν μόνιμα ψυχολογικά προβλήματα», τόνισε ο Γιονούς Μοχαμεντί. «Μητέρα τριών μικρών παιδιών, κρατούμενη μαζί με τα παιδιά της σε χώρο όπου συνωστίζονταν πολλά άτομα, αναγκαζόταν να κρατά τα ούρα τους σε κυπελλάκι, γιατί δεν υπήρχε επαρκής πρόσβαση στην τουαλέτα», ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι οι απειλές αντιποίνων και  ξυλοδαρμοί κρατούμενων μεταναστών είναι εξαιρετικά συνήθη φαινόμενα όποτε οι τελευταίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η Μαρίνα Τσαμουρά, από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μίλησε για ειδική μεταχείριση των μεταναστών κρατουμένων σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο και είπε ότι η άρνηση εισόδου σε οργανώσεις και κόμματα αποτελεί υποβάθμιση των θεσμών από την ίδια την πολιτεία.

Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μυτιλήνης, όπου μετανάστες κρατούνταν σε σκηνές στο χώρο του λιμανιού και πλέον έχουν μεταφερθεί στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος. Χαρακτηριστικό είναι, τόνισε η Χαρά Καφαντάρη, ότι το λιμενικό ζητά από οργανώσεις αλληλεγγύης βοήθεια για την σίτιση των μεταναστών.

Από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ο Βαγγέλης Μάλιος μίλησε για παράνομη κράτηση των μεταναστών που κρατούνται στα στρατόπεδα και συγκεκριμένα για μία κράτηση που εθίζει την κοινωνία σε μια άλλου είδους φυλακή.

Τέλος ο Αντώνης Σιγάλας, από την ομάδα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες που διώκονται στις χώρες καταγωγής τους λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας και οι οποίοι δεν προστατεύονται ούτε στη χώρα μας. Ενδεικτική η περίπτωση Ιρανού ομοφυλόφιλου για τον οποίο έχει διακοπεί η διαδικασία ασύλου και κινδυνεύει με απέλαση.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις