Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιχειρηματική αθλιότητα την εποχή των Μνημονίων: Ιταλική φάμπρικα "έβγαλε φτερά" το Δεκαπενταύγουστο

"Μετακόμισε εν νυκτί το εργοστάσιο της Firem από τη Μόντενα της Ιταλίας σε άγνωστη κατεύθυνση στην... Πολωνία"

Ένα ολόκληρο εργοστάσιο “εξαφανίστηκε” όταν οι εργαζόμενοι έφυγαν για καλοκαιρινές διακοπές! Τα μηχανήματα, ή με την παλιά ορολογία τα “μέσα παραγωγής”, και οι πρώτες ύλες χάθηκαν. Η δουλειά δεν υπάρχει πια. Μεταφέρθηκε στην Πολωνία. Περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τη Μόντενα της Ιταλίας.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ένα ολόκληρο εργοστάσιο "εξαφανίστηκε" όταν οι εργαζόμενοι έφυγαν για καλοκαιρινές διακοπές! Τα μηχανήματα, ή με την παλιά ορολογία τα "μέσα παραγωγής", και οι πρώτες ύλες χάθηκαν. Η δουλειά δεν υπάρχει πια. Μεταφέρθηκε στην Πολωνία. Περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τη Μόντενα της Ιταλίας.

Θα μπορούσε να γραφτεί στο Γκίνες της επιχειρηματικής αθλιότητας και ασυδοσίας την εποχή των Μνημονίων. Οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές για να εργαστούν στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αντιστάσεων Firem βρήκαν μόνο ένα φορτηγό αυτοκίνητο να φορτώνει τα τελευταία μηχανήματα που είχαν απομείνει από το εργοστάσιο που εργάζονταν μέχρι να πάρουν την άδειά τους.

Οι πενήντα εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει την έξοδο του εργοστασίου για να αποτρέψουν την φυγή και του τελευταίου φορτηγού με τον εξοπλισμό της εταιρείας, που νόμιζαν ότι θα παραμείνει "για πάντα" δίπλα από το σπίτι τους.

"Στις 2 Αυγούστου το εργοστάσιο έκλεισε για διακοπές, αλλά την ίδια νύχτα ξεκίνησε η μετακόμιση... Το μάθαμε τυχαία και τρέξαμε κατευθείαν εδώ για να οργανώσουμε την αντίσταση...Πολιορκώντας τις εισόδους", τόνισε η Σιμόνα Μεσόρι, η εκπρόσωπος του συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL, που εργάζεται στο εργοστάσιο εδώ και δεκατρία χρόνια.

Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν αμέσως την αλληλεγγύη τους φέρνοντας νερό, καρπούζια, αναψυκτικά και την κλασσική "πάστα" της περιοχής, τα τηγανητά νιόκι.

"Ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ από την αντίδραση του κόσμου, αλλά φοβάμαι ότι χάσαμε τη δουλειά μας. Στη Firem εργάζονται ολόκληρες οικογένειες. Είναι μια τραγωδία", συμπλήρωσε η Μεσόρι.

Από το κεντρικά του συνδικάτου της FIOM έγινε γνωστό ότι η Firem ήταν μια επικερδής εταιρεία, που είχε φθάσει να ζητήσει πρόσφατα από τους εργαζόμενους υπερωρίες για να καλύψει τις παραγγελίες της. Η Firem δεν ήταν επίσης μια πολυεθνική. Ήταν μια οικογενειακή εταιρεία με τις ιδιοκτήτες να μένουν σε ελάχιστη απόσταση από τους υπαλλήλους τους. Αυτό από ότι φαίνεται δεν ήταν αρκετό να τους κρατήσει στη Μόντενα.

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση, η Αριστερά Δημοκρατία Ελευθερία και το Δημοκρατικό Κόμμα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους καταγγέλλοντας την παραβίαση της νομοθεσίας για τις απολύσεις.

Δείτε όλα τα σχόλια