Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε η Μίρκα Γεμεντζάκη

Μία από τις σημαντικότερες δασκάλες του ελληνικού θεάτρου, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Μίρκα Γεμεντζάκη, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή και κηδεύθηκε το Σάββατο στο νεκροταφείο της Καισαριανής.

Μία από τις σημαντικότερες δασκάλες του ελληνικού θεάτρου, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Μίρκα Γεμεντζάκη, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή και κηδεύθηκε το Σάββατο στο νεκροταφείο της Καισαριανής.

Η Μίρκα Γεμεντζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο και σπούδασε τραγούδι στη Γερμανία. Τραγούδησε σε όλες τις μεγάλες όπερες, μέχρι που κατάλαβε ότι το θέατρο ήταν ο προορισμός της. Από το 1974 ώς το 1983 εργάστηκε ως φωνητική δασκάλα στα ορατόρια της χορωδίας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Από το 1976 μέχρι το 1983 συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Peter Stein, Michael Grube, Bob Wilson, Peter Brook στο θέατρο της Schaubuehne. Στην Ορέστεια του Peter Stein, εργάστηκε στους Χορούς και τη μουσική της παράστασης, που ήταν ήχοι. Από το 1977 ώς το 1983 δίδαξε θέατρο και μονωδία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Η μέθοδός της διδάσκεται από μαθητές της σε πανεπιστήμια και σχολές θεάτρου στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα, αρχικά περιστασιακά, και συνεργάστηκε με τον Σπύρο Βραχωρίτη στη Θεατρική Λέσχη Βόλου, όπου έπαιξε τη Γυναίκα της Ζάκυθος. Συνεργάστηκε επίσης με τον Μίνω Βολονάκη ως τροφός στη Μήδεια και ως μουσικός στον Κύκλο με την κιμωλία. Στην Αθήνα σκηνοθέτησε, μεταξύ άλλων, με τον Δήμο Αβδελιώδη τις Μορφές από το έργο του Βιζυηνού και το Ευτυχισμένες μέρες στο θέατρο Σφενδόνη,

Από τις τελευταίες της σκηνοθεσίες υπήρξαν τα έργα Ομηρικός Ύμνος στη Δήμητρα (Αισχύλεια, 2009), Ορλάντο (Κινητήρας, 2009) και Θαλασσινοί έρωτες (Φούρνος, 2011) που παρουσίασε με την "Εταιρεία Θεάτρου Ηώς", την οποία ίδρυσε με τη Ρηνιώ Κυριαζή.

 

...και ο Χρήστος Καρχαδάκης

Σε ηλικία μόλις 38 ετών πέθανε και κηδεύτηκε το Σάββατο ο σκηνοθέτης και μεταφραστής Χρήστος Καρχαδάκης, που γεννήθηκε το 1975 στο Σίδνεϊ και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Συνεργάστηκε με το Εθνικό και το ΚΘΒΕ, ενώ μεταφράσεις του έχουν παιχτεί από πολλές σκηνές. Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με τους Α. Βουτσινά, Δ. Αράπογλου, Ν. Μαστοράκη, Τ. Μπαντή, Π. Μιχαηλίδη κ.ά., ενώ η τελευταία του δουλειά ήταν ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση Η Πηνελόπη Δέλτα συναντά τον Mάγκα, μόλις πριν από τρεις μήνες.

Δείτε όλα τα σχόλια