Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ποιός είναι ο Γερμανός δημοσιογράφος που ήθελε την Ελλάδα αποικία χρέους

Αντιδράσεις από τους αναγνώστες της FAZ στη Γερμανία για το δημοσίευμα

Όταν ο ίδιος ο δημοσιογράφος γίνεται θέμα, τότε συνήθως κάτι λάθος έχει κάνει ο ίδιος..., λέει ένα παλιό ρητό -ρητό που δεν είχε υπόψη του ο Μίκαελ Μάρτενς, όταν πήγαινε στη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα, ή ίσως είχε πολύ καλά υπόψη του...

Καλά διαβασμένος και ενημερωμένος από εγχώριες πηγές, στα λίγα λεπτά που έμεινε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, έδειξε να έχει στο μυαλό του περισσότερο ένα εν δυνάμει ελληνικό, παρά γερμανικό κοινό, να εστιάζει σε μια εσωτερική πολιτική κόντρα, παίρνοντας θέση -αν κρίνει κανείς και από τις ερωτήσεις- υπέρ της σημερινής κυβέρνησης. Και το κυριότερο; Έμοιαζε να τον ενδιαφέρει περισσότερο να προκαλέσει. Οι ερωτήσεις και ο τρόπος εκφοράς τους, κυρίως δε το στυλ - όλα παρέπεμπαν στο γνωστό τέλος που είχε η επίμαχη συνομιλία με τον Έλληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιος όμως είναι ο Μ. Μάρτενς; Την πιο χαρακτηριστική "ακτινογραφία" του Γερμανού δημοσιογράφου βρήκαμε σε δύο tweets του Νίκου Κοτζιά, που υπενθυμίζει, δι' αυτού του τρόπου, ισάριθμες υποσημειώσεις του από το βιβλίο του Ελλάδα, αποικία χρέους. Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία, που κυκλοφορεί εδώ και ένα δίμηνο.

Εκεί, ο συγγραφέας, συγκεντρώνοντας σπυρί-σπυρί δηλώσεις και άρθρα δημοσίων προσώπων από τη Γερμανία που να δικαιολογούν τον τίτλο του βιβλίου, παρέθετε και δύο τίτλους από ρεπορτάζ του Μ. Μάρτενς στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο ένα, δημοσιευμένο στις 18/5/2012, στο ενδιάμεσο δηλαδή διάστημα μεταξύ των δύο ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων, αποφαινόταν ότι πιθανώς "να χρειαστεί να γίνει εισβολή στρατού στην Ελλάδα". Στην περίπτωση, προφανέστατα, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνυόταν νικητής των εκλογών του Ιουνίου.

Και στο δεύτερο, μεσούσης της κυπριακής οικονομικής κρίσης, στις 15/2/2013 έγραφε πως είναι κρίμα, εν συγκρίσει προφανώς με την Κύπρο, που "η Ελλάδα δεν ευτύχησε να είναι αποικία". Αποικίες ονειρεύεται προφανώς ο κ. Μάρτενς, διατυπώσεις που ούτε και αυτός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα διενοείτο να σκεφθεί.

Φαίνεται εξάλλου πως ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν θυμάται ούτε ο ίδιος τι έχει γράψει, αφού σε προχθεσινή συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" αναγνώριζε ότι "κάποιες γερμανικές εφημερίδες ξεπέρασαν τα όρια στα ρεπορτάζ τους από την Ελλάδα. Ποτέ δεν συμφώνησα...", έλεγε και έφερνε ως παράδειγμα τον "κίτρινο", όπως ο ίδιος τον χαρακτήριζε, τίτλο της Bild για τους τεμπέληδες Έλληνες.

Ο οποίος, συν τοις άλλοις, έχει και τη δική του ανάγνωση της Ιστορίας: "Βαρέθηκα (σ.σ. !!) να ακούω ότι είμαι από μια χώρα ναζί και εγκληματιών πολέμου", ανέφερε στην ίδια συνέντευξη. Το αν τα παιδιά και τα εγγόνια εκτελεσθέντων από τους ναζί "βαρέθηκαν" να θυμούνται, να πονούν με τη θυσία των δικών τους ανθρώπων, μάλλον είναι θέμα για το οποίο δεν πρόλαβε να ενδιαφερθεί ο πολυπράγμων κ. Μάρτενς...

Αξιοπρόσεκτος όμως είναι και ο τρόπος με τον οποίο έδωσε συνέχεια, προχθές, Κυριακή, η εφημερίδα του, η FAZ, η οποία και αξιοποιεί φυσικά το προκληθέν θέμα (με χτύπημα στην 1η σελίδα και ρεπορτάζ στη σελίδα 5). Ωστόσο, αν και παραθέτει αναλυτικά τη διήγηση του συντάκτη της για το τι συνέβη, δεν υπάρχει ΜΙΑ λέξη της διεύθυνσης στο δημοσιευθέν κείμενο, η οποία φαίνεται έτσι πως κρατά εμφανείς αποστάσεις... Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι στο ίδιο φύλλο της FAZ διατίθεται τετραπλάσιος χώρος για το τουριστικό αφιέρωμα στη Δωδώνη, τα Γιάννενα και την Καστοριά.

Για τον Μ. Μάρτενς, το πολιτικό ρεπορτάζ δεν ήταν ποτέ το φόρτε του. Συνάδελφοι που τον γνωρίζουν καλά, τον περιγράφουν περισσότερο ως ρεπόρτερ που έδειχνε να θέλγεται από γεγονότα με δράση, εκεί όπου παραδοσιακά εμπλέκονται στρατιωτικοί, κατάσκοποι και πολεμικοί ανταποκριτές: κατάρρευση της ΕΣΣΔ, πόλεμος στο Αφγανιστάν, και τελευταία στο Βελιγράδι στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, πριν πάρει μετεγγραφή για το γραφείο της FAZ στην Κωνσταντινούπολη. Στην πορεία πάντως ειδικεύτηκε στο πολιτιστικό ρεπορτάζ, εξ ου και τα βιβλία που έχει εκδώσει.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις