Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Δεν θα κάνατε τέτοιες ερωτήσεις σε Γερμανό πολιτικό"

Πώς όμως υποδέχθηκαν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του Μ. Μάρτενς οι αναγνώστες της εφημερίδας του; Κάποιοι δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο συντάκτης της εφημερίδας,...

Πώς όμως υποδέχθηκαν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του Μ. Μάρτενς οι αναγνώστες της εφημερίδας του;

Κάποιοι δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο συντάκτης της εφημερίδας, ενώ άλλοι έγραψαν περισσότερο αιχμηρά σχόλια, που θα προβλημάτισαν, το δίχως άλλο, τη διεύθυνση της παραδοσιακής γερμανικής εφημερίδας.

"Ο Τσίπρας σας έδειξε πώς είναι ένας πολιτικός που περπατάει με ψηλά το κεφάλι", ήταν το σχόλιο ενός αναγνώστη. Κάποιος άλλος το έθεσε διαφορετικά: "Τέτοιου τύπου ερωτήσεις ούτε καν θα περνούσε από το μυαλό σας να τις κάνετε σε Γερμανό πολιτικό". Ένας τρίτος, το έθεσε πιο προσεκτικά, εν είδει ερωτήματος: "Αυτά τα θέματα δεν είναι κάπως προκλητικά και αγενή;".

"Φωτιά" έχουν πάρει την ίδια στιγμή τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και τα social media τα τελευταία 24ωρα. Δεν ήταν λίγοι -το αντίθετο- που υποστήριξαν τη στάση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα. Ενδεικτικό είναι ότι στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν, λίγο ώς πολύ, δύο δημοσιολόγοι με εντελώς διαφορετική διαδρομή: ο Γ. Μαλούχος στο vima.gr και ο "πιτσιρίκος".

Ο πρώτος έγραψε για την εμπειρία του από συνάντηση που είχε με τον Μ. Μάρτενς, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2012, στο Ιδρυμα Καραμανλή: "Το πρώτο σημείο ήταν όταν μετά το τέλος της ομιλίας μου, στην οποία αναφέρθηκα στη γερμανική Ευρώπη που χτίζει το Βερολίνο, ο Γερμανός συνάδελφος έλαβε τον λόγο για να διαψεύσει κατηγορηματικά ένα συγκεκριμένο σημείο της: τη θέση ότι η Γερμανία ήταν εκείνη που επέβαλε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα 'σωτηρίας'. [...]

Ευτυχώς, η τεχνολογία έδωσε επιτόπου τη λύση: στο Διαδίκτυο ήταν διαθέσιμες πλήθος δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ εκείνης της εποχής, των αρχών του 2010, με τις οποίες δήλωνε, πριν κλείσουν οι συμφωνίες, ότι αυτές δεν θα προχωρήσουν αν δεν εμπλακεί το ΔΝΤ και, αμέσως μετά, ότι θεωρούσε αυτή την εμπλοκή προσωπική της επιτυχία - ακόμα και σε συνέντευξή της στη γαλλική Monde είπε ακριβώς αυτό. Βρέθηκαν επί τόπου, παρουσιάστηκαν την ίδια στιγμή, αλλά έστω κάποια αυτοκριτική για το ολίσθημα δεν ακούστηκε...".

Από τη δική του σκοπιά, ο "πιτσιρίκος" έγραψε: "Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διακόψει τη συνέντευξη παρουσιάζεται σχεδόν σαν ιεροσυλία. Λες και ο Γερμανός δημοσιογράφος είναι η Παναγία, η αγαπημένη φίλη του Αντώνη Σαμαρά. Κι όμως, σημειολογικά, η αποπομπή του Γερμανού δημοσιογράφου αποτελεί επικοινωνιακή νίκη, δίνει πόντους στον Αλέξη Τσίπρα και -ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν στις προθέσεις του- στέλνει ένα μήνυμα. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που Γερμανοί πολιτικοί και απεσταλμένοι περιδιαβαίνουν τα τελευταία χρόνια υπουργεία και υπηρεσίες δίνοντας αβέρτα εντολές σε Έλληνες υπουργούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διακόψει τη συνέντευξη στον Γερμανό δημοσιογράφο δείχνει άνθρωπο με τιμή και αξιοπρέπεια που δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί προσβολές".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις