Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έρχονται νέες περικοπές συντάξεων

Άμεσο κίνδυνο νέων περικοπών στις συντάξεις βλέπει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την οικονομία το δεύτερο τρίμηνο 2013. Σε αυτήν τονίζεται ότι "η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών

Άμεσο κίνδυνο νέων περικοπών στις συντάξεις βλέπει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την οικονομία το δεύτερο τρίμηνο 2013. Σε αυτήν τονίζεται ότι "η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά. αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και ανατροφοδότηση της ύφεσης". Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου ζητούν επίσπευση των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων από Ιούνιο 2014 αντί για Ιούνιο 2015.

Αναφέρεται ακόμη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να καλυφθεί με νέα μέτρα λιτότητας το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει μετά το 2014 και λύση είναι μόνο οι μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ε.Ε. που θα καλύψει το κενό αυτό. "Επομένως η περίοδος έως το 2014 είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγουμε χειρότερη κρίση», τονίζεται.

Αναφερόμενοι στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι «η μεγαλύτερη υστέρηση, και σε ορισμένες περιπτώσεις προχειρότητα, εμφανίζεται στις μεταρρυθμίσεις». Επικαλούνται μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι σπουδαιότερες υστερήσεις, σύμφωνα με την έκθεση, σημειώνονται στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση, στις αποκρατικοποιήσεις, στο φορολογικό σύστημα, στην υγεία και την εκπαίδευση.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι η κατάσταση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παραμένει κρίσιμη και πολλά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί. Μια σειρά αρνητικοί παράγοντες υπονομεύουν την προσπάθεια. Αυτοί είναι: Οι δημόσιες επενδύσεις που περικόπτονται συνεχώς, βασικά διαρθρωτικά προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή και το ασφαλιστικό εξακολουθούν να είναι απειλή για το μέλλον, ενώ το κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των ιδιωτών προμηθευτών του.

"Αγκάθι" χαρακτηρίζει ακόμη τη "διάχυτη αίσθηση άνισης μεταχείρισης των πολιτών" (πληροφορίες για offshore, λίστα Λαγκάρντ κ.λπ.).

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις