Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αννίτα Καπουσίζη: «Ανακάλυψα καινούργιους τρόπους να τρέχω και να χορεύω»

Φιλόλογος με μεταπτυχιακό στη θεωρία θεάτρου, μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab της Νέας Υόρκης, όπου θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο ως κάτοχος της υποτροφίας Fulbright Artist, η Αννίτα Καπουσίζη συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με το Σωματείο για τη Φροντίδα Ανθρώπων με Νευρομυϊκές...

Φιλόλογος με μεταπτυχιακό στη θεωρία θεάτρου, μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab της Νέας Υόρκης, όπου θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο ως κάτοχος της υποτροφίας Fulbright Artist, η Αννίτα Καπουσίζη συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με το Σωματείο για τη Φροντίδα Ανθρώπων με Νευρομυϊκές Παθήσεις και ειδικεύεται στο θέατρο ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, η παράσταση Εύθραυστον, για τον μύθο των Ατρειδών. Πρόκειται για μια κειμενική σύνθεση με αποσπάσματα από την αρχαία τραγωδία (Ηλέκτρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι), την ποίηση (Ορέστης και Το νεκρό σπίτι του Γ. Ρίτσου) και δύο πρωτότυπα κείμενα (Σώμα και Αίμα), γραμμένα από τα μέλη της ομάδας. Στην παράσταση παίρνουν μέρος για πρώτη φορά περιπατητικοί ηθοποιοί και σπουδαστές της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Η Αννίτα Καπουσίζη συναντήθηκε για πρώτη φορά με ανθρώπους που πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις όταν πριν έξι χρόνια την κάλεσαν να διδάξει στο θεατρικό τους εργαστήρι. Άρχισε να ανιχνεύει μαζί τους τρόπους και δυνατότητες έκφρασης, δουλέψανε από κοινού με μέθοδο και εντατικά και μετά από λίγο ήταν σε θέση να δει «δυνατότητες και όχι περιορισμούς», όπως πολλοί θα νόμιζαν.

Ενθουσιασμένοι και συνεπαρμένοι, συνέχιζαν όλοι μαζί στην ομάδα να αναζητούν άλλους τρόπους για τα πράγματα. «Δεν μπορώ να μιλήσω για ιδιαιτερότητες, γιατί για μένα η ομάδα των ανθρώπων που δουλεύουμε μαζί, έξι χρόνια τώρα, δεν έχει περισσότερες ή λιγότερες ιδιαιτερότητες απ' αυτές που έχω εγώ. Είμαστε όλοι διαφορετικοί χαρακτήρες, με διαφορετική σωματική δομή και διάπλαση, και ψάχνουμε τον τρόπο να συνεργαζόμαστε και να συνυπάρχουμε, κάνοντας όσο καλύτερα μπορούμε αυτό που αγαπάμε», λέει.

Η Αννίτα Καπουσίζη βεβαιώνει πως η συγκεκριμένη συνεργασία την άλλαξε πολύ ως άνθρωπο, καθώς, όπως λέει, ανακάλυψε έναν άλλον τρόπο να μπορεί να τρέχει, να αγκαλιάζει, να χορεύει.

Ζητούμενο και στόχος είναι πάντα η καλλιτεχνική αρτιότητα της δουλειάς. «Κάνουμε θέατρο όχι για να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι η θεατρική πραγματικότητα πρέπει να αφορά την πραγματικότητα και όχι τον κόσμο μέσα στον οποίο ο καθένας ζει», καταλήγει.

 

Μάνια Ζούση

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πού αλλού γίνονται αυτά;

Μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η εξής: Πρώτον, η δημόσια Υγεία δοκιμάζεται από ελλείψεις προσωπικού, υλικού και εξοπλισμού ασφάλειας. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μόνο τον εφοδιασμό της σε χειροκροτήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις