Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συντονιστικό για το Προσφυγικό: Περιμένουμε τις προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μετά την επιτυχή εκκένωση της Ειδομένης, αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου Προσφυγικής Κρίσης, σημειώνοντας ότι "η βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις αρχές.

Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικό Όργανο Προσφυγικής Κρίσης, "μια επιχείρηση που χαιρετίσθηκε θερμά από την ελληνική κοινή γνώμη, από ελληνικούς και ξένους θεσμούς και πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρη απουσία βίας.

Μια επιχείρηση που έλαβε χώρα μετά από συντονισμένη κινητοποίηση τριών υπουργείων της ελληνικής κυβέρνησης και πολυήμερη δουλειά δεκάδων ανθρώπων, με τη συμμετοχή συμπατριωτών μεταναστών και προσφύγων από τις κοινότητές τους στην Ελλάδα'.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι "η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της, το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός δείχνει να το προσπερνά. Η αναφορά της σε αυτό περιορίζεται στο ότι «συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη» και επικεντρώνεται στο ότι «ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας»".

Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών κέντρων φιλοξενίας, προσθέτει η ανακοίνωση, και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές. Στην προσπάθεια αυτή, που ήδη λαμβάνει χώρα σε όλες τις νέες δομές της επικράτειας, ευελπιστούμε να έχουμε ενεργό σύμμαχο μας, μεταξύ άλλων, έναν διεθνή οργανισμό σαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ακόμη, η ανακοίνωση προσθέτει ότι "άλλωστε, η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει ήδη αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζεται στη σημαντική συνεισφορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Τη σημαντική αυτή χρηματοδότηση την έχει λάβει όχι για να απευθύνει εκκλήσεις για τον «άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες», αλλά για να τους δημιουργεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση".

"Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την έκφραση ανησυχίας από μέρους της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους. Η επιδίωξη όλων μας άλλωστε είναι κοινή και αφορά στη συνεχή βελτίωση των δομών αυτών, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης' σημειώνει η ανακοίνωση.

Ολοκληρώνοντας, το Συντονιστικό Όργανο Προσφυγικής Κρίσης σημειώνει ότι "θεωρούμε, λοιπόν, την έστω και άκομψα διατυπωμένη ανακοίνωσή της σαν μια κατάθεση διάθεσης ώστε ουσιαστικά, πρακτικά και υπό συνθήκες επείγοντος, να βοηθήσει και να διαδραματίσει τον ρόλο της, αξιοποιώντας τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει, προς όφελος της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον, οι πάντα χρήσιμες «Ανακοινώσεις Τύπου» να συνοδεύονται και από την περαιτέρω υλοποίηση δράσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την καλύτερη συνεργασία και την από κοινού δημιουργία ενός πλαισίου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα θα αντιμετωπίζονται με τις καλύτερες δυνατές πρακτικές λύσεις".

"Στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρο έναν σημαντικό οργανισμό όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Περιμένουμε τις προτάσεις της και την άμεση υλοποίησή τους στα πλαίσια των υποχρεώσεων τους, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Εντέλει, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πάντα ένα πρακτικό και επείγον ζήτημα' καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε όλα τα σχόλια