Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο ριζοσπάστης Μάρκο Πανέλα

Εμβληματική μορφή της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών και ένας από τους βασικούς εκφραστές του παγκόσμιου αντιαπαγορευτικού κινήματος, ο Μάρκο Πανέλα πέθανε χθες στη Ρώμη σε ηλικία ογδόντα έξι ετών έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο...

Εμβληματική μορφή της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών και ένας από τους βασικούς εκφραστές του παγκόσμιου αντιαπαγορευτικού κινήματος, ο Μάρκο Πανέλα πέθανε χθες στη Ρώμη σε ηλικία ογδόντα έξι ετών έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Μετά από μια σύντομη θητεία στο ιταλικό Φιλελεύθερο Κόμμα, ο Πανέλα ίδρυσε το 1955 το Ριζοσπαστικό Κόμμα (Partido Radicale) μαζί με άλλους νεαρούς διανοούμενους. Δέκα χρόνια αργότερα ξεκίνησε την εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης του διαζυγίου, μια εκστρατεία που είχε θετική έκβαση και έκλεισε πανηγυρικά με τη νίκη του "Όχι" στο δημοψήφισμα με το οποίο οι συντηρητικοί καθολικοί επεχείρησαν να καταργήσουν τον σχετικό νόμο.

Μετά από ένα χρόνο ο Πανέλα συνελήφθη για χρήση μαριχουάνας σε δημόσιο χώρο, μια κίνηση που ξεκινά την εκστρατεία του για τη νομιμοποίηση των "μαλακών ναρκωτικών". Το 1981 το κόμμα του κέρδισε μια ακόμη δύσκολη μάχη, αποτρέποντας, σε νέο δημοψήφισμα, την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Στη συνέχεια οι Ριζοσπάστες ξεκίνησαν πανευρωπαϊκές εκστρατείες κατά της θανατικής ποινής για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Ο Μάρκο Πανέλα εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1976 και εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 1987. Πολλοί είχαν ζητήσει την επιλογή του ως ισόβιου γερουσιαστή, αλλά οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας απέφυγαν να ικανοποιήσουν το αίτημα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις