Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ρεν κατά Ρέντινγκ και υπέρ ΔΝΤ

Η κόντρα μεταξύ Κομισιόν και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη, που ξέσπασε με αφορμή το mea culpa του ΔΝΤ για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, αρχίζει να διχάζει δημόσια και το εσωτερικό των Βρυξελλών

Η κόντρα μεταξύ Κομισιόν και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη, που ξέσπασε με αφορμή το mea culpa του ΔΝΤ για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, αρχίζει να διχάζει δημόσια και το εσωτερικό των Βρυξελλών. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, απαντώντας στην πρόταση της συναδέλφου του με το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, ότι ήρθε η ώρα η τρόικα να διαλυθεί και το ΔΝΤ να φύγει από την Ευρωζώνη, βγήκε χθες να υπερασπιστεί τη λειτουργία της τρόικας. Το επιχείρημα του Ρεν είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη συνδυαστική γνώση του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν για τον χειρισμό της κρίσης χρέους.

«Η τρόικα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης το 2010 ως βασικό στοιχείο της απάντησής μας στην κρίση που αντιμετώπιζε η Ελλάδα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πρακτορείο Reuters. Και πρόσθεσε ότι στις τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, «η κατάσταση δεν είναι εύκολη». Γι' αυτό και είναι «ακόμη πιο σημαντικό να μπορούμε να αντλούμε τη συνδυαστική και συμπληρωματική γνώση αυτών των τριών θεσμών».

Υπενθυμίζεται ότι το κύριο επιχείρημα της Ρέντινγκ για τη διάλυση της τρόικας ήταν πως «η Ευρώπη δεν χρειάζεται πια το ΔΝΤ για να λύσει τα προβλήματά της». Προφανώς, η άποψη του Ρεν είναι διαφορετική και προσπαθεί να πείσει ότι τα κλιμάκια από τους τρεις οργανισμούς συνεργάζονται καλά, «συχνά υπό τις πιο απαιτητικές συνθήκες».

Καθώς, όμως, η προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ -έστω «μακροπρόθεσμα», όπως είπε κάποια στιγμή στις αρχές του μήνα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- παραμένει στο τραπέζι, ο Ρεν πρόσθεσε χθες ότι «θα πρέπει σίγουρα να εξετάσουμε τρόπους ώστε να βελτιώσουμε τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, όπως και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης».

Να σημειωθεί ότι ο Ρεν μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχαν προσπαθήσει σκληρά το προηγούμενο διάστημα να πείσουν ότι η κόντρα Ευρώπης - ΔΝΤ είναι λήξασα. Χθες, μάλιστα, η Λαγκάρντ απέρριψε κάθε ιδέα κατάργησης της τρόικας, λέγοντας ότι «είναι ένας εξαιρετικά καινοτόμος τρόπος εργασίας για εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις». Και λίγο-πολύ είπε στη Ρέντινγκ να μην ανακατεύεται εκεί που δεν τη σπέρνουν: «Δεν θα αποτολμούσα ποτέ να εμπλακώ στον τομέα της Βίβιαν Ρέντινγκ, που καλύπτει τη Δικαιοσύνη», είπε.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα της

Κατά τα άλλα, η Λαγκάρντ συνέχισε να παρεμβαίνει με δηλώσεις της στα εσωτερικά της Ευρωζώνης, έστω με... κομψότητα. Είπε, λοιπόν, ότι η ΕΚΤ διαθέτει και άλλα όπλα στο οπλοστάσιό της για να χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί.

«Σε αντίθεση με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ έχει περιθώριο χειρισμών, εάν και όταν πρέπει να τους κάνει και εάν θεωρήσει ότι είναι αναγκαίο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Λιθουανίας.

Έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι δεν μπορεί κανείς να τα περιμένει όλα από την ΕΚΤ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο για οτιδήποτε άλλο πρέπει να γίνει», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ. Ουσιαστικά, εδώ και καιρό ο μεγαλομέτοχος του ΔΝΤ, η Ουάσιγκτον, πιέζει την ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της δικής της Fed και να αρχίσει να κόβει χρήμα.

Στην ίδια εκδήλωση, το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ο Γερμανός πρώην υφυπουργός του Σόιμπλε, Γιεργκ Άσμουσεν, επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα παραμείνει επεκτατική όσο καιρό χρειάζεται. Και ουσιαστικά συμφώνησε με τη Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η ΕΚΤ έχει «μεγάλο εύρος συμβατικών και αντισυμβατικών διαθέσιμων μέτρων που, και πάλι, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εάν χρειαστεί για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα σε όλη την Ευρωζώνη».

Εδώ και ένα ακριβώς χρόνο, τα περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ ακολουθούν πιστά τη γραμμή του διοικητή τους, Μάριο Ντράγκι, ότι «θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν το ευρώ». Ένα από αυτά τα «πάντα» είναι ότι η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ του 0,5%.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ο κοπανατζής Κ. Μητσοτάκης

Είναι τουλάχιστον παράξενο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας την κοπάνησε εχθές γρήγορα - γρήγορα από τη Βουλή προκειμένου να αποφύγει διάλογο πάνω στα εθνικά θέματα. Και όχι μόνο αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο