Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ασφαλιστικό: Ποια εισοδήματα κερδίζουν, ποια επιβαρύνονται

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΥΓΗΣ

Τα εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ, οι εργαζόμενοι μισθωτοί με "μπλοκάκι", οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, οι επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) με ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, καθώς και οι συνταξιούχοι με αθροιστικές αποδοχές (για κύρια και επικουρική...

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Τα εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ, οι εργαζόμενοι μισθωτοί με "μπλοκάκι", οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, οι επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) με ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, καθώς και οι συνταξιούχοι με αθροιστικές αποδοχές (για κύρια και επικουρική σύνταξη) μέχρι τα 1.170 ευρώ δεν θα έχουν επιβαρύνσεις με το νέο Ασφαλιστικό.

Όπως υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, με τις νέες ρυθμίσεις «κερδίζουν» οι χαμηλόμισθοι, το 87% - 90% των ασφαλισμένων μισθωτών με μισθό 1.000 ευρώ που θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους από την κύρια σύνταξη (εθνική + αναλογική) 85% στα 42 χρόνια ασφάλισης, ενώ το 90% των ήδη συνταξιούχων δεν θα έχει καμία μείωση στη σύνταξη, υποστήριξε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Όπως ακόμα υπογράμμισε ο υπουργός η σύνδεση των ασφαλίστρων με το πραγματικό εισόδημα, ευνοεί τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ αλλά και τους επιστήμονες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μετά τις εκπτώσεις που θα έχουν για τέσσερα χρόνια.

"Ανάσα", θεωρούνται οι εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες, που ενδέχεται να ισχύσουν και για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (και όχι μόνο για τους οικονομολόγους), υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτελούν μελλοντική "ασφαλιστική οφειλή" καθώς και τα μειωμένα ασφάλιστρα για τους επιστήμονες, που θα ισχύσουν την τετραετία 2017-2020.

 

Τι αναφέρει η Έκθεση του ΓΛΚ

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι νέες επιβαρύνσεις και περικοπές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, έχουν ως εξής:

Συνταξιούχοι:

* Όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης (οι κύριες συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και με βάση το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, ενώ οι επικουρικές θα υπολογιστούν έως τις 31.12.2014 με 0,45% για κάθε χρόνο, ενώ δεν θα έχουν καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης από 1.1.2015).

Οι «υψηλοσυνταξιούχοι» με μεικτή κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ (περίπου 1.810 ευρώ καθαρά) και, αν λαμβάνουν πολλές συντάξεις, άνω των 3.000 «καθαρά».

Συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.170 ευρώ κατά μέσο όρο καθαρά προ φόρου (θα έχουν μειώσεις στις επικουρικές).

* Συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

* Όσοι δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ και χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν ΕΚΑΣ.

Ασφαλισμένοι:

* Υψηλότερες εισφορές (+1 ποσοστιαία μονάδα) θα καταβάλουν από φέτος εργοδότες και εργαζόμενοι για την επικουρική ασφάλιση.

* Οι αγρότες (+42,7%) ενώ από την 1.1.2017 οι εισφορές για άλλους θα είναι διπλές (παράλληλα ασφαλισμένοι ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες) και για άλλους τριπλάσιες, εφόσον δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

Αθροιστικά, από 996 εκατ. ευρώ φέτος έως και 2,7 δισ. ευρώ το 2019, θα «χάσουν» οι συνταξιούχοι μέσω των περικοπών στις συντάξεις (συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ) και οι ασφαλισμένοι μέσω των αυξήσεων στις εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Με ΜΑΤ και ΜΜΕ στήνουν κλειστά κέντρα

Αυτό που συμβαίνει από προχθές τη νύχτα στη Χίο και τη Λέσβο, δεν θα το είχαμε πάρει καν είδηση αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί τα ΜΜΕ, που υπό κανονικές συνθήκες ψοφάνε για αναταραχές, φασαρίες και επεισόδια, έχουν βαλθεί, συντονισμένα, να υποβαθμίσουν τα γεγονότα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις