Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Δεσμευτικός μηχανισμός» για έξτρα μέτρα, μόνο εάν κάτι... στραβώσει

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η Αθήνα, δηλαδή πριν από το τέλος Απριλίου, απέπνευσε το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ. Ωστόσο, παρά τα θετικά μηνύματα που έσπευσε...

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βασιλάκη

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η Αθήνα, δηλαδή πριν από το τέλος Απριλίου, απέπνευσε το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ.

Ωστόσο, παρά τα θετικά μηνύματα που έσπευσε να στείλει ήδη από το πρωί της Παρασκευής σχεδόν το σύνολο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα κριθεί τελικά από το αν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη έχει βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή «φόρμουλα» για τη νομοθέτηση των λεγόμενων «εφεδρικών μέτρων» που ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ ως «δικλείδα ασφαλείας» για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Εάν, το καλό σενάριο επαληθευτεί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε πως θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Μεγάλη Πέμπτη με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας.

Ειδικότερα, όπως κατέστησε σαφές o Ντάισελμπλουμ, για να κλείσει αυτή η συμφωνία, η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει συμφωνήσει στην προκαταβολική νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ.), τα οποία θα είναι «αξιόπιστα» και θα ενεργοποιηθούν «αυτόματα» εάν οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, εμφανίστηκε έτοιμη να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη νομοθέτηση μέτρων «υπό αίρεση». «Δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το 'χ' αν συμβεί το 'ψ' το 2018 ή το 2019» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Άμστερνταμ, λαμβάνοντας ωστόσο τη δέσμευση ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί μια «αξιόπιστη» λύση για να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ ως προς το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ο Τσακαλώτος τόνισε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ένας «δεσμευτικός μηχανισμός» λήψης μέτρων και υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη προς τους πιστωτές, για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές, ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, και προς τους Έλληνες πολίτες, ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού.

 

Λύση - πακέτο για αξιολόγηση, πρόγραμμα ΔΝΤ και χρέος

Στο ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup της Πέμπτης, θα επιχειρηθεί και το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι «19» έδωσαν εντολή στους εμπειρογνώμονες των θεσμών να προετοιμάσουν «πιθανές λύσεις» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Είναι αναγκαία αυτή η συζήτηση για τη συμμετοχή το ΔΝΤ» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ενδεχόμενη «πολιτική συμφωνία» για το χρέος «πολύ σημαντική και για την Ελλάδα, και για την Ευρωζώνη». Ωστόσο, ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η μορφή αυτής της συμφωνίας, αν θα αφορά συγκεκριμένα μέτρα ή μια «υπόσχεση» των δανειστών ότι θα επιληφθούν του ζητήματος στο μέλλον εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Στο εν λόγω ζήτημα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήταν επίσης παρούσα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ανέφερε πως τώρα θα ξεκινήσει η «εργασία» πάνω στην «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν «όταν χρειαστεί», εφόσον έχουν «ολοκληρωθεί» τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και στη βάση «ρεαλιστικών προβλέψεων» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει πάντως από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού στο Άμστερνταμ, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην έναρξη της εν λόγω συζήτησης, κυρίως για να σταλεί το σωστό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτό είναι το κριτήριο για να έχουμε ανοιχτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση. Πραγματικά, δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε σ' αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η οποία με τη σειρά της είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά προωθείται λύση - πακέτο για μέτρα, ΔΝΤ και χρέος. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ναι, αλλά ο Τσίπρας έφερε Μνημόνια

Μπορεί τα κανάλια να δοξάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στον πραγματικό κόσμο η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, το κλίμα κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, η πολυδιαφημισμένη ρευστότητα πέφτει με το σταγονόμετρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις