Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ασφαλιστικό: Ποιοι σώζονται και ποιοι χάνουν

Δύο μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων διαμορφώνει η εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. Όπως φαίνεται και από τις ακόλουθες προβλέψεις...

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

 

Δύο μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων διαμορφώνει η εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Όπως φαίνεται και από τις ακόλουθες προβλέψεις του νομοσχεδίου, υπάρχει προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, αλλά και του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης μέχρι τα 1.170 ευρώ εισόδημα.

Μειώσεις σε σύγκριση με τις καταβαλλόμενες συντάξεις θα έχουν όσοι εργαστούν για περισσότερα από 25 - 27 χρόνια και ταυτόχρονα οι αποδοχές τους είναι πάνω από τα 1.400 ευρώ. Μειώσεις έρχονται και για τις υψηλότερες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Αντιθέτως για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υπάρχει ευνοϊκή μεταβατική περίοδος χαμηλότερων εισφορών (ωστόσο οι διαφορές θα κατατεθούν εντόκως μέχρι το τέλος του ασφαλιστικού τους βίου), ενώ τα μεσαία εισοδήματα της ίδιας κατηγορίας προστατεύονται ή δεν θα έχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε σχέση με τις σημερινές.

Αναλυτικά με το νομοσχέδιο:

* Υπάρχει προστασία των συντάξιμων αποδοχών μέχρι τα 1.300 (μεικτές αποδοχές) για το άθροισμα κύριας και επικουρικής ασφάλισης ή 1.170 ευρώ για τις καθαρές αποδοχές.

* Δεν υπάρχει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις καθώς οι παλαιές (δηλαδή οι καταβαλλόμενες) συντάξεις θα επανυπολογιστούν και θα διατηρηθούν ως "προσωπική διαφορά" και μετά το 2018 στην περίπτωση που υπάρχει υπερβάλλον ποσό.

 

Πώς θα υπολογιστούν οι επικουρικές

* Μειώσεις θα υπάρξουν στις επικουρικές συντάξεις. Οι επικουρικές συντάξεις θα επανυπολογιστούν και προβλέπεται εφαρμογή του ποσοστού αναπλήρωσης 18% για 40 χρόνια ασφάλισης. Οι μειώσεις ενδέχεται να είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες λόγω της αύξησης των εισφορών κατά μία μονάδα για μια τριετία (0,5 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους από 1.6.2016 και μέχρι την 31.5.2019) και διατήρηση της μισής μονάδας (από 0,25 για εργοδότη και εργαζόμενοι) από 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022.

* Με το νέο σύστημα ασφάλισης: α) Η εθνική σύνταξη διαμορφώνεται στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια και στα 346 ευρώ για 15 χρόνια. Ωστόσο στους συνταξιούχους που θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% θα χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% θα καταβάλλεται το 50%.

* Οι νέες συντάξεις θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερες σε σχέση με τις καταβαλλόμενες μέχρι και τα 25 χρόνια και για εισοδήματα μέχρι τα 1.000 ευρώ και θα αρχίσουν να μειώνονται (πάντα σε σύγκριση με τις σημερινές) για ασφάλιση πάνω από τα 25 χρόνια και με αποδοχές πάνω από 1.400 ευρώ (βλέπε πίνακα).

* Μπαίνει πλαφόν στα ανώτατα όρια συντάξεων. Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το ανώτατο όριο εισοδήματος από συντάξεις για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη θα είναι 3.088 ευρώ μεικτά για το σύνολο των συντάξεων από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα. Το ανώτατο όριο για τη μία σύνταξη θα είναι στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα.

 

Προς μείωση του ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά από φέτος μέχρι και το 2019, και μάλιστα με τη μεγαλύτερη μείωση να επιβάλλεται εντός του επόμενου έτους. Με βάση τα σχετικά άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, για το τρέχον έτος εισάγονται νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι εντός του 2016 υπολογίζεται ότι το επίδομα θα χάσουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν σήμερα τα 30 ευρώ, αλλά και αρκετοί από όσους παίρνουν τα 230 ευρώ.

Ειδικότερα χάνουν το επίδομα από φέτος όσοι έχουν πάνω από (εισοδήματα προηγούμενου φορολογικού έτους): α) 7.972 ευρώ καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα (εξαιρούνται σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, τρομοκρατίας και προνοιακά βοηθήματα), β) 8.884 ευρώ ετήσιο ατομικό φορολογητέο, γ) 11.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, δ) 664 ευρώ ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Για συνολικό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια κ.λπ. μέχρι 7.216 ευρώ το επίδομα είναι 230 ευρώ μηνιαίως. Για εισόδημα από 7.216 μέχρι 7.972 το ΕΚΑΣ καταβάλλεται κλιμακωτά ως εξής: Από 7.216 και μέχρι 7.518 ΕΚΑΣ 172,50. Από 7.518 και μέχρι 7.720 ΕΚΑΣ 115 ευρώ. Από 7.720 και μέχρι 7.972 ΕΚΑΣ 57,50.

* Μεσοσταθμικές περικοπές στα μερίσματα κατά 32% θα έχουν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι (και οι ένστολοι) καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

 

Περικοπές διπλοσυνταξιούχων

* Απώλειες θα έχουν όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν πάνω από μια κύρια σύνταξη, καθώς από 1.7.2016 η εισφορά υπέρ υγείας 6% θα υπολογίζεται στο άθροισμα των κύριων συντάξεων, ενώ μέχρι σήμερα επιβαρύνει μόνο τη μία. Επίσης οι διπλοσυνταξιούχοι θα χάσουν επιπλεόν ποσό από το «καθαρό» που βάζουν στην τσέπη. Διπλά χαμένοι θα είναι όσοι «πέφτουν» πάνω στα πλαφόν των 3.000 (καθαρά για άθροισμα συντάξεων) και 2.300 (μεικτά για μια κύρια σύνταξη), αφού τα υπερβάλλοντα ποσά θα κουρευτούν.

* Στην ίδια κατηγορία μπορούν να ενταχθούν και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που εργάζονται και είναι άνω των 55. Αυτοί χάνουν το 60% των μεικτών συντάξεων για όσο χρόνο δουλεύουν, ενώ θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για προσαύξηση της σύνταξης αλλά και διπλή εισφορά υπέρ υγείας. Σήμερα οι συνταξιούχοι άνω των 55 που εργάζονται δεν έχουν ποινή αν παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις