Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αδάμ Δράγας: "Εμείς σπείραμε. Εσείς θα θερίσετε"

“Περπατώ στα 74 χρόνια της ηλικίας μου. Ηλικία σεβαστή, που μου επιτρέπει να κάνω αναδρομή στα 58 χρόνια της στράτευσης μου στην Αριστερά, να απαντήσω στο ερώτημα που κατά καιρούς έβαζα στον εαυτό μου: ήταν σωστή η επιλογή μου για ενεργό συμμετοχή στην Αριστερά;”. Με τα λόγια αυτά...

"Περπατώ στα 74 χρόνια της ηλικίας μου. Ηλικία σεβαστή, που μου επιτρέπει να κάνω αναδρομή στα 58 χρόνια της στράτευσης μου στην Αριστερά, να απαντήσω στο ερώτημα που κατά καιρούς έβαζα στον εαυτό μου: ήταν σωστή η επιλογή μου για ενεργό συμμετοχή στην Αριστερά;". Με τα λόγια αυτά ξεκινά το πρώτο κεφάλαιο του νέου βιβλίου του "Εμείς σπείραμε. Εσείς θα θερίσετε" ο αριστερός αγωνιστής από το Βερτίσκο Λαγκαδά, ο Αδάμ Δράγας, επιλέγοντας να αναμετρηθεί με την "κληρονομιά" του από τα χρόνια τού εμφυλίου ώς τον αντιδικτατορικό αγώνα.

"Προσωπικά, μετά τόσα χρόνια η κληρονομιά σαν ανεξόφλητη εκκρεμότητα είναι παρούσα" κλείνει το βιβλίο του ο Αδάμ Δράγας, ομολογώντας: "Θέλω να τακτοποιήσω κληρονομιές, χωράφια, τις σκέψεις μου".

Ξεκινώντας με μικρά διηγήματα, ιστορίες από τον τόπο καταγωγής του, αφηγείται την προσωπική του διαδρομή και όσα υπέστη η οικογένειά του, για να συνεχίσει στα χρόνια του στη Θεσσαλονίκη και την επαφή του με την οργανωμένη Αριστερά ώς τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

"Η στάση μου στην περίοδο της επταετίας και τη Μεταπολίτευση δεν προέκυψε τυχαία. Γνώριζα τι έκανα. Ήταν συνειδητή επιλογή. Όλα τα αναλογίζομαι, τα δέχομαι, ανταμώνουν με σκληρά γεγονότα του εμφυλίου και τα κρατώ" γράφει ήδη από τον πρόλογο του νέου του βιβλίου, μην έχοντας μετανιώσει στιγμή για τις επιλογές του, από τα πρώτα βήματά του στη Νεολαία της ΕΔΑ, από τη "θητεία" του ως πολιτικός κρατούμενος στη δικτατορία.

Το βιβλίο του "Εμείς σπείραμε. Εσείς θα θερίσετε" (2016, Νησίδες) παρουσιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο, Βασ. Γεωργίου Α' 1, 1ος όροφος), υπό την αιγίδα του δήμου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940 - 1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βασίλης Δεμουρτζίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων -  Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, ο Ιάσων Δούμπης, δικηγόρος, ο Δημήτρης Δημητριάδης, συντονιστής της Α' Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η Καίτη Τσαρουχά, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Το αβέβαιο παγκόσμιο μέλλον και οι δυνάμεις του καλού

Οι δυνάμεις του καλού υπάρχουν παντού, πρέπει όμως να ανασυγκροτηθούν πολιτικά και προγραμματικά. Και η Αριστερά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, πρέπει να μελετήσει τις ιστορικές απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί

Δειτε ολοκληρο το αρθρο