Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πού πάνε τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό;

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

«Αρκετά σημαντική» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη στήριξη της Ε.Ε. προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο οικονομικών πόρων, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού...

«Αρκετά σημαντική» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη στήριξη της Ε.Ε. προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο οικονομικών πόρων, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει σημαντικό ποσό βοήθειας μέσω των κονδυλίων έκτακτης ανάγκης, με σκοπό κυρίως τη βελτίωση και την αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής» δήλωσε η Ερνστ Τόβε, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι 181 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στις ελληνικές αρχές, πέραν των 509 εκατομμυρίων που έχουν συνολικά να λαμβάνουν στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος για τους πρόσφυγες. «Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική στήριξη» πρόσθεσε η ίδια, χωρίς, όμως, να μπει στις λεπτομέρειες της «στήριξης» στις οποίες κρύβεται η ουσία της χρηματοδότησης.

Και μία από τις βασικότερες λεπτομέρειες αυτής της «αρκετά σημαντικής» οικονομικής στήριξης είναι πως μόνο 74 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισπραχθεί από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση και τη φιλοξενία των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που από το 2015 έχουν περάσει από την Ελλάδα (αστυνομία, στρατός, ακτοφυλακή, υπηρεσία ασύλου, υπηρεσία πρώτης υποδοχής κ.ά.), ενώ τα υπόλοιπα 106 εκατ. έχουν δοθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η μερίδα του λέοντος, και για την ακρίβεια 84 εκατ. ευρώ, έχει κατευθυνθεί στην UNHCR, 21,5 εκατ. στον ΔΟΜ και 1,1 εκατ. στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, την ώρα που η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου τροφοδοτήθηκε με 1,1 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 και έκτοτε δεν έχει δει την παραμικρή οικονομική στήριξη από πλευράς Ε.Ε..

Και ενώ τους δώδεκα και πλέον μήνες της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές την αυστηρή κριτική και τις υποδείξεις των εταίρων της για καθυστερήσεις και ελλιπή οργάνωση των απαραίτητων υποδομών, έχοντας λάβει οικονομική ενίσχυση της τάξης των 74 εκατομμυρίων, ουδείς ευρωπαϊκός θεσμός έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα με την πορεία των έργων και των μέτρων που οι λοιποί χρηματοδοτούμενοι φορείς και οργανισμοί έχουν δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσουν για τη διαχείριση του προβλήματος.

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη της Κομισιόν για την πορεία του προγράμματος «επιδότησης ενοικίου» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το οποίο πληρώθηκε προκαταβολικά από την Ε.Ε. με 80 εκατ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του 2017 και μέχρι στιγμής μόνο 2.700 πρόσφυγες διαμένουν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχουν απτά στοιχεία για ουσιαστική επέκταση του προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ύπατη Αρμοστεία προχωρά πλέον σε λύσεις παλιών στρατοπέδων με στέγαση σε αντίσκηνα και ένα χαμηλού κόστους «πρόγραμμα 700 θέσεων συγκατοίκησης πολιτών με πρόσφυγες για χρονικό διάστημα από λίγες ημέρες μέχρι δύο μήνες». Ένα πρόγραμμα που προβλέπει πως όσοι πολίτες επιθυμούν θα προσφέρουν το σπίτι τους λαμβάνοντας συμβολική οικονομική ενίσχυση (για παράδειγμα, το ποσό της τάξης των 300 ευρώ για τετραμελή οικογένεια για διάστημα ενός μήνα), προκειμένου να καλύψουν τις βασικές καθημερινές δαπάνες που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση, καθώς οι επισιτιστικές ανάγκες των ατόμων που θα φιλοξενηθούν δεν θα επιβαρύνουν το νοικοκυριό, αφού θα καλύπτονται σε μηνιαία βάση με κουπόνια τροφίμων. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που, για παράδειγμα, το υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί από την Ε.Ε. μόλις με 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Ενίσχυση που δεν τη λες και σημαντική...

 

Πέτρος Κατσάκος

Δείτε όλα τα σχόλια