Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ευρώπη, η Τουρκία, εμείς και οι πρόσφυγες

Η εφαρμογή της συμφωνίας που προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, για την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι μπορεί να ξεκινήσει από την 20ή Μαρτίου, ήδη πήρε παράταση μιας εβδομάδας. Και απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τους Τούρκους, η χώρα των οποίων είναι κλειδί, ουσιαστικά...

Η εφαρμογή της συμφωνίας που προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, για την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι μπορεί να ξεκινήσει από την 20ή Μαρτίου, ήδη πήρε παράταση μιας εβδομάδας. Και απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τους Τούρκους, η χώρα των οποίων είναι κλειδί, ουσιαστικά θα χρειαστεί άλλη μια βδομάδα για να ετοιμαστούν από τις δύο πλευρές του Αιγαίου οι μηχανισμοί υποστήριξης για τις διευθετήσεις των συμφωνηθέντων. Θέλουμε να ελπίζουμε, καθώς είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα, ότι αυτές οι παρατάσεις αρκούν. Περιμέναμε αυτές τις ημέρες να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Δεν συνέβη. Θέλουμε -επίσης- να ελπίζουμε ότι η απέναντι πλευρά θα αποδειχθεί συνεπής και ικανή να τηρήσει τις υπογραφές της.

Η συμφωνία αυτή, ασφαλώς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιη με ανθρωπιστικούς όρους. Όμως σήμερα δεν μπορούμε, μόνον και μόνοι εμείς, να ορίσουμε τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και να αλλάξουμε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φαρισαϊκή Ευρώπη που πληρώνει με το κόστος της ακατάσχετης ροής προσφύγων τις συνέπειες των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας για αρπαγή των πετρελαίων και ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Δύσης απέναντι στους άλλους δύο μεγάλους παγκόσμιους παίκτες που είναι η Ρωσία με την Κίνα.

Τούτη τη στιγμή η χώρα οφείλει να ανταποκριθεί στη συμφωνία, όχι μόνο για να αποφύγει το μεγάλο κόστος υποδοχής και αορίστου χρόνου φιλοξενίας των προσφύγων. Πρέπει να αποφύγει και τον ανθρώπινο πόνο που συνεπάγεται η απάνθρωπη διαβίωση των προσφύγων στην Ελλάδα, που προκλήθηκε και από τη συμπεριφορά πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έκλεισαν ασφυκτικά όλους τους διαδρόμους πρόσβασης προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, αδιαφορώντας προκλητικά για τη μετατροπή μιας χώρας εταίρου τους, που βρίσκεται ήδη σε ανθρωπιστική κρίση από την παρατεταμένη ύφεση, σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

Έτσι όμως είναι ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Η Ελλάδα πρέπει να καταρτίσει τάχιστα εναλλακτικά σχέδια διότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνία λειτουργήσει, πόσοι πρόσφυγες που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες θα μείνουν εγκλωβισμένοι εδώ. Πρέπει να σχεδιάσει τη δημιουργική τους αξιοποίηση ώστε να μπορούν να εργαστούν για να βγάλουν το ψωμί τους και να εξασφαλίσουν τη στέγη τους. Χρειάζονται εναλλακτικά σχέδια για όλες τις πιθανές περιπτώσεις, αν θέλουμε και να μειώσουμε το προσφυγικό κόστος και να το μετατρέψουμε όπου και όσο γίνεται σε πλεονέκτημα. Έτσι κάνουν οι σοβαρές χώρες που θέλουν να υπερασπίζονται στην πράξη και τις ουμανιστικές αρχές και τα εθνικά τους συμφέροντα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο