Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ξεφυλλίζοντας τους πολιτισμούς με έναν... ελέφαντα

"Δεν μας νοιάζει από πού είσαι, τι χρώμα δέρμα έχεις ή σε ποια θρησκεία πιστεύεις. Μας νοιάζει η οπτική, οι σκέψεις και οι ιδέες σου". Το κάλεσμα του νεοσύστατου διαδικτυακού περιοδικού Solomon.gr για να εμπλακούν κι άλλοι στο εγχείρημα είναι αντιπροσωπευτικό της πολυπολιτισμικής του ταυτότητας...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

"Δεν μας νοιάζει από πού είσαι, τι χρώμα δέρμα έχεις ή σε ποια θρησκεία πιστεύεις. Μας νοιάζει η οπτική, οι σκέψεις και οι ιδέες σου". Το κάλεσμα του νεοσύστατου διαδικτυακού περιοδικού Solomon.gr για να εμπλακούν κι άλλοι στο εγχείρημα είναι αντιπροσωπευτικό της πολυπολιτισμικής του ταυτότητας, μοναδικής στα ελληνικά media.

Την ιδέα για ένα περιοδικό με συντάκτες πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες είχε ο Φάνης Κόλλιας, εθελοντής στο Refugee Welcome, που παρακινήθηκε από τις διηγήσεις μεταναστών για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν να ενσωματωθούν στην ελληνική πραγματικότητα. Το όνομά του το εμπνεύστηκε από τον Πορτογάλο συγγραφέα Ζοσέ Σαραμάγκου και το "Ταξίδι του ελέφαντα", η διαδρομή του οποίου από την Ινδία στη Λισσαβώνα και τη Βιέννη θυμίζει σε πολλά τη διαδρομή των προσφύγων.

 

Διαχωρίζει την ενσωμάτωση από την αφομοίωση

Στον αντίποδα της αντίληψης ότι οι μετανάστες πρέπει να υποτάσσονται πλήρως στις ελληνικές πατροπαράδοτες συνήθειες, το Solomon, σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του περιοδικού Ρόζα Βασιλάτου, στοχεύει να αναδείξει τον διαχωρισμό μεταξύ της "αφομοίωσης" και της "ενσωμάτωσης". Όπως αναφέρει ακόμη, "η ενσωμάτωση δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που έρχονται, καθώς ευθύνη έχουν και αυτοί που ζουν ήδη εδώ". Έτσι, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό, θα βρίσκετε από αφιερώματα για τη σομαλική κουζίνα μέχρι ρεπορτάζ που θα αφορούν ξεχωριστές γιορτές στην Ελλάδα.

 

Ζωή μόνο στις κοινότητες

Στις αρχές Μαρτίου κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος. Ένα "πρελούδιο", όπως λένε, που δίνει όμως με το καλημέρα σαφές στίγμα, καθώς περιλαμβάνει συνεντεύξεις από μετανάστες που μοιράζονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ώστε να κοινωνικοποιηθούν στην Ελλάδα. Η ιδέα άλλωστε γεννήθηκε πριν τρεις μήνες με αφορμή αυτές τις ιστορίες που άκουγε ο Φάνης Κόλλιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετανάστες κάνουν λόγο για ζωή στις κοινότητες και μόνο.

Στο επόμενο μηνιαίο τεύχος η θεματολογία θα είναι διευρυμένη, περιλαμβάνοντας περισσότερο ακόμη πρωτογενές υλικό, ενώ σημειώνεται πως τα ρεπορτάζ δεν θα αφορούν μόνο το κυρίαρχο ζήτημα του προσφυγικού. Ο πολιτισμός θα έχει κυρίαρχο ρόλο και τα διάφορα πρόσωπά του θα αναδεικνύονται χάρη στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Solomon. Αυτή τη στιγμή το περιοδικό απαρτίζεται -πέρα από τη Ρόζα και τον Φάνη- από την Άννα (Ρωσία), τη Νόνα (Λευκορωσία), τον Ναντίρ (Αφγανιστάν), τον Χασάν (Σομαλία) και τον Χαν (Πακιστάν). Σημειώνεται ότι όλα τα κείμενα είναι γραμμένα στα αγγλικά, καθώς σκοπός είναι να φτάσει "στις οθόνες όλου του κόσμου".

 

Ο καθένας δίνει όσο θέλει για να τ' αγοράσει

Η συνεισφορά για το κάθε τεύχος είναι ελεύθερη και για την ώρα διατίθεται μόνο ιντερνετικά. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν αναλυτικά τα βήματα για να κατεβάσει κάποιος το περιοδικό και να καταβάλει τη συνδρομή που μπορεί και θέλει να δώσει. Η βιωσιμότητα του εγχειρήματος, όπως και οι πληρωμές της συντακτικής ομάδας, εξαρτώνται αποκλειστικά από τους αναγνώστες. Μέχρι στιγμής ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν δηλώσει την επιθυμία να συμμετέχουν ενεργά. Ενδιαφέρον για την προσπάθεια έχει εκδηλωθεί ακόμη και από ξένα περιοδικά που επιδοκίμασαν την προσπάθεια.

 

Μια μέρα στο γραφείο

Η λειτουργία του Solomon διαφοροποιείται από το μοντέλο που επικρατεί στα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Μια μέρα στο γραφείο δεν είναι καταπιεστική, όπως συνηθίζεται. "Κάνουμε όσες περισσότερες συναντήσεις γίνεται και συζητάμε πάνω σε ιδέες. Ο καθένας φέρνει μια καινούργια πρόταση και λιθαράκι - λιθαράκι χτίζεται κάτι μεγαλύτερο", λέει η Ρόζα. Για να φτάσει ο ελέφαντας του Διαδικτύου να συζητά πάνω σε ιδέες, χρειάστηκε βέβαια αρκετός κόπος. "Συναντήσαμε αρκετά γραφειοκρατικά 'κολλήματα', καθ' ότι θέλαμε να γίνουν όλα νόμιμα και είχαμε ως κύριο μέλημά μας οι συντάκτες να πληρώνονται. Δυσκολευτήκαμε, καθότι δεν μπορούσαμε να βρούμε πρόσφυγες οι οποίοι να έχουν άδεια παραμονής. Το περιοδικό ήταν έτοιμο πριν κυκλοφορήσει και όταν βγήκε, δουλεύαμε ήδη το δεύτερο τεύχος". Παράλληλα με τα κείμενα, το περιοδικό θα επιχειρεί να παρεμβαίνει επίσης μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις, με πιο πρόσφατη τη διοργάνωση σεμιναρίου δημοσιογραφίας.

 

Το επόμενο στοίχημα...

Σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του παίζει και η φιλοξενία στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή), που είναι "μια κοινότητα επαγγελματιών, κοινωνικών επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και δημιουργικών μυαλών που εργάζονται, συνεργάζονται και καινοτομούν για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος βιώσιμων πρωτοβουλιών με στόχο την κοινωνική αλλαγή". Επόμενο στοίχημα για τον ελέφαντα του Διαδικτύου, που κέρδισε το στοίχημα της πρώτης εντύπωσης, είναι να συνεχίσει το ταξίδι του όσο περισσότερο γίνεται. Όσο μακρύτερα πηγαίνει, τόσο πιο κοντά θα έρχεται η κοινωνία σε έναν άλλο τρόπο σκέψης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις