Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Για το συνέδριο (Μέρος 2ο)

ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Επανέρχομαι στο θέμα του προηγούμενου σημειώματος ("Αυγή", 9.3.2016) για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση έχει ενταχθεί και το ζήτημα των καταστατικών αλλαγών που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος ιδιαίτερα...

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

 

Επανέρχομαι στο θέμα του προηγούμενου σημειώματος ("Αυγή", 9.3.2016) για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση έχει ενταχθεί και το ζήτημα των καταστατικών αλλαγών που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες.

Η δομή του κόμματος, ο τρόπος της συγκρότησής του, είναι σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν τη λειτουργία του. Θεωρώ, όπως ανέφερα και στο σημείωμα της 9/3 ότι η δομή που θα μας ταίριαζε είναι η περιφερειακή και να το εκφράσω και πιο γενικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται πολλές και μικρές οργανώσεις βάσης, από τη μια, και περιφερειακές οργανώσεις που θα αποτελούν τα ενδιάμεσα όργανά του, από την άλλη. Σε επίπεδο νομών μπορούν να συγκροτούνται συντονιστικά όργανα μόνο για τη συμφωνία σε ειδικά ζητήματα (π.χ., βουλευτικές εκλογές). Ειδική αντιμετώπιση ίσως χρειαστεί να υπάρξει για τις Περιφέρειες Α', Β' Αθήνας και Α', Β' Θεσσαλονίκης. Έτσι, η συγκρότηση των οργανώσεων ακολουθεί τη διοικητική δομή της χώρας και οι περιφέρειες είναι πλέον τα πεδία μέσα στα οποία εξελίσσονται οι πολιτικές μάχες, δοκιμάζονται τα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας, λειτουργεί η συνεργασία κράτους - Αυτοδιοίκησης. Ασφαλώς εδώ μιλάμε για οργανώσεις υψηλών απαιτήσεων, που σημαίνει διαφορετική λειτουργία, συλλογικότητα, συμμετοχή και ειδική στήριξη από το κόμμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τις τάσεις και τους όρους που θα διέπουν τη λειτουργία τους. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας επιβεβαιώνει ότι οι τάσεις δεν μπορεί να αποτελούν μόνιμα σχήματα αλλά συγκροτούνται με βάση το επίδικο του κάθε συνεδρίου, δεν λειτουργούν εν κλειστώ και δεν παρεμποδίζουν ένα νέο μέλος, που δεν επιθυμεί να στοιχηθεί σε μια από τις τάσεις, να εξελιχθεί σε κομματικό στέλεχος. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι τάσεις δεν αποτελούν σταυροφορίες για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων ή, για να το μεταφέρουμε στα σημερινά, δεν είναι σταυροφορίες για τη διαφύλαξη της αριστερής ή της εκσυγχρονιστικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ από εγγυητές της αριστερής ή της εκσυγχρονιστικής του φυσιογνωμίας. Οι τάσεις υπάρχουν -αν υπάρχουν- για να τροφοδοτούν με ιδέες το κόμμα και να ενισχύουν τον εσωκομματικό διάλογο.

Όσον αφορά στον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, νομίζω ότι δεν μπορεί να συμπίπτει με τις μεγάλες μάχες που δίνουν κόμμα και κυβέρνηση αυτή τη χρονική περίοδο. Η κρισιμότητά τους απαιτεί τη συσπείρωση των δυνάμεών μας με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Το συνέδριο ούτως ή άλλως συνοδεύεται από εσωστρέφεια που αυτή τη στιγμή δεν είναι το ζητούμενο.

Το κόμμα έχει κάνει τις επιλογές του, που έχουν εγκριθεί από το εκλογικό σώμα, και με βάση αυτές διαμορφώνει το σχέδιό του για την επόμενη φάση, που περιέχει δύο βασικούς στόχους: την έναρξη της συζήτησης για το χρέος μετά από την επιτυχή αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του προσφυγικού με βάση το διεθνές δίκαιο, τους ανθρωπιστικούς όρους και τη δικαίωση της πολιτικής της χώρας μας ως προς το θέμα αυτό.

Όσον αφορά στον απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο, αυτός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν η χώρα δεν ξαναβρεί το νήμα της ανάπτυξης, με κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο στόχος άλλωστε του παράλληλου προγράμματος που ψηφίσαμε στη Bουλή.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Κ. Μητσοτάκης: ανεπαρκής, καιροσκόπος, έμπορος εθνοπατριωτισμού

Για να καλύψει την πολιτική του αγωνία μπροστά στο τέλος των ελληνικών προγραμμάτων, αλλά και για να διαχειριστεί τη γενικότερη πολιτική του ανεπάρκεια, ο Κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στο πιο χυδαίο είδος πολιτικής

Δειτε ολοκληρο το αρθρο