Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι εταιρείες, οι συναντήσεις, οι οικονομικές προοπτικές του ταξιδιού Τσίπρα στη Σμύρνη

Πέρα από τις συμφωνίες σύνδεσης των λιμανιών Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Άγκυρας, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

 

Πέρα από τις συμφωνίες σύνδεσης των λιμανιών Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Άγκυρας, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους, τη συμφωνία ΑΠΕ - Ανατολού, ΕΡΤ - τουρκικής ραδιοφωνίας και τη συμφωνία τουριστικής συνεργασίας, το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είχε και "ιδιωτικό" επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Την κυβερνητική αποστολή συνόδευσαν 40 και πλέον ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς από τους κλάδους δομικών υλικών, τροφίμων, μεταποίησης, τουρισμού, ενέργειας, logistics, μεταφορών, υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα στη Σμύρνη ταξίδεψαν υψηλόβαθμα στελέχη των παρακάτω εταιρειών και φορέων:

Αλουμύλ Α.Ε. συστήματα αλουμινίου, Οίνοι Βαένι Νάουσα, ExpoAegean - διοργάνωση εκδηλώσεων, Τετώρος Αθανάσιος Δομικές Εφαρμογές Ε.Ε., Εμπόριο Δομικών Υλικών, Οικοδομικά Εργαλεία & Υλικά, Gevatrans - logistics, Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Μεϊδάνης Σερεμετάκης και Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο, Μαθιός Πυρίμαχα Α.Ε., Lyritis Bioline A.E. - Ιατρικός Εξοπλισμός, Wind - τηλεπικοινωνίες, L.C. Development - Κατασκευαστική, Τemes S.A. - Costa Navarino, Μεσόγειος Α.Ε. - Διαχείριση Νερού και Αποβλήτων, Βεϊνόγλου Α.Ε. - Logistics, Eλληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας, Εxalco - Δομικά Υλικά, Πλαίσιο, Μπάμης Φίλιππος Ενεργειακή Α.Ε., Όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή - Πόρτο Καρράς, Metricon S.A.- Ψηφιακά Συστήματα, Εχαγιας Β. & Λ. Ο.Ε. - Υπερκράμα Μηχανολογική, Μeat place - Εκδόσεις, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου, Varos Village, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Five Continent Cruises LTD, Eurofood Ποιότητα Α.Ε., Ηλίας Βαλαβάνης Α.Ε. - Υαλουργικά Προϊόντα, Όμιλος Βιοχάλκο, Μύλοι Παπαφίλη, Αγροβίμ Α.Ε, Ευρωπάκ - Π. Μανιατάκου και Σία Ε.Ε. - Εμπορία υλικών συσκευασίας, Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Εξάντας ΕΠΕ - Ναυτιλιακές Υπηρεσίες, Naftilos Maritime LTD, Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη - Grecotel.

Oι παραπάνω εταιρείες και φορείς πραγματοποίησαν περί τις 400 επιχειρηματικές συναντήσεις με περισσότερες από 300 τουρκικές επιχειρήσεις, "ενδεικτικό δείγμα του ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών", όπως τόνιζε στο χθεσινό φύλλο της "Α", σε ρεπορτάζ της Αλ. Γκίτση, ο πρόεδρος του Enterprise Greece Χρήστος Στάικος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ελληνικές εταιρείες συνάντησαν κατά μέσον όρο περί τις 10 τουρκικές επιχειρήσεις, με κάποιες εξ αυτών να έχουν περισσότερες από 15 προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις. Αρκετές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ad hoc στο περιθώριο του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ και των Β2Β. Μάλιστα, οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίστηκαν πολύ ικανοποιημένες από τη συμμετοχή τους στην αποστολή και τη διοργάνωση από την πλευρά του οργανισμού Enterprise Greece τόσο από τις συναντήσεις όσο και από το επίπεδο της εκπροσώπησης από την τουρκική πλευρά. Σημειώνεται ότι το Enterprise Greece, ως ο αρμόδιος φορέας εξωστρέφειας, είναι σε επικοινωνία με όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να τις υποστηρίξει στα επόμενα βήματα επικοινωνίας - συνεργασίας τους με τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Οι κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων δεν σταματούν ούτε στο ελληνοτουρκικό φόρουμ ούτε στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Από χθες και μέχρι την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για σειρά επαφών και ομιλιών με επιχειρηματίες και φορείς της γείτονος.

Μεταξύ άλλων, ο Δ. Μάρδας θα έχει επαφές με τα μέλη της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ), με τα μέλη του Δ.Σ. της τουρκικής Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Ένωσης (TUSIAD), στα οποία θα παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ακόμη ο ΥΦΥΠΕΞ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταστηματαρχών της Κλειστής Αγοράς Κωνσταντινούπολης Capali Carsi, με τον οποίο θα συζητήσει την πρόταση για αδελφοποίηση των παλαιών παραδοσιακών αγορών Αθήνας (Πλάκα - Μοναστηράκι) με τις αντίστοιχες της Κωνσταντινούπολης και του Ισφαχάν (Naqshe-e-Jahan Square) του Ιράν.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία υπολογίζονται σε 6 δισ. δολάρια, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400 εκατ. δολάρια.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις