Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλληλέγγυοι στη γνώση στο Αιγάλεω

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΚΥΛΑ   Σε μια εποχή όπου η μόρφωση καταλήγει να γίνεται όλο και περισσότερο προνόμιο των εύπορων ομάδων, στον Δήμο Αιγάλεω έχει ξεκινήσει η πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΚΥΛΑ

 

Σε μια εποχή όπου η μόρφωση καταλήγει να γίνεται όλο και περισσότερο προνόμιο των εύπορων ομάδων, στον Δήμο Αιγάλεω έχει ξεκινήσει η πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων ευαισθητοποιημένων ως προς την εκπαίδευση, που πιστεύει ότι η γνώση είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να ανήκει σε όλους, χωρίς να καθορίζεται από οικονομικά κριτήρια. Γι' αυτό τον λόγο λειτουργεί από τον Δεκέμβριο στο 4ο Λύκειο Αιγάλεω ένα Αλληλέγγυο Φροντιστήριο, όπου μαθητές της τρίτης τάξης του λυκείου μπορούν να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η ιδέα του Αλληλέγγυου Φροντιστηρίου ξεκίνησε από μια πρόταση της δημοτικής παράταξης Ανάπλαση του Αιγάλεω με επικεφαλής το Δημήτρη Μπίρμπα, που στη συνέχεια υιοθέτησε ο δήμος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα, έγινε ανοιχτή πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούσαν να διδάξουν οικειοθελώς. Πολύ ενεργά ανταποκρίθηκαν και οι κάτοικοι στη γραμματειακή υποστήριξη που απαιτείται για ένα τέτοιο εγχείρημα. Όταν πια καλύφθηκαν όλα τα αντικείμενα που εξετάζονται πανελλαδικά, ξεκίνησαν τα μαθήματα, τα οποία παρακολουθούν πάνω από 30 μαθητές της Γ' Λυκείου από Γενικά Λύκεια αλλά και ΕΠΑΛ.

Η υπεύθυνη από την πλευρά της Ανάπλασης του Αιγάλεω, δημοτική σύμβουλος Ανάπλασης Γ. Χριστόγλου, επεσήμανε: «Η πρόταση για τη δημιουργία του Αλληλέγγυου Φροντιστηρίου στον δήμο μας βασίστηκε στις ανάγκες που διαπιστώναμε καθημερινά μέσα στα σχολεία. Σε συνεργασία με τη Β' ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων καθώς και με την ενεργή υποστήριξη των εκπαιδευτικών, καταφέραμε να ξεκινήσουμε τον Νοέμβριο. Το φροντιστήριο περιλαμβάνει τμήματα Θεωρητικής, Τεχνολογικής, Θετικής κατεύθυνσης και ένα τμήμα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους καθηγητές που προσφέρθηκαν, γιατί, αν το εγχείρημα αυτό έγινε πράξη, οφείλεται κυρίως σε αυτούς καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες συνδημότες μας. Η εμπειρία από αυτή την πρωτοβουλία είναι σημαντική και διαπιστώνουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει ανάγκη επέκτασης των μαθημάτων και στις άλλες τάξεις των σχολείων του δήμου μας».

Ο υπεύθυνος του προγράμματος από τη διοίκηση δημοτικός σύμβουλος Γ. Κουτούλιας τονίζει: «Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη των παιδιών για βοήθεια στην προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες εξετάσεις, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε άμεσα αυτό το πρόγραμμα και με τη βοήθεια εκπαιδευτικών, συνδημοτών καθώς και του διευθυντή του 4ου Λυκείου Αιγάλεω, Γ. Λαμπρόπουλου, τα καταφέραμε. Το γεγονός ότι με αυτήν την προσπάθεια θα ενισχύσουμε τους μαθητές μάς γεμίζει ικανοποίηση και αισιοδοξία».


Εκδρομή στην Ιερά Οδό

Σε μία ανάλογη πρωτοβουλία, εδώ και δύο χρόνια, οι μαθητές της έκτης τάξης των δημοτικών σχολείων του Αιγάλεω έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινή τους ρουτίνα. Μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος, τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης τους. Το πρόγραμμα οργάνωσε ο Δήμος Αιγάλεω, ο οποίος θεωρώντας πως η ίδια η Ιερά Οδός αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό άξονα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, κάλεσε αρχαιολόγους και μουσειολόγους για να το στελεχώσουν. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και τον Δεκέμβριο του 2011, όταν πια η ομάδα ήταν έτοιμη, το εγχείρημα ξεκίνησε. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους αφιλοκερδώς, υποδέχονται σχολικές ομάδες, έως 25 ατόμων, τις οποίες συνοδεύουν σ' ένα ταξίδι στην ιστορία μέσα από τα εκθέματα που υπάρχουν στις προθήκες του σταθμού μετρό Αιγάλεω.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον διαχρονικό κεντρικό οδικό άξονα που διασχίζει την πόλη τους, ο οποίος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα κυρίως μέσω της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Η πομπή ξεκινούσε από τον Κεραμεικό και διέσχιζε όλη την Ιερά Οδό, καταλήγοντας στο αρχαίο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Επίσης, παίρνουν πληροφορίες από τα εκθέματα για τον αρχαίο Ελαιώνα, τον αρχαίο ποταμό Κηφισό καθώς και για τη γέφυρά του, ενώ μαθαίνουν για την καθημερινή ζωή και τα ταφικά έθιμα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.

Στη συνέχεια ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι γνώσης και μνήμης που διασκεδάζει ιδιαίτερα τους μαθητές. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα στο εκάστοτε σχολείο, όπου οι εκπαιδευτικοί ζητούν από τους μαθητές να περιγράψουν την εμπειρία τους σε ένα σύντομο κείμενο. Στον χώρο του σχολείου, εικαστικοί καλλιτέχνες, που επίσης παρέχουν τη βοήθειά τους αφιλοκερδώς, προκαλούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών φτιάχνοντας μαζί τους αντικείμενα εμπνευσμένα από τα αρχαία εκθέματα που είδαν στις προθήκες. Η όλη προσπάθεια έχει ως στόχο, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, να γίνει μία έκθεση για να παρουσιαστούν όλα όσα παράχθηκαν (κείμενα, ζωγραφική, μικρογλυπτά) από τα παιδιά κατά τη διαδικασία.

Ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος, ο οποίος αναλαμβάνει και μέρος των παρουσιάσεων στους μαθητές, εργάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης και είναι υπεύθυνος Πολιτισμού στον Δήμο Αιγάλεω. Ο Γ. Κουτούλιας μας είπε: «Ξεκινήσαμε από μία απλή ιδέα, η οποία εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα που έχουν παρακολουθήσει μέσα σε δύο διδακτικά έτη πάνω από 1.200 μαθητές από όλα σχεδόν τα Δημοτικά Σχολεία του Αιγάλεω, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα σχολεία του Δήμου Χαϊδαρίου. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε το πρόγραμμα υπό την αιγίδα του, αλλά κυρίως πιστεύω ότι το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι στο πρόγραμμα ενεπλάκησαν πολλοί άνθρωποι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους που αγαπούν τα παιδιά και στήριξαν το όλο εγχείρημα προσφέροντας με ενθουσιασμό τις γνώσεις και τις ικανότητές τους και τους ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό.

Τέλος, νομίζω πως τα παιδιά φεύγουν πλήρως ικανοποιημένα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, που τους προσφέρει μια διαφορετική οπτική της εκπαίδευσης, μαθαίνοντάς τους βιωματικά την ιστορία της πόλης τους. Έχω δε την αίσθηση ότι οι επισκέψεις θα γίνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, αφού πριν ένα μήνα περίπου αποκαλύφθηκε χνάρι της αρχαίας οδού που είναι εμφανές στον χώρο του μετρό, οπότε τα παιδιά θα μπορούν πραγματικά να δουν την αρχαία Ιερά Οδό. Αυτό που αποκομίζω προσωπικά, όταν κάνω κάποια από τις παρουσιάσεις, είναι η συγκινητική εικόνα παιδιών που θέλουν να προσλάβουν γνώση και εικόνες και αυτό τελικά αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος».

Αν κάποιο σχολείο θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου», μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 2105902440.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις