Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νοσοκομεία Δυτικής Μακεδονίας: Παρά λίγο λουκέτο σε κλινικές και επείγοντα

Μετρώντας τουλάχιστον μια πενταετία οριακής λειτουργίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης, δύο μεγάλα, διασυνδεδεμένα δημόσια νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκαν στο παραπέντε του κλεισίματος νευραλγικής σημασίας κλινικών, ακόμη και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Μετρώντας τουλάχιστον μια πενταετία οριακής λειτουργίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης, δύο μεγάλα, διασυνδεδεμένα δημόσια νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκαν στο παραπέντε του κλεισίματος νευραλγικής σημασίας κλινικών, ακόμη και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ο λόγος για το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο - Μποδοσάκειο». Στο τελευταίο, για παράδειγμα, υπηρετούσαν μόλις δύο παθολόγοι, δύο καρδιολόγοι, δύο παιδίατροι και στο χειρουργικό μόλις τρεις ιατροί.

Η κατάσταση έφτασε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Δ. Μακεδονίας Άγγελος Αγγελόπουλος να ανακοινώσει ότι το Μποδοσάκειο ανέστειλε την εφημεριακή του λειτουργία στο σύνολό της, ενώ η Παθολογική κλινική του έβαλε λουκέτο. Το Μαμάτσειο, όπως δήλωσε επίσης, «αναστέλλει την εφημεριακή του κάλυψη για τα παθολογικά περιστατικά, ενώ λίαν συντόμως θα συμβεί το ίδιο και για τα χειρουργικά. Οι Παιδιατρικές κλινικές λειτουργούν ανά δεκαπενθήμερο ή καθόλου σε όλη τη Δυτική Μακεδονία».

 

Κατάρρευση και στο Μποδοσάκειο

Παράλληλα, ο εκτελών χρέη διοικητή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Χρήστος Κατσίνας γνωστοποιούσε σε ανακοίνωσή του ότι από την Μαρτίου έκλεισαν τα ΤΕΠ καθώς και η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Προειδοποιούσε δε ότι οι 28 ασθενείς που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική θα παραμείνουν εωσότου λάβουν εξιτήριο, ενώ στο νοσοκομείο δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί κανένα έκτακτο περιστατικό, αφού το ΤΕΠ θα παραμείνει κλειστό.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Κατσίνα, ο οποίος είναι διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, «αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αυτή την ενέργεια γιατί υπάρχει έλλειψη γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας των τμημάτων. Η θητεία των ειδικευόμενων γιατρών που κάλυπταν τη λειτουργία του ΤΕΠ, έληξε, ενώ οι γενικοί γιατροί, που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, αρνήθηκαν να μετακινηθούν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου», σημείωνε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

 

Διοικητής 3ης ΥΠΕ: «Πράσινο φως» για 83 μόνιμες προσλήψεις στη Δ. Μακεδονία

Μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Γιώργος Κίρκος αναγνώρισε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν με μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας της υποστελέχωσης και εξήγησε για ποιους λόγους καθυστερεί η αιμοδότησή τους με προσωπικό, αλλά και ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες του υπουργείου για τη βελτίωση της κατάστασης. «Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, δεν το κρύβουμε ούτε εμείς, ούτε ο υπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Κίρκος υπενθύμισε ότι εδώ και 6-7 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παθολογική κλινική της Πτολεμαΐδας, η οποία λειτουργεί με δύο γιατρούς, ενώ πριν από επτά χρόνια απασχολούσε τρεις. «Εμείς μετακινούμε γιατρούς από διάφορα σημεία, όπως Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία της ΥΠΕ μας και περιφερειακά ιατρεία» και έτσι άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση.

 

Μειωμένο το ενδιαφέρον από επικουρικούς

Σημείωσε δε ότι «ο υπουργός Υγείας βγάζει τακτικά αποφάσεις για επικουρικούς ιατρούς, ωστόσο δεν εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι. Αν δεν γεμίσουν τα αστικά κέντρα και οι πόλεις που βρίσκονται κοντά τους, αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί», εκτιμά. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό, «ο υπουργός έδωσε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να πάρουν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων με μπλοκ παροχής υπηρεσιών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προκήρυξης μόνιμων θέσεων. «Ήδη μας ζήτησε ο υπουργός να προχωρήσουμε σε καταγραφή των αναγκών στο σύστημα υγείας και αφότου καθορίστηκαν οι αριθμοί, στη δική μας Περιφέρεια, το υπουργείο έδωσε 83 θέσεις γιατρών και θα κάνουμε κατανομή των μόνιμων οργανικών θέσεων». Ο κ. Κίρκος τόνισε ότι «οι ανάγκες των νοσοκομείων εξακολουθούν να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προσφερόμενες θέσεις, αλλά για πρώτη φορά θα βελτιωθεί η κατάσταση».

 

Τα ΤΕΠ λειτούργησαν κανονικά

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, με βάση τα οποία τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων κυρίως της Πτολεμαΐδας αλλά και της Κοζάνης δεν λειτουργούν, η διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας εξηγεί ότι υπήρχαν ανακοινώσεις της, οι οποίες αυθημερόν ανακαλούνταν.

Αυτό επιτυγχάνετο με τη μετακίνηση γιατρών είτε από τα Κέντρα Υγείας είτε από άλλα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας για εφημέρευση και τα ΤΕΠ λειτούργησαν κανονικά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο ΤΕΠ της Παθολογικής του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, το οποίο υποτίθεται ότι δεν λειτουργούσε, εξετάστηκαν την 1.3.2016 20 ασθενείς, στις 2.3.2016 23 ασθενείς και στις 3.3.2016 εξετάστηκαν τουλάχιστον 3 ασθενείς.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας υπογραμμίζεται ότι «τα τελευταία έξι χρόνια οι Παθολογικές Κλινικές των δύο νοσοκομείων, όπως και άλλες κλινικές τους, είναι υποστελεχωμένες διότι δεν έγιναν προσλήψεις γιατρών" και πως σήμερα, «ο υπουργός Υγείας εκδίδει αποφάσεις τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, ωστόσο η ανταπόκριση είναι μειωμένη».

Μετά από αυτό, εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις για πρόσληψη γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και τονίζεται ότι πρόκειται να προκηρυχθούν θέσεις γιατρών σε μόνιμες οργανικές θέσεις.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις