Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γιάννα Ευαγγελίδου: "Να κρατάμε όσο μπορούμε ζωντανή την παράδοση"

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, με μικρασιάτικη και θρακιώτικη καταγωγή, η σκηνοθέτις και εικονολήπτρια Γιάννα Ευαγγελίδου, που καταγράφει εδώ και είκοσι χρόνια με την κάμερά της τα τοπικά έθιμα στα χωριά, παρακολουθώντας από κοντά δρώμενα και εκδηλώσεις, βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση...

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, με μικρασιάτικη και θρακιώτικη καταγωγή, η σκηνοθέτις και εικονολήπτρια Γιάννα Ευαγγελίδου, που καταγράφει εδώ και είκοσι χρόνια με την κάμερά της τα τοπικά έθιμα στα χωριά, παρακολουθώντας από κοντά δρώμενα και εκδηλώσεις, βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του 3ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που άρχισε στις 13 Φεβρουαρίου και φτάνει στην κορύφωσή του μεθαύριο Κυριακή.

Η κ. Ευαγγελίδου μιλά για "ευγονικά έθιμα με εθιμοτυπικό αντλημένο από τοπικές παραδόσεις που ξεκίνησαν από τον Νότο και διαδόθηκαν στον Βορρά, με αποτέλεσμα να τα συναντάμε πλέον σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έθιμα του Δωδεκαήμερου, του διαστήματος ανάμεσα στα Χριστούγεννα και το Πάσχα, που κορυφώνονται την περίοδο των Αποκριών".

Η ίδια, θέλοντας να κάνει γνωστά στους ανθρώπους της πόλης αυτά τα ιδιαίτερα έθιμα που χάνονται στο βάθος του χρόνου, με μακρινή καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα, δημιούργησε μαζί με μια ομάδα κινηματογραφιστών και ανθρώπων που ασχολούνται με το σινεμά το Ευρωπαικό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που πραγματοποιείται φέτος στη Θεσσαλονίκη για τρίτη χρονιά με συλλόγους κωδωνοφόρων από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

"Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ πανευρωπαϊκό και όχι μόνο βαλκανικό και δεν υπάρχει σε άλλη ήπειρο με αυτήν τη μορφή. Ωστόσο όσο περνάνε τα χρόνια τα έθιμα ατονούν και αυτό είναι ένα στοιχείο που μας κάνει να κρατάμε όσο μπορούμε ζωντανή και δυνατή την παράδοση".

Εκτός από τη μεγάλη πομπή ομάδων Κωδωνοφόρων την Κυριακή, που θα ξεκινήσουν από τον Λευκό Πύργο, θα φτάσουν έως την Πλατεία Αριστοτέλους και θα απλωθούν σε όλη την πόλη, μια σειρά από καλλιτέχνες, όπως εικαστικοί, φωτογράφοι κ.ά. εμπνέονται από το έθιμο και δημιουργούν νέα έργα τα οποία εκτίθενται σε πολλαπλούς χώρους. Την ίδια ώρα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης (4.00 μ.μ.) θα λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής μάσκας από τον Σέρβο καλλιτέχνη Λοτσόβικ καθώς και θέατρο σκιών του Χρήστου Στανίση με θέμα «Ο Καραγκιόζης στον δρόμο των κουδουνιών».

Απόψε στις 9 στον Πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη) πραγματοποιείται συναυλία "Pagan" με τους Μάνο Αχαλινωτόπουλο (κλαρίνο), Χρήστο Καρακώστα και Σαμίρ Κούρτοφ (ζουρνά), Ηλία Διμάνο (νταούλι), Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο) και Γιάννη Καρακαλπακίδη (κιθάρα). Η συναυλία, παραγωγή της διοργάνωσης «Οι δρόμοι του Κουδουνιού» που επιμελήθηκε όλο το φεστιβάλ, θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Μάνια Ζούση

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν

Να γκρεμίζεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επιδόθηκε συστηματικά σε μια χυδαία επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κόπων του ελληνικού λαού, αυτών που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις