Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Μητσοτάκης: Κόψτε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, βάλτε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Το ταξικό πρόσημο της πολιτικής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ν.Δ. ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. "άδειασε" τον Κώστα Καραμανλή και αγκάλιασε τον Κώστα Σημίτη μιλώντας θετικά για τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση...

Το ταξικό πρόσημο της πολιτικής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ν.Δ. ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. "άδειασε" τον Κώστα Καραμανλή και αγκάλιασε τον Κώστα Σημίτη μιλώντας θετικά για τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση το 2000. Ζήτησε ακόμη να επανέλθει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να κοπούν μισθοί δημοσίων υπαλλήλων ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για το ασφαλιστικό!

Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε ότι η αρχιτεκτονική του συστήματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ "είναι σωστή", αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης, καθώς "υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις".

Στρεφόμενος μονομερώς κατά των δημοσίων υπαλλήλων ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε ως "ισοδύναμο" την ακύρωση των αυξήσεων που θα λάβουν. "Η κοινωνία δεν θα σφίξει άλλο το ζωνάρι για να αυξηθεί το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για την ακύρωση των αυξήσεων στο Δημόσιο και των διορισμών. Δώσατε αυξήσεις 150 εκατ. ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους και πρωτίστως σ' αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά γραφεία. Σας καλώ να τις πάρετε πίσω" είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνέχισε καταγγέλλοντας ότι "υπάρχουν και άλλες στρεβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να εξοικονομήσετε πόρους. Το αντέχετε; Γνωρίζω ότι θα μου πείτε πως 'και εσείς τα ίδια κάνατε'. Αλλά αυτή η εξομοίωση είναι η ταφόπλακα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς".

Εκτός από μειώσεις μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε:

* Τη δημιουργία τριών ταμείων, όπως είχε συμφωνηθεί. "Επιμένουμε στην πρόταση αυτή, θεωρούμε λάθος το ένα ταμείο και ότι θα προκαλέσει διαχειριστικό κομφούζιο" είπε.

* Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

* Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

* Αξιοποίηση του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις.

* Εφόσον είναι απαραίτητο, περικοπή της κρατικής ενίσχυσης στα ευγενή ταμεία.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν κουράστηκε να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση Σημίτη και τον Τάσο Γιαννίτση. Έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει μέχρι και τη φράση του Τ. Γιαννίτση για "συλλογική αναγνώριση των λαθών", καταγγέλλοντας την περίοδο Καραμανλή: "Η τότε ηγεσία του Συνασπισμού ήταν η πρώτη που διαμαρτυρήθηκε στην μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Δεν θα αρνηθώ ότι και η δική μας παράταξη δεν βοήθησε. Αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις της Ν.Δ., όπως ο νόμος Σιούφα και Πετραλιά" ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι "είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την Ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία, υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Και σ' αυτή τη συγκυρία επιλέξατε να κάνετε μία κομματική φιέστα. Αυτό δεν είναι πρόσκληση σε διάλογο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πρόκληση". "Αντί να ζητήσετε συγγνώμη, επιλέξατε να πάτε σε διχασμό. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πολύ πίσω" πρόσθεσε.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο